Poliüretan sistem üreticisi KİMPUR, Düzce’deki yeni fabrikasıyla maksat büyüttü

Poliüretan sistem üreticisi KİMPUR, Düzce’deki yeni fabrikasıyla maksat büyüttü

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 05.10.2023 04:12
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ortasında yer alan Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİMPUR) Gebze ve Letonya'nın akabinde Düzce'de 400 milyon lira kaynakla devreye alınan yeni fabrikasıyla Türkiye'de 130 bin ton, Letonya'da 25 bin ton olan üretim kapasitesini toplamda 200 bin tonun üzerine çıkaracak.

5 kıtada 50'den fazla ülkeye, ayakkabı, otomotiv, mobilya, ısıtma, soğutma, yalıtım-inşaat ve savunma sanayi üzere farklı dallarda kullanılmak üzere poliüretan sistemler üreten şirketin fabrikalarına bir yenisi eklendi.

Gebze merkezli firma, bu yıl Letonya'nın akabinde son üretim tesisini Düzce'nin Gümüşova ilçesindeki organize sanayi bölgesinde kurdu.

Üretime temmuzda başlayan firmanın resmi açılışına, Düzce Belediye Lider Yardımcısı Hasan Günden, İstanbul Kimyevi Hususlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Lideri Adil Pelister, Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Aylin Özdemir, Pekintaş Group Üst Yöneticisi (CEO) Özhan Olcay, Plastay Kimya İdare Heyeti Lideri Sinan Sungur, Poliüretan Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği İdare Heyeti Lideri Müge Pınar, Türkiye Ayakkabı Bölümü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Lideri Yılmaz Polat, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Lideri Sait Vakkas Salıcı, emekli korgeneral Alpaslan Erdoğan ve KİMPUR İdare Heyeti üyeleri katıldı.

KİMPUR İdare Heyeti Lideri Leon Mizrahi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 100 yerli ve ulusal poliüretan üreticisi olarak üretim kapasitesini artırmak ve kesimde öncülüğü devam ettirmek için teknoloji, sermaye ve insan kaynakları yatırımlarıyla müşterilere özel tahliller üretmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Mizrahi, “Bu yıl devreye giren Letonya'daki tesisimiz ve açılışını yaptığımız Düzce'deki tesisimizle toplam üretim kapasitemiz 200 bin tonu aşacak. Bölgemizin en büyük poliüretan sistem üreticisi olarak 50'den fazla ülkeye ihracat yapıp firmamızın ve ülkemizin kesimdeki tanınırlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Belediye Lider Yardımcısı Günden de kökleri 40 yıl önceye dayanan şirketin son fabrikasının ilçede istihdamı artıracağını lisana getirdi.

İKMİB Lideri Pelister ile KİMPUR Düzce'nin fabrika müdürü Mustafa Özyılmaz de firmanın, açılan yeni tesisiyle ülke iktisadına güç katmaya devam ettiğini kaydetti.

– Düzce'deki fabrika 65 bin ton üretim kapasitesine ulaşacak

KİMPUR CEO'su Cavidan Karaca, açılışın akabinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıllık geçmişe sahip firmanın 2015'ten itibaren büyük bir değişim içine girdiğini ve 65 bin ton olan üretim kapasitesini Gebze'deki tesisle 130 bin tona çıkardığını tabir etti.

Satışlarını da 2022 sonu prestijiyle 4 kat artırarak 105 bin tona çıkardıklarını belirten Karaca, “Büyüme politikalarımız doğrultusunda Gümüşova'yı üretim ve lojistik merkezi olarak seçtik. Buradaki organize sanayi bölgesinde artık resmi açılışımızı yapıyoruz. Temmuz ayında üretimimiz başladı. Toplam 65 bin tona ulaşacak. 3 faz halinde devreye alıyoruz. Temmuz'da devreye giren faz 1, eser kümesine nazaran 25-30 bin ton aralığına giren bir üretim tesisi olacak. Faz 2 ve 3'ün de 2024 yılı sonunda devreye girmesini bekliyoruz. Böylece Türkiye'de 180 bin tonu geçen poliüretan hacmine ulaşıyoruz. Birebir vakitte geçen yıl Letonya'da yatırımını yaptığımız bir bağlı iştirakimiz var. O da 25 bin ton büyüklüğünde. Böylelikle toplamda 200 bin tonu aşan poliüretan sistemleri kapasitesine kavuşmuş oluyoruz.” diye konuştu.

Karaca, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ortasında 204. sırada yer aldıklarını, dünyanın birinci 10 poliüretan üreticisinden biri olmak istediklerini vurgulayarak, Düzce'deki tesisin de devreye girmesiyle bu tarafta çok büyük bir adım attıklarını söyledi.

– Solar panel yatırımıyla elektriğini kendi üretecek

Düzce'deki tesisin, çevresel sürdürülebilirlik manasında da öne çıktığını lisana getiren Karaca, “Faz 3'ün de tamamlanmasıyla tam kapasiteye ulaştığımızda elektriğimizin yüzde 55'ini kendimiz üretebilir hale geleceğiz. Bu amaç doğrultusunda solar panel yatırımı gerçekleştirdik.” dedi.

Karaca, yeşil eser gamı paralelinde de çalıştıklarını belirterek, 2024'te Düzce'deki fabrikaya pet şişe atıklarının “polyester poliol”e dönüştürüleceği 5 bin ton üretim kapasiteli ek tesis yapılacağını kaydetti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te otobüs şoförü rahatsızlanan yolcuyu hastaneye yetiştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Karabük'ün Safranbolu ilçesinde otobüs şoförü, rahatsızlanan yolcuyu güzergah dışına çıkarak hastaneye ulaştırdı.

Kent merkezinden Selim Şirin yönetimindeki 78 SB 145 plakalı belediye otobüsüne binen genç kız, bir süre sonra rahatsızlandı.

Durumu fark eden Şirin, güzergahını değiştirerek yolcuyu Safranbolu Devlet Hastanesi'ne götürdü.

Hastaneye getirilerek sağlık personeline teslim edilen genç kızın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Sürücü Şirin, gazetecilere, Karabük-Safranbolu seferini yaparken bir yolcunun rahatsızlandığını fark ettiğini söyledi.

Otobüsü uygun bir yerde durdurduğunu belirten Şirin, “Bir anda fenalaştı. İlk müdahaleyi yapmak için çevresini boşalttık. Daha sonra güzergah dışına çıkarak kendisini en yakın hastane olan Safranbolu Devlet Hastanesi'ne götürdüm. İnsanlık görevimiz.” ifadelerini kullandı.