Safranbolu Cinci Han’ın Taşlarındaki Bozulmalar Dikkat Çekiyor

Safranbolu Cinci Han’ın Taşlarındaki Bozulmalar Dikkat Çekiyor

Yayın: 25.12.2023 15:58 |Güncelleme: 27.12.2023 16:37
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu, en iyi korunan ilk 20 kent arasında yer alıyor. Günümüzde bu kentin tarihi çarşı merkezinde en göze çarpan konumda kalan “Cinci Han” ın arka cephesinde taş malzemelerin bozulmaları açığa çıktı.

Tarihi Cinci Han’ın taşlarındaki bozulmalar gün yüzüne çıktı 

Safranbolu’nun 17. yüzyıl ünik yapılarından Cinci Han’ın arkasındaki, Han Arkası Sokak’ta  sağlıklaştırma ve yayalaştırma projeleri uygulandı. Bir yıl içerisinde uygulanan proje, Safranbolu Belediyesi, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Mimarlar Odası ve Tarihi Kentler Birliği’nin iş birliği ile bölgeyi gezi alanı haline getirdi.

Uzun yıllar kervansaray olarak tüccarlara hizmet veren Cinci Han, bir süre ilçe esnafı tarafından depo olarak kullanıldı. Ardından 2004 yılında orijinaline sadık kalınarak yapılan restorasyonun ardından otel ve restoran hizmeti vermek üzere hizmete açıldı. Cinci Han’ın arka cephesi, şu günlerde hemen arkasından geçen Akçasu Deresi’nin üzerinin açılmasıyla ortaya çıktı. Han duvarlarının su basman seviyesinin altının açığa çıkması ile zemindeki mekanik bozulmaları da gün yüzüne çıktı. Han’ın inşasında kullanılan taş malzemede erozyon, aşınma, tuzlanma, kırık, çatlak, derzlerde boşluklar, parça kopmaları ve yosunlanma gibi bir çok bozulma nedeni birarada görülüyor. Dere suyunun aşındırdığı ve yosunlarla kaplı taş sırasında derzlerin arası boşluklarla devam ediyor. Bu han duvarlarının yüzeyinde oluşan malzeme bozulmaları, ileride oluşabilecek ciddi hasarların şimdiden tespit edilmesine imkan sağlıyor. 1970’li yıllarda gerçekleştirilen dere ıslah çalışmaları sonucunda dere üzerine yapılan kapatma işlemleri, hanın arka cephesinin su basman seviyesinin altına erişimi engellemişti. Artık basit onarım ve tadilatlar kolaylıkla yapılabilecek duruma geldi. Günümüzde otel, restoran ve müze olarak hizmet veren hanın arka cephesinde bulunan çıkış kapısı da yola açılmıyor. Han Arkası projesi, Cinci Han’ında sağlıklaştırma projesine imkan sağlayacak bir proje oldu.

Safranbolu Belediyesi’nin sokak projesi ile açığa çıkan Cinci Han’ın arka kısmındaki taş bozulmalar, bakım ve onarım sinyalleri veriyor. Taş malzemeye uygun çözümlemelerin belirlenmesi, taşların ömrünün uzatılması için gerekli sağlamlaştırma çalışmalarının bir an önce başlaması, tarihi han için her geçen gün büyük önem taşıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında panel düzenlendi

Yayın: 21.05.2024 19:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri kapsamında panel gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, birçok besin grubunu içinde barındıran Türk mutfağı kültürünün sağlıklı olduğunu söyledi.

Türk mutfağının, Akdeniz mutfağının önemli liderlerinden bir tanesi olduğunu belirten Ayyıldız, “Akdeniz mutfağının sağlık konusundaki etkisini hepimiz biliyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda mutfak kültürleri oldukça önemlidir. Uluslararası paydaşlar, artık mutfak kültürünü turizmin önemli bir parçası olarak görmekte ve bir ekonomi aracı olarak kullanmakta. Çünkü mutfak kültürlerinin getirisi fark edildi.” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu da Türk mutfağının, destinasyonların çekiciliğinin artmasında önem kazandığını kaydetti.

Şef Osman Mahir Balıkçı ise Karabük’ün mutfak kültürünün özelliklerine değindi.

Panele, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı da katıldı.