Pedagog Psikolog Peri Dilbaz İntiharın Önlenmesi Üzerine Konuştu

Pedagog Psikolog Peri Dilbaz İntiharın Önlenmesi Üzerine Konuştu

Yayın: 31.01.2024 16:54
Paylaş:
A+ A-

Birlikte Miras programının konuğu Pedagog Psikolog Peri Dilbaz oldu. Peri Dilbaz, intiharın bir hastalık olduğunun altını çizerek mutlaka destek alınması gerektiğini vurguladı. Eğer intiharın “i” harfinden bile bahsedilmeye başlanmışsa mutlaka bir önlem alınması gerektiğini açıkladı.

Pedagog Psikolog Peri Dilbaz programda şunları söyledi: “Sağlıklı bir insan ölümü düşünür ama intiharı asla düşünmez. İntihar için birçok neden vardır. İntihara karar veren bir kişi 3 – 5 ay öncesinden tasarlamaya başlar. Bu tür insanların davranışlarını, konuşmalarını çok iyi izlememiz gerekiyor. Genellikle ergenlik döneminden yaşlılık dönemine kadar intihar vakaları görülüyor. Ergenlerde aile içinde anlaşılamama, okulda akran zorbalığı gibi sebepler olabilir. Çocuk yetiştirmeden evvel anne baba kendini yetiştirmelidir. Sağlıklı iletişim kurmak, biz dilini kullanmak çok önemlidir. İntiharı düşünenlerin farkına varılır varılmaz psikiyatri, psikolog tedavi alması şarttır. İnsanın varoluşunu anlatan hizmeti bugün Batı ülkelerinde veriyorlar. Bu hizmet intiharı önlemek amacını taşıyor. Mutluluğu sorguluyor, ölümü ve yaşamı sorguluyor. Bunu felsefi açıdan değerlendiriyor. En büyük medeniyet sahibi olmak, iyi bir dinleyici olmaktan geçiyor. Çocuklara müsaade ediniz, onları dinleyiniz. Çocuklara baskı yapmayınız. Psikolojik rahatsızlığı, ağır depresyonlar, ayrılıklar yaşaması gibi o an başa çıkamadığı çok zorlandığı bir durum karşısında insanlar intihara sürükleniyor. Soru soran, sorgulayan çocuk sağlıklıdır. Bırakın sorgulasın. Sorularına cevap almak isteyen çocukların ebeveynleri tarafından mutlaka ciddiye alınması gerekir. Bir insan ne yaşadı da umudu tükendi ve hayatını sona erdirmek istiyor. Bir insan aslında kendini ne kadar severse, öz şefkatli davranırsa, öz saygısı varsa zaten zararlı alışkanlıklar içerisinde olmaz. Çocuklar ile bir anne baba kesinlikle baskı kurmadan, yasak, günah ve saire demeden her konuda şeffaf olarak konuşabilmelidir. Çocukları bir birey gibi görerek, karşımıza alarak konuşmanız gerekiyor. Sağlıklı iletişim anne baba ile başlıyor. Çağımızda sosyal çürüme var. Duygularımızda dengede kalmak önemlidir. Problemlerin bize ne kattığını görmemiz gerekiyor. Önce kabul etmeyi öğreneceğiz. Okulda öğretmenler ve aileler birlikte el ele verip, seminerler ve ortak çalışmalarla çocuklardaki olumsuz sorunları ortadan kaldırabilirler.”

Haberin Videosu İçin TIKLAYINIZ.. 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da narkotik denetimlerinde 17 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da gerçekleştirilen denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile ilçe emniyet müdürlükleri ekiplerince, uyuşturucu madde satışı yapan sokak satıcılarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Adreslerde ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramalarda 121 sentetik ecza hapı, 261,46 gram esrar, 251,21 gram sentetik uyuşturucu, 23 kök kenevir bitkisi, 5 uyuşturucu kullanma aparatı ile hassas terazi ele geçirildi.

Denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

Zanlılardan 2'sinin çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlendi.