“Okulda Diyabet Programı Elçileri Ödül Töreni 2024”

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.05.2024 04:31
A+ A-

İSTANBUL (AA) – “Okulda Diyabet Programı Elçileri Ödül Töreni 2024”, İstanbul'da gerçekleştirildi.

Okulda Diyabet Programı, Tip 1 diyabetin erken tanısına destek olmak ve diyabetli çocukların yaşam kalitelerini iyileştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği ve Sanofi'nin destekleriyle hayata geçirildi. Program kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı İl Sağlık Hizmetleri Sorumluları Toplantısı yapıldı.

Bu kapsamda “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı”, “Okulda Diyabet Bakımı ile ilgili Uluslararası Perspektif ve Slovenya Deneyimleri”, “Okulda Diyabet Bakımı ile ilgili ailelerin sorunları, beklentileri ve önerileri”, “Tip 1 diyabetli çocukların okulda beslenmesi”, “Okulda Diyabet Bakımı Yönergesi'nin gereklerini yapmak için Eylem Planı ve Okulda Diyabet Eğitim Platformu tanıtımı”, “Okulda hipoglisemi tedavisi, insülin ve glukagon uygulama eğitimleri”, “Bir Tip 1 diyabetlinin ilkokuldan üniversiteye okul yılları ve öğretmenlere mesajları” konulu oturumlar düzenlendi.

Toplantı sonrasında diyabet belirtili çocukları fark edip erken tanı konulmasını sağlayan ve diyabetli çocukların bakımına destek olan öğretmenler, okul yöneticileri, okul sağlığı hemşireleri ve diğer okul çalışanları arasından iyi örnek çalışmalarıyla öne çıkan 15 elçi ödüllendirildi.

– “Yukarıdan aşağı doğru bir dalga etkisi yaratmayı umuyoruz”

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, AA muhabirine, Türkiye'de çocukların sağlığını korumak ve yaşamlarını herkes gibi sürdürmelerini sağlamak için hem hastanedeki hem evdeki bakımın önemli olduğunu söyledi.

Hatun, Okulda Diyabet Programı ile okuldaki bakımı da listeye eklemeye çalıştıklarını belirterek, “Özellikle okul süresi boyunca çocukların glikoz düzeylerinin izlenmesi, insülin enjeksiyonlarının yapılması, destek ve moral verilmesi gibi sorunları çözmeye çalışıyoruz.” dedi.

Okulda Diyabet Programı'nın 14 yıldır süren bir program olduğunu dile getiren Hatun, “İki temel hedefimiz var. Birincisi farkındalık yaratmak ve Tip 1 diyabet bulgularını öğretmek. İkincisi ise okul ortamında diyabet bakımını sağlamak. Öğretmenler, okul hemşireleri başta olmak üzere bütün arkadaşları eğitmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen oturumlarla Milli Eğitim Bakanlığının illerdeki sağlık sorumlularını eğittiklerini aktaran Hatun, sağlık sorumlularının da kendi illerindeki ve ilçelerindeki okullarda görevlileri eğitmelerini amaçladıklarını kaydetti.

Hatun, “Yukarıdan aşağı doğru bir dalga etkisi yaratmayı umuyoruz. Bu şekilde Okulda Diyabet Programı'nın amaçlarını güçlendirmek istiyoruz. Türkiye'de yaklaşık 26 bin Tip 1 diyabetli çocuk var ve bunların büyük bir çoğunluğu okul çağında.” şeklinde konuştu.

– “Önerimiz, okulda bir Tip 1 diyabetli çocuk varsa bir sorumlu belirlenmesi”

Tip 1 diyabetli öğrencilerin okul hayatında karşılaştığı zorluklara da değinen Hatun, en önemli zorluğun diyabetli öğrencilerin gözetim ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Hatun, “Özellikle ilkokul çağındaki çocukların okulda glikoz düzeylerinin izlenmesi ve insülin enjeksiyonlarının yapılması gerekiyor. Kan şekeri düşüklüğü sırasında yardım edilmesi ve ailesiyle sürekli iletişim halinde olunması gerekiyor. Bizim önerimiz, okulda bir Tip 1 diyabetli çocuk varsa o okulda bir sorumlu belirlenmesi ve tüm iletişimin bu sorumlu üzerinden yürütülmesi. Bu toplantının da bu konuda büyük katkı sağlayacağını söyleyebilirim.” dedi.

Öğretmenlerin, Okulda Diyabet Programı'nın amacına uygun bir şekilde çalıştığını ifade eden Hatun, ödül töreniyle birlikte öğretmenlerin yarattıkları farkı görmek ve saptamak için yarışma düzenlediklerini dile getirdi.

– “13 senedir büyük bir gururla bu programa destek oluyoruz”

Sanofi Türkiye ve Levant Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya da Sanofi olarak, karşılanmamış sağlık ihtiyaçlarına odaklanan bir şirket olduklarını vurguladı.

Kaya, özellikle Tip 1 diyabetli çocukların hayatını değiştirmeye ve iyileştirmeye çalışan bu programın, hedefleriyle örtüştüğünün altını çizerek, şöyle konuştu:

“13 senedir büyük bir gururla bu programa destek oluyoruz. Her sene program, kendi içinde gereklilikleri ve ihtiyaçları belirleyip, bir sonraki yılın yol haritasını buna göre çıkarıyor. Toplantıda da öğretmenler ve okul idarelerinin içinde, çocukların hayatında fark yaratan, sadece sağlıkları değil aynı zamanda sosyal çevreleri ve akademik başarıları açısından büyük etkileri olan arkadaşlarımız var. Burada olmaktan çok mutluyuz.”

Okulda Diyabet Programı'nın sağlık açısından hayati bir katkı sağladığını kaydeden Kaya, Tip 1 diyabetli çocuğun teşhis alması ve ardından gerekli tedavilere ulaşmasının çok kritik olduğunu söyledi.

Kaya, diyabetli çocukların arkadaşlarından dışlanmaması ve tüm hedeflerini yerine getirebilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Buradaki öğretmenler bunu sağlıyorlar. Bunun yanı sıra sosyal çevre, aile, sağlık ve akademik başarı gibi alanlarda da çocuğun hayatını etkiliyor. Özellikle okul dönemlerinde bu destekler çok etkili oluyor. Dolayısıyla her dokundukları çocuk, bizim geleceğimiz açısından büyük bir kazanım. Bugün onları alkışlayacağımız için çok mutluyuz.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331