OYAK’tan Çin’de yeni tesis yatırımı

OYAK’tan Çin’de yeni tesis yatırımı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – OYAK, özellikli alümina ürünleri şirketi Almatis için Çin'de yatırım yapma kararı aldı.

OYAK'tan yapılan açıklamaya göre, Almatis'in kalsine alümina üretim kapasitesini 50 bin metrik ton artırarak 100 bin metrik tona yükseltecek tesis, şirketin yarı iletken yapısal bileşenler, tüketici elektroniği, termal kontrol cihazları ve elektrikli araçlar gibi kilit pazarlarda büyümesine olanak sağlayacak.

Toplam 6 bin 600 metrekarelik alanda kurulacak yeni tesisin inşaatı yılın son çeyreğinde başlayacak. Tesisin 2026 başında devreye alınması planlanıyor.

Almatis, ürün portföyünü genişletecek yeni kalsine ürün hattının devreye girmesi ile Çin'de toplam 100 bin metrik tonluk kapasiteye ulaşacak. Şirket, söz konusu üretimin yaklaşık 20 bin metrik tonunu bölge ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, 2015'te Almatis'i devraldıkları ilk günden bu yana büyümesini desteklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak maden metalürji, çimento beton kağıt, otomotiv lojistik, enerji, gıda tarım hayvancılık, kimya ve finans sektörlerinde altı kıtada, 25 ülkede ve Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde, tüm zaman dilimlerinde 24 saat kesintisiz faaliyet gösteriyoruz. Asya'daki yatırımlarımızla özellikli alümina ürünleri alanında pazar lideri olan Almatis'in sektördeki gücüne güç katacak adımlar atıyoruz.”

– “Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde”

Büyüme stratejileri çerçevesinde Çin'in Qingdao Ekonomik Kalkınma Bölgesi'nde mevcut kalsine alümina tesisilerinin bulunduğu alanda yeni bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Erdem, yeni tesisin yüksek katma değerli üretimiyle potansiyel pazarlarda Almatis'in etki alanını genişleteceğini kaydetti.

Almatis'in küresel bir marka olduğunu ve tedarik stratejisinin temelini bu yapı üzerine inşa ettiklerine dikkati çeken Erdem, “Almatis'in bölgesel pazarlarda büyüyebilmesi için Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde. Aynı zamanda ham maddeyi yerel kaynaklardan sağlayarak, tedarik zincirinde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmeyi de hedefledik. Talebe zamanında ve yeterli karşılık verebilmek, verimli ve karlı bir operasyon yürütmek üzere tüm tedbirleri aldık.” görüşlerini bildirdi.

Erdem, küresel piyasalardaki gelişmelere rağmen Çin'in büyüme potansiyelinin devam ettiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Çin ekonomisi gelişmeye devam ederken, yabancı yatırımcılar da uzun vadeli büyüme fırsatlarını değerlendiriyor. Yüksek büyüme potansiyeline sahip dünyanın en büyük pazarlarından Çin'deki bu yatırımımızla küresel ağımızı genişleteceğiz. Hedef pazarlarımıza yönelik ilave 50 bin metrik ton üretim kapasitesi oluşturacağımız ve emisyon değerleri için belirlenen standartlara uygun inşa edeceğimiz yeni tesisimizde son teknolojiyi kullanacağız. OYAK olarak güçlü finansal yapımız, stratejik planlamamız, entegre faaliyetlerimizle Almatis'in bölgedeki potansiyelini değerlendirip, OYAK'ın gücüne güç katacağız.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.