OVACUMA’DAN 1000 TURNA KUŞU HAVALANDI

OVACUMA’DAN 1000 TURNA KUŞU HAVALANDI

Yayın: 22.04.2024 14:14
Paylaş:
A+ A-

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, “Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali”nde, yurt içi ve yurt dışında sanatçıların katılımıyla farklı sanat dallarını bir araya getirdi. Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ruhi Konak tarafından tasarlanan bienal, Proje Onursal Başkanı Rektör Prof. Erhan Özden’in öncülüğünde 180 koordinatörün yürütücülüğünde ve gönüllü sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünyadaki savaşlara dikkati çekerek, uluslararası katılımcılar arasında iyi niyet diyaloğu oluşturmak ve barışın tesisi için toplu bir çağrı yapılması amaçlandı. Safranbolu’ya bağlı Ovacuma Ortaokulu öğrencilerinin kağıttan katladığı 1000 turna kuşu bienalin girişine asıldı ve dünya barışı için sergilenmeye başladı.

Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali“nin açılışı, üniversitenin sanat galerisinde 17 Nisan’da gerçekleştirildi. 30 Nisan’a kadar açık kalacak sergide; fotoğraf, resim, heykel ve farklı sanat dallarından eserler yer aldı. Bienale, Türkiye’nin de arasında bulunduğu Meksika, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, İran, İtalya, İngiltere’den 2 bin 827 eser bağışı yapıldı. Bienale konu edilecek eserler için sanat alanı ve malzeme türüne ilişkin sınırlama getirilmedi.

OVACUMA ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ DÜNYA BARIŞI İÇİN 1000 TURNA KUŞU YAPTI

Safranbolu’nun “Ovacuma Ortaokulu” öğretmenleri Elvan Kınay ve Esra Özgen Belder, öğrencileriyle birlikte “Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali”ne 1000 turna kuşu yaparak, sergiye katıldı.

Ankara’daki bienale katılmaları ve hazırlık aşamaları hakkında gazetemize bilgi veren Esra Özgen Belder: “Okulumuzun Görsel Sanatlar Öğretmeni Elvan Kınay, bienal için okulumuzda bir duyuru yaptı. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından Barış için Küçük Bir Şey Yap: Hibrit İyi Niyet Performans Bienali düzenlendiğini bildirdi. Öğrencilerimizle katılmak istedik. Okul Müdürümüz Ömer Yılmaz’ın da katkılarıyla elimizden ne geliyorsa küçük bir resim bile olabilir diyerek dünya barışı niyetiyle yola çıktık.”

Sadako Sasaki İlham Oldu

Belder: “ODTÜ’de öğrencilik yıllarımda origami sanatıyla tanışmıştım ancak bu sanatla ilgili herhangi bir çalışma yapmamıştım. Hemen öğrencilerimizle, İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombasından yaklaşık 10 yıl sonra bile etkilenerek, lösemiye yakalanan Sadako Sasaki’nin hikayesini paylaştım. Sasaki, tedavi gördüğü hastanede kağıttan turna kuşları katlamaya başladığını ve 1000 turna kuşu katlarsa dileğinin gerçek olacağına dair yaşam hikayesi anlattım. Öğrencilerimize ve bizlere ilham oldu. Sasaki, 12 yaşında halsiz düştüğü bu hastalığı sebebiyle 644 turna kuşundan sonrasını yapamadı. Ancak o günden sonra turna kuşları barışın ve umudun simgesi oldu. Hatta her yıl dünyanın dört bir yanındaki çocuklar barışın simgesi olarak yaptıkları turna kuşlarını Sadako Sasaki için yaparak, Japonya’ya göndermeye başladılar. Biz de Ovacuma Ortaokulu öğretmenleri ve 50 öğrencimizle birlikte 1000 turnayı yaklaşık 2 hafta içerisinde, ders dışında bazen öğrencilerimiz evlerinde aileleriyle de yaparak, büyük bir gayret ve heyecanla tamamladık. Son günde 50’şerli olarak, 20 ipe dizerek ilk olarak okulumuzda sergiledik. Barış için 1000 turnayı tamamlamıştık ve Ankara’ya bienale gönderdik. Çok da keyifli bir süreçti. Hatta hiç kâğıt katmaya ilgi duymayan öğrenciler bile bu uğraşın dünya barışı ve çocukların savaşlarda ölmemesi” için destek olduklarını bilerek büyük bir heyecanla kağıt katlamaya başladıklarını gördük.

Ovacuma’da büyük bir sinerji oluşturdu. Katkı sağlayan öğrencilerimize, ailelerine, öğretmenlerimize ve duyuruyu yapan meslektaşım Elvan Kınay ile öğretmeni Prof. Ruhi Konak hocamıza da teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizle böylece origami sevdamız başladı ancak son bulmadı. Nazlı Ayhan öğrencimiz başta olmak üzere her biriyle başka çiçekler, başka kuşlar, başka hayvanlar yapmaya devam ediyoruz. Özgürlüğün, birliğin, beraberliğin ve emeklerimizin renkli kâğıtlar üzerinde sembollere dönüşmesi ve ardından bienalde sergilenerek, sosyal medyada övgüler alması bizleri daha da mutlu kıldı. Hep birlikte neşeli, umut dolu bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Dünya barışına katkı sağladığımız için öğrencilerimizle bir kez daha gurur duyduk. Okulumuzda da turna kuşları için bir alan hazırladık. Böylece yıl sonunda dünya barışının sembolü turna kuşu yanında diğer çiçekler ve hayvanlarla bir sergi alanımız oluşacak. Bizleri yalnız bırakmayan, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

 

Yorumlar

  1. Nazli

    Öğretmenimizi ve sevgili öğrencilerini kutluyorum.🤗🌼💙🧿

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.