Safranbolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi Ek Binasının Yıkımına Başlandı

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 28.07.2024 15:11
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu’da, tarihi Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin yanındaki ek binanın yıkım işlemleri başladı.

Safranbolulu hayırsever iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar ve Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen bu çalışma, tarihi yapının korunup yaşatılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli tarihi yapılarından biri olan Kız Teknik ve Meslek Lisesi, bu projeyle birlikte hem korunacak hem de yaşatılacak.

Yıkım çalışmaları sırasında bölgedeki tarihi yapının korunmasına özen gösterileceği ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için çevredeki alanın güvenli bir şekilde düzenleneceği ifade edildi. Böylece Safranbolu, tarihi bir değerini daha yaşatmayı ve mimari cazibesini koruyarak artırmayı hedefliyor.

Hayata geçirilecek bu proje ile tarihi mirası koruma ve tanıtma konusunda önemli bir adım atıyor. Tarihi Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ne işlevsellik kazandırılması kent sakinleri tarafından takdirle karşılanıyor. Ek binanın yapımında kat kotları sabit tutularak tarihi binaya eşdeğer ve bitişik yapıldığı ancak betonarme binanın kullanılamaz hale gelen eklentilerinin kaldırılacağı, böylece tarihi binanın özgün haline dönüştürülerek korunacağı öğrenildi. Binanın tarihi ile ilgili yazılı kaynak taramasında şu bilgilere erişildi.

1970-80 yılları arasında Safranbolu’da avukatlık ve iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Kızıltan Ulukavak, “Söyleşi” adlı yazısında tarihi lise binasının ortaokul olduğu dönemler ile ilgili olarak şu bilgilere yer veriyor. Ulukavak: “Bağlar Köyiçi Kurtuluş Meydanı’nda, eskiden “Ciğer tarlası” denilen yerdeki okulun (halen Kız Meslek Lisesi) 1921 yılında İdadi olduğu, orada okuyan Safranbolulu ünlü folklor üstadı Sadi Yaver ATAMAN’dan öğrenilmektedir. Ancak Safranbolu idadisi ve hatta rüştiyesi, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e kalan öğretim kurumlarından değillerdir. Osmanlı döneminde rüştiye ve idadi okulları bulunan Safranbolu gibi bir kentin, Cumhuriyet döneminde eğitim ve öğretimin yeniden düzenlenmesi ve örgütlenmesi çalışmaları sonunda, ilkokul üstü öğrenim veren okullardan yoksun kalması, hiç kuşkusuz Safranbolu ve Safranbolulular için talihsizliktir. Ayrıca Safranbolu’da yokken, Bartın’ın 1930’lu yıllardan beri ortaokulu olması ilginçtir. Safranbolu Ortaokulu 1949-1950 öğrenim yılında ortaokula yeni başlayanlarla birlikte üç sınıflı oldu ve 1950 yılında ilk mezunlarını verdi. Safranbolu Ortaokulu’nun bir tarihsel değer olan ahşap binasına, 1950’li yılların sonlarında, bu binaya hiç yakışmayan betonarme bir ilave yapıldı. İleriki yıllarda Safranbolu’da lise öğrenimine de aynı binada başlandı. Daha sonraki yıllar Lise, Dedeoğlu Camisi yanındaki binalara taşındı. 1950’lerde Ortaokul, Safranbolu’da en önemli öğretim kurumuyken, ilerleyen yıllarda, genel lise dışında, Ticaret Lisesi, Pratik Sanat Okulu, İmam Hatip Lisesi, Sağlık Lisesi, Anadolu Lisesi gibi Safranbolu’da çok sayıda orta öğretim kurumları açıldı. Ortaokul binamız, ortaokul ve liseden sonra “Kız Meslek Lisesi” oldu. Yakın zamanda da Kız Meslek Lisesi’nin adının, “Cemil Meriç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak değiştiğini, duvarına asılan tabeladan öğrendim. Bunun gerekçesini araştırırken 23.05.2014 tarihli Safranbolu Ekspres Gazetesi’nde, Milli Eğitim Bakanlığı genelgesiyle tüm meslek liselerinin adının “Meslek Teknik ve Anadolu Lisesi” olarak değiştiği ve bu isimlerin önüne karışıklık olmasın diye önemli kişilerin isimlerinin yerleştirildiği haberini okudum. Gazete “Cemil Meriç” isminin bu okula hangi sebeple verildiğini ve bu kişinin Safranbolu’yla ne ilgisinin olduğunu soruyordu. Ben de soruyorum. Tüm Safranbolu soruyor. Bana “bu Cemil Meriç de kim” diye soran bir çok kişiye, daha önce solcu iken, 1970’lerde hidayete erip, sağa yönelen, sağ düşüncenin ideologlarından biridir diye yanıt veriyorum. Hangi amaca yönelik olursa olsun; Safranbolu’daki bir liseye, Safranboluluların tanımadığı bir kişinin adını vermek, Safranbolu halkına karşı en hafif deyimiyle saygısızlıktır.” ifadeleri bulunuyor.

Yorumlar

  1. Gurban

    Abi tarih yıkılır mı daha restore edemiyormu devlet belediye vatandaşa gelince çivi çakamaz sın size gelince yık o da iyi

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli akademisyen geleneksel Azdavay şapkalarını yeniden tasarladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 16:07
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Azdavaylı kadınların giydiği geleneksel şapkalar, yeniden tasarlandı.

Geleneksel kadın başlıkları konusunda 44 yıl çalışma yapan emekli öğretim üyesi Dr. Lale Özder, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Bölümünde görev yaparken Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde kadınların giydiği 600 yıllık kıyafetlerle tanıştı.

Azdavay ilçesinde kadınların giydiği yöresel şapkaları kullanarak yeni tasarımlar ortaya koymak isteyen Özder, 2 aylık çalışmanın ardından 20 yeni şapka modeli geliştirdi.

Tasarladığı şapkaları Mimar Vedat Tek Kültür Merkezinde açtığı sergide beğeniye sunan ​​​​​​​Özder, AA muhabirine, üniversitede görev yaptığı dönemde şapka üzerine dersler verdiğini söyledi.

Azdavaylı kadınların giydiği şapkaların çok özel olduğuna değinen Özder, “Azdavay ilçesindeki kadınların kullandığı çiçek bahçesi gibi başlıklar, her defasında ilgimi çekiyordu. Nasıl yaptıklarını da gözlemlemiştim. Bu şapkaların alt yapıdaki modelinin İngiliz Kraliyet ailesinin kullandığı fantezi şapkalarla aynı olduğunu söylüyordum her defasında.” dedi.

Özder, şapkalar üzerine çalışmalar yaptığını belirterek “Şapkaların alt kısmında başa oturan bir kısım var. Şapkalardaki o formu kullanarak fantezi şapkalar çalıştım. Küçük bir yol açılsın istedim. Bu konuda çalışacak tasarımcılar, öğrencilerimiz, moda tasarımcılarımız, Azdavay şapkasının sadece alt formunu kullanarak binlerce model üretebileceklerini görsünler istedim.” diye konuştu.

Şapka teknikleri konusunda birçok öğrenci yetiştirdiğini dile getiren Özder, şöyle devam etti:

“Anadolu kadınının ne kadar süredir başlık kullandığını bilmiyoruz. Sadece kadınlar değil, erkekler de yüzyıllar boyunca şapka kullanmış. Kazıları incelediğimizde Hunlar, Uygurlar, Moğollar, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve sarayda hem erkek hem de kadınların başlık kullandığını görüyoruz. Formlar birbirine bazen benziyor, bazen küçülüyor, bazen büyüyor… Anadolu'da kadın başlıklarını araştırdığımda, 'Başlarınızı niye süslüyorsunuz?' diye sorduğumda, güzel olmak amacıyla süsledikleri cevabını veriyorlardı.”

Özder, çok güzel ürünler ortaya çıktığını vurgulayarak, “Altyapıda sadece Azdavay şapka formunu kullandım. Başa oturan bir kısım, daha sonra yüksek bir bölümü var, onu kullandım. Onları yaparken 3 öğrencim geldi ziyarete, onlar da sürece dahil oldu. İnternet üzerinden görüntülü konuşarak çalıştık. 3 öğrencim birer ürünle bu sürece dahil oldu. Toplamda 20 şapka yaptım.” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331