Onurlu Mücadele

Onurlu Mücadele

Yayın: 19.12.2017 23:05
Paylaş:
A+ A-

Kardemir Karabükspor Yeni yönetimi ve Yeni Teknik kadrosuyla birlikte çok kısa bir zaman dilimde Fenerbahçe maçına hazırlandı. Pazartesi akşamı Fenerbahçe maçında gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Ziya Ünsal Başkanlığındaki yönetim ilk olarak Teknik direktör Tony Popovic’in görevine son vererek takımın başına Alt yapı sorumlusu Levent Açıkgöz’ü getirerek ilk icraatlarını ortaya koymuş oldu, doğrumu yaptılar bence son derece doğru yaptılar. Erkan Sözeri’nin gönderildiği gün söylemiştim kendi öz evladımıza bir şans verelim diye hiç olmazsa bu onurlu mücadeleyi kendi öz evladımızla yapalım diye.

Levent hoca hafta arası takımın başına getirildiğinde basın mensuplarına önemli mesajlar vermişti, neydi bu mesaj yüreğini saha koyacak bizimle mücadele edecek oyuncu grubuna ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Sezon başından itibaren takımın ilk on birinde iyi oynasa da kötü oynasa da değişmeyen oyunculardan Tanase, Papp, Torje, Grozav, Seleznov gibi oyuncuları Fenerbahçe maçı kadrosuna almayarak Kaleci Ahmet Şahin’i de kadro dışı bıraktı, sezon başından beri ağzıyla kuş tutsa kadroya giremeyen ve ilk on bir yüzü görmeyen oyunculardan Osman, Skulasson, Serdar Deliktaş, Çağlar, İlhan Depe gibi oyunculara şans vererek büyük bir risk aldı, şans verdiği bu oyuncularda Levent hocayı mahcup etmedi.

Fenerbahçe maçında gördük ki kaleci çağlardan tutun şans verdiği diğer oyuncular yüreklerini ortaya koydular, Şampiyonluğa oynayan koskoca Fenerbahçe takımı 55.dakikaya kadar gol pozisyonuna giremedi, golü de duran toptan yaptığımız adam paylaşımı ve pozisyon hatasından yedik, yediğimiz ikinci gol ise tam bir usta işi işte büyük takımların kötü oynadıkları zaman da maçı çevirebilecek oyunculara sahip olması, İkinci devre oyuna giren Valbuena bir asist bir golle maça damgasını vurdu. İlk 45 dakikada oyunu kontrol eden ve hatta iki tane gol pozisyonu yakalayan takım Kardemir Karabükspor’du, özellikle deplasmanda pozisyon yakaladığınızda atacaksınız aksi taktirde maç kazanmanız çok zor.

Levent hoca ikinci yarı oyuna her ne kadar müdahale etmeye çalışsa da kulübede oyunu çevirecek oyuncuda yok bu da Teknik adam olarak sizin elinizi kolunuzu bağlıyor.

Devre arasına girmeye bir maç kaldı önümüzde hafta sonu kendi sahamızda Karadeni̇z Fırtınası Trabzon sporla kendi evimizde oynayacağız, Rıza Çalımbay’la müthiş bir çıkış yakalayan bir anda şampiyonluk potasına giren bir Trabzonspor var bu demek değil ki Trabzonspor yenilmez o zaman yapmamız gereken şehir olarak kenetlenip sanki son maçımızmış gibi dargınlığı, küskünlüğü bir tarafa bırakıp stadı doldurmaya takımı desteklemeye var mısınız, Bakın göreceksiniz bu birlikteliği sağladığımız zaman bu takım düşmeyecektir.

Ziya Başkan ve yönetim Kurulu ne düşünür bilmem Levent hoca ile devam edecekler mi, etmeyecekler mi bunun kararını bir an önce vermelidirler. Şahsi kanaatim odur ki Levent hoca ile devam etmesi yönünde hiç olmazsa bir yerden başlanmalı diyorum, Yeni bir hocanın ve ekibinin maliyetini de göz önünde bulundurursak, takımın maddi durumu ortada, Tabi ki nihai karar yönetim kurula ait bize düşen son doksan dakikaya kadar takıma ve yönetime destek vermektir.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Süper metan salımlarının tespiti yapay zeka sayesinde hızlanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü (SRON) Kıdemli Araştırmacısı Prof.Dr. Ilse Aben, küresel ısınmaya neden olan ve “süper salıcılar” olarak adlandırılan büyük boyuttaki metan salımlarının tespitinde uydulara ek olarak yapay zekanın kullanıldığını ve bunun işleyişi hızlandırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2020'ye kıyasla yüzde 30 düşürülmesi için 150'den fazla ülke taahhütte bulundu.

BM, bu ülkelerin metan emisyonlarını azaltmasına destek olmak için 2021 yılında Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi'ni kurdu.

Hem doğal kaynaklardan hem de insan faaliyetleri sonucu atmosfere yayılabilen metan gazının ana kaynaklarından birini enerji sektöründeki faaliyetler oluştururken Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) göre petrol ve doğal gaz sektöründen kaynaklanan metan salımı en çok sızıntılar nedeniyle yaşanıyor.

Metan emisyonlarıyla mücadelede özellikle “süper salıcılar” (super emitters) olarak adlandırılan devasa metan gazı sızıntılarının tespiti önem taşırken çok büyük miktardaki bu sızıntılar özellikle petrol, doğal gaz ve kömür üretiminin gerçekleştiği sahalarda görülüyor ve haftalarca devam edebiliyor.

İstatistik portalı Statista verilerine göre 2022'de en fazla süper salım, tamamı petrol ve doğal gaz kaynaklı olmak üzere 184 vakayla Türkmenistan'da görüldü. Bu ülkeyi, 155 vakayla Hindistan ve ABD izledi. Hindistan'daki süper salımların birçoğunun kaynağı çöp sahaları olarak belirlenirken ABD'deki vakaların kaynağında petrol ve doğal gaz çalışmaları öne çıktı.

Atmosfere ciddi anlamda metan yükü bırakan süper salıcıların tespiti uydular aracılığıyla yapılan gözlemlerle mümkün olabilirken bu uydu hizmetini sağlamak için küresel çapta girişimler bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) Uzay Ajansının Sentinel-5 Precursor adlı uydusunun verileriyle çalışmalar yürüten TROPOMI (Troposferik İzleme Aracı) programı, bu girişimler arasında en kapsamlı veriyi sağlayanlardan biri olarak gösteriliyor.

SRON'daki kıdemli araştırmacılık görevinin yanı sıra TROPOMI programının eş baş araştırmacısı olan Prof.Dr Ilse Aben, uyduların metan sızıntılarını tespit etmesindeki rolünü AA muhabirine anlattı.

– “Sızıntıları önlemek firmalara da katkı sağlar”

Uyduların, metan sızıntısı ölçümlerini, atmosferden geçen güneş ışığının dalga boyu üzerinden yaptıklarını belirten Aben, “Metan ya da diğer moleküller ışığı emerler ve bu ışık üzerinde belirli bir parmak izleri kalır. Sonrasında bu ışınlar yer yüzeyinden uzaya yansır. Biz de bu ışınların renklerinden ölçümleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Aben, uydular aracılığıyla dünyanın her yerinden, her boyuttaki metan emisyonuna dair veriler elde edebildiklerini, süper salım yapan noktaların yoğunlukla petrol ve doğal gaz üreten bölgeler ile kömür madenciliği ve çöp sahaları olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Bu sızıntıların önüne geçilmesinin özellikle petrol ve doğal gaz üreten firmaların gelirlerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Aben, “Petrol çıkarmayı hedefleyen şirketlerin çalışmalarından da gaz yayılıyor. Bu şirketlerin temel amaçları petrol çıkarmak ama çıkan gazı yakalasalar onu da satabilirler. Doğal gaz şirketleri ise zaten doğal gaz çıkarıyorlar, aslında her sızıntı onlar için birer kayıp demek.” tespitinde bulundu.

– BM ülke ve şirketleri bilgilendirip uyarıyor

Uydular sayesinde ilk defa küresel ölçekte süper salıcıların nerede olduğunu görebildiklerini ve bunun bir devrim olduğunu dile getiren Aben, “Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. Bu kadar çok sayıda olduklarını ve bu kadar büyük olduklarını bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

Aben süper salımların tespiti sonrası işleyen süreci şöyle özetledi:

“Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi bir metan uyarı sistemi kurdu. Bu sistem tamamen süper yayıcılar üzerine ve verileri de uydular üzerinden alıyorlar. Biz tam olarak neyin sızıntı yaptığını tespit ediyoruz, onlar da bundan sorumlu olan şirkete ya da hükümete ulaşıp durumu iletiyorlar. Bu durum hakkında ne yapacaklarını ve onlara nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar. Bu işleyiş aslında geçtiğimiz aralık ayında aktif olarak hayata geçirildi, henüz çok yeni bir uygulama. Biz bilim insanları olarak birkaç yıldır sızıntıların kaynaklarını arayıp durumu bildiriyorduk. Ama tahmin edeceğiniz üzere bir bilim insanı Orta Asya'daki birini arayıp 'Bakın sizin bir sızıntınız var.' dediğinde hiç bir şey olmuyordu.”

Uygulamanın başladığı 1 Aralık 2023'ten bu yana BM tarafından ülke ve şirketlere 127 uyarı gönderildiği ve bu uyarılar sonrasında şu ana kadar sadece 1 sızıntının önlendiği bilgisini veren Aden, sürecin hızlandırılması ve daha fazla sızıntının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu sızıntılar sonucu atmosfere devasa boyutlarda metan yayıldığının altını çizen Aben, “Eğer metan gazı salımlarını düşürmek için bir şeyler yapılması hedefleniyorsa süper salıcılar konusunda bir şeyler yapılması aslında çok kolay ve etkili bir adım olacaktır.” sözlerini sarf etti.

– Yapay zeka katkısı

Uydular aracılığıyla elde edilen verilerin değerlendirilmesi sürecinde yapay zekadan faydalandıklarına değinen Aben, şöyle devam etti:

“TROPOMI her gün milyonlarca gözlem yapıyor. Dolayısıyla bu gözlemler arasında süper salımları tespit etmek için etkili bir yönteminizin olması gerekiyor. Biz de bu noktada yapay zekayı, tespit edilen tüm noktaları tanıması üzerine eğittik. Doktora öğrencilerimizden biri bunu yapabilen bir model geliştirdi. Bu çalışmalar yapay zeka olmadan da sadece uydularla yapılabilirdi ama belirli bir noktada bunu makine öğrenimi ile yapmaya karar verdik. Aksi halde bu çok fazla zaman alıyordu ve yapay zeka aslında büyük bir fark oluşturdu.”

Yapay zekanın bu alana entegre edilmesi üzerine çeşitli girişimler olduğundan bahseden Aben özellikle Google ve Planet gibi haritalama verilerine sahip kurumların teknolojilerinin bu alana adapte edilmesiyle bu sızıntıların tespitinin daha hızlı yapılacağı değerlendirmesinde bulundu.