Öğrenciler geleneksel çocuk oyunlarını oynayıp derse giriyor

Öğrenciler geleneksel çocuk oyunlarını oynayıp derse giriyor

Yayın: 14.09.2023 13:49
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te ilkokul ve ortaokul öğrencileri, egzersiz yaparak ve geleneksel çocuk oyunlarını oynayarak derse zinde başlıyor.

Kentteki bazı okullarda öğrenciler, sabah sınıflarına girmeden önce bahçede öğretmenleri eşliğinde egzersiz yapıyor.

Ardından “yağ satarım bal satarım”, “bezirganbaşı” ve “mendil kapmaca” gibi geleneksel çocuk oyunlarını oynayan öğrenciler, sınıflara daha motive giriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, , çocukların akademik başarılarını önemsediklerini söyledi.

Karabük’ün akademik başarıda iyi yerde olduğunu belirten Akbaş, “Çalışmalarımız ve planlamalarımız, 2023-2024 eğitim öğretim yılında da devam ediyor. Aynı zamanda çocuklarımızın sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yapmalarını önemsiyoruz. Spor alanlarında Türkiye, Balkan ve Avrupa dereceleri elde eden öğrencilerimizin her yıl arttığını biliyoruz.” diye konuştu.

Kültürel değerlerin yaşatılmasının önemine değinen Akbaş, “Bu anlamda Sayın Bakanımızın talimatıyla okul bahçelerinde çocuklarımızın köklerimizle buluşması anlamında geleneksel çocuk oyunları oynatılıyor. Bütün okullarımızda geleneksel çocuk oyunlarımızı hayata geçirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

– “Geleneksel çocuk oyunlarını oyna, geçmişini unutma”

TOKİ Cevizkent Bahaddin Gazi Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi Yiğit Ali Güler, sabah okula geldiklerinde egzersiz yaptıklarını ve geleneksel çocuk oyunlarını oynadıklarını söyledi.

Bunun kendilerini motive ettiğini belirten Güler, “Vücudumuz ne kadar sağlıklı olursa derslerimiz de o kadar iyi olur.” dedi.

Öğrencilerden Hilal Aykut da her sabah okula geldiklerinde spor yaptıklarını dile getirerek, “Bir kişi ne kadar spor yaparsa o kadar güçlü olur. Derslerimize bu çok yardımcı oluyor.” ifadesini kullandı.

Öğrenci Elif Çakır ise “Büyüklerimizin küçükken oynadığı geleneksel çocuk oyunlarını şu anda biz oynuyoruz. Gelecek nesillere ve bütün arkadaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Geleneksel çocuk oyunlarını oyna, geçmişini unutma.” diye konuştu.(A.A)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.