Penceresiz ofis diyabeti tetikliyor

Penceresiz ofis diyabeti tetikliyor

Yayın: 03.10.2023 15:24
Paylaş:
A+ A-

Yapılan bir araştırma, penceresiz bir ofiste çalışmanın tip 2 diyabeti daha da kötüleştirebileceğini öne sürdü.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nde yapılan ve 13 emekli katılımcıyı içeren küçük çaplı çalışma, gönüllülerden neredeyse beş gününü gün ışığını alan bir pencerenin yanında ofis tarzı bir ortamda geçirmelerini istedi.

Katılımcılar, aynı süreyi penceresiz ve yalnızca yapay elektrikli LED aydınlatmayla iç mekanda da geçirdiler.

Araştırma sonuçlarına göre, insanlar pencere yanındayken kan şekeri seviyeleri yüzde 59 oranında normal seviyede kaldı.

Ancak 24 saatlik kan şekeri ölçüm cihazları, elektrik ışığı altındayken ise sadece yüzde 51 oranında normal olduğunu gösterdi.

“RUTİNLERİ DEĞİŞTİRMEK LAZIM”

Çalışmada yer alan kıdemli bilim insanı Profesör Joris Hoeks, “Bu sonuçlar, insanların penceresiz, az aydınlatılmış ofislerde sıkışıp kalmaması gerektiğini gösteriyor. Gün ışığının, (kan şekerinin kontrolü gibi) vücuttaki süreçler için önemli olan vücut saatinizi olumlu yönde etkilemesi muhtemeldir.”

“Işığa bağlı olarak kan şekeri kontrolünde büyük bir fark görmemiş olsak da, bu ilginç, çünkü insanların gündüz rutinlerini biraz değiştirmeleri ve pencere yanında oturarak daha doğal ışık almaları çok basit.” dedi.

Diabetes UK’de araştırma iletişimi başkanı Dr. Lucy Chambers da, “Gün ışığı, glikoz kullanımı da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunu etkilediği bilinen vücudun iç saatinin senkronize edilmesinde kritik bir rol oynuyor.”

“Bu küçük çalışma, doğal gün ışığında geçirilen süreyi artırmanın, tip 2 diyabetli bazı kişilerin kan şekeri seviyelerini düşürmesine yardımcı olabilecek bir aktivite olabileceğini belli ediyor.”

“Öğle yemeği molasında yürüyüşe çıkmak, yürüyerek veya bisikletle seyahat etmek ve yeşil alanların tadını çıkarmak, dışarıda geçirilen zamanı ve fiziksel aktiviteyi artırmanın yollarından bazılarıdır.” şeklinde konuştu.

kaynak:sözcü

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP Genel Başkanı Özel, Erbaa’daki patlamayla ilgili Tokat Valisi Hatipoğlu’ndan bilgi aldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erbaa ilçesinde bir bağ evindeki patlamaya ilişkin Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'ndan bilgi aldı.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Özel, Erbaa'daki bir bağ evinde 5'i jandarma 7 kişinin yaralandığı patlamanın ardından Tokat Valisi Hatipoğlu ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sabri Küyük ile telefonda görüştü.

Olay ve yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Özel, partisinin Tokat Milletvekili Kadim Durmaz'ı süreci takip etmesi için görevlendirdi.