Omuz ve kas yırtılmaları

Omuz ve kas yırtılmaları

Yayın: 23.06.2017 00:26
Paylaş:
A+ A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Omuz kas yırtıkları tedavi edilmezse yırtık genişleyerek omuz ekleminde güç kaybının yanı sıra eklemde artroza (kireçleme) sebep olabilir. Bu nedenle ideal olarak, yırtık tespit edildikten sonra cerrahi tedavi 3 ayı geçirmeden yapılması gerekir” dedi.

Liv Hospital Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz ve kas yırtılmaları hakkında bilgilendirdi. Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Omzun döndürücü kasları gençlerde ve sporcularda ani ve ters hareketler sonucunda aşırı yüklenmeye bağlı olarak yırtılabilir. Orta ve ileri yaşlarda ise böyle bir zorlanma olmaksızın kasların yıpranmasına ya da omuz kemeri altında sıkışmasına (impingement) bağlı olarak da yırtılabilir” diye konuştu.

Avcı, özellikle kolunu baş üstü aktivitler yapmak için kullananlar (cam temizleyen işçiler, boyacılar, öğretmenler, ev hanımları vb.) ve fırlatma tarzı spor yapanlar (hentbol, voleybol, tenis) omuz kas yırtıkları açısından riskli gruplar olduğunu söyledi.

Dr. Avcı, “Omuzdaki kas yırtığının en önemli belirtisi ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Kas yırtığına bağlı ağrının tipik özelliği kolu çevirirken ya da baş üstüne götürürken artmasıdır. Ayrıca geceleri omuz üzerine yatamama şikayeti de sıktır. Yırtık çok genişse omuzda güç kaybı da oluşabilir. Teşhis için muayene sonrası MR çekilmesi gerekir. MR günümüzde kas yırtıklarının teşhisinde en güvenilir görüntüleme yöntemidir. MR görüntüleme ile yırtığın tipi ve genişliği belirlenir. Tedavi buna göre planlanır. Tedavide hedef ağrının giderilmesi ve eklem hareketlerinin kazanılmasıdır. Bu amaçla öncelikle fizik tedavi yöntemleri ve ağrı kesici ilaçların yanı sıra ekleme yapılan enjeksiyonlardan yararlanılabilir. Bu yöntemlerden özellikle kısmi yırtık olan hastalarda iyi sonuç alınabilir. Ancak tam kat ve geniş yırtıklar cerrahi tedavi gerektirir. Omuz yırtıklarının cerrahi tedavisi günümüzde artroskopik (kapalı) yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Artroskopik tedavide eklem çevresinde açılan 3-4 adet 1 cm’lik kesi ile yırtık kas veya kaslar kemiğe özel çapalar ve dikişlerle dikilmektedir. İşlem sonrası iyileşme süreci nispeten uzundur. Bu dönemde iyi bir sonuç için rehabilitasyon şarttır. İyileşmenin 6 aydan önce olmayacağı konusunda hasta bilgilendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı açıklamasını şöyle tamamladı: “Omuz kas yırtıkları tedavi edilmezse yırtık genişleyerek omuz ekleminde güç kaybının yanı sıra eklemde artroza (kireçleme) sebep olabilir. Bu nedenle ideal olarak, yırtık tespit edildikten sonra cerrahi tedavi 3 ayı geçirmeden yapılması gerekir.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CANiK’ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Samsun Yurt Savunma (SYS) şirketi bünyesinde faaliyet gösteren ateşli silah üreticisi CANiK, VEX Robotik Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'den katılan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı'nın sponsoru oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük robotik turnuvası olan VEX Robotik Dünya Şampiyonası, bu yıl 25 Nisan-3 Mayıs'ta Dallas'ta Kay Bailey Hutchison Convention Center'da düzenlendi.

Dünya çapında 53 ülkeden 420 takımı ağırlayan etkinliğe Türkiye'den üç okul katıldı. Söz konusu üç okul arasında yer alan Samsun Bilgi Okulları ise CANiK'in destekleriyle uluslararası platformda yarışma fırsatı buldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen CANiK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komite Başkanı Didem Aral, şirketin BM Global Compact'in Sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda çeşitli projeleri hayata geçirdiğini ve bu alanda önemli adımlar attığını belirtti.

Aral, robotik alanının dünya ekonomisinde ve geleceğinde merkezi bir yer tuttuğuna işaret ederek, “Öğrencilerimizin bu alandaki yetenekleri, başarıları ve azimleri, ülkemizin aydınlık geleceği adına hepimize cesaret ve umut veriyor. SYS Grup şirketleri içerisinde yer alan İstanbul merkezli UNIROBOTİCS şirketimizde de mekatronik alanında birçok mühendis çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki bu alanda faaliyet gösteren kurum ve bireylere gösterdikleri desteğin şirketin stratejisi kapsamında olduğunu belirten Aral, şunları kaydetti:

“CANiK olarak, dünyanın en başarılı okullarının yarıştığı bu prestijli organizasyonda teknoloji ve yeniliklerin global temsilcisi olarak yer almak ve çocuklarımızın heyecanına tanık olmak bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı oldu. Bugüne kadar birçok ödül kazanan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı'nı başarılarından dolayı içtenlikle kutlarım. CANiK olarak, gençlerimizin başarılarına destek olmaya ve onları teşvik etmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.”