“Safranbolu Sofrası” yazıldı

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın Tarihi: 09.01.2024 15:49
A+ A-

İbrahim Canbulat’ın “Safranbolu Sofrası, Bir Tarih ve Etnografya Çalışması” kitabı Oğlak Yayıncılık’tan çıktı. Canbulat, 2008 yılında başladığı sözlü tarih kayıtlarını kitap haline getirdi.

Safranbolu’da 18.-19. yüzyıllarda sebze yemeklerinin sofralara daha hakim olduğuna önceki dönemlerde ise et yemeklerinin ve safran bitkisinin saray mutfaklarında daha çok yer aldığına işaret eden Canbulat, Safranbolu’nun Osmanlı saray mutfağına yakın kaliteli ürünlerle yapılmış yemeklere sahip olduğunu kaydetti.

Safranbolu yemekleriyle ilgili yaptığı araştırmaların özellikle göçebe kültürlerde yemek çeşitliliğinden ve ürün zenginliğinden bahsetmenin doğruluğuna değinen Canbulat, Safranbolu’da başlıca ana yemeğin erkeçin bütün etinden oluştuğunu ve erkeçin yağından pilav ve çorba yapımında da yararlanıldığından bahsetti. Karabük’te bazı alanlarda pirinç yetiştirildiği, dönemin en kaliteli ürünleriyle yağından tuzuna kadar pilav, et ve sebze yemeklerinin nasıl yapıldığına dair Safranbolu Sofrası kitabında çeşitli bilgilerin yer aldığını anlattı.

Canbulat: “Günümüzde bir kısmı aramızda olmayan Safranbolu’nun son kadın aşçıları Akça Zehra’sı, Aşçı Zaide, Çolağın Saime, Gözel Hori, Hacı Şakirlerin Perihan, Küpeli Emine, Lord Naziresi, Üzümcü Sabriye ve Yumukların Emine’ye ithaf edilen kitapta on bir adet seçilmiş ana yemek ve tatlıların tören yemeklerinden sofralara kadar nasıl yapıldığıyla ilgili hem yerel anlatımları hem de  yemek mirasımızı bölgenin gastronomi hafızasına 135 farklı lezzeti bir kitap ile bir araya getirdik.” dedi.

Sözlü ve yazılı tarihin bilgileri ışığında, yüzden fazla kaynakçadan yararlanarak oluşturulan Safranbolu Sofrası, okuyucuları ile buluşmayı bekliyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Haberin videosu için tıklayınız

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Müdürü Yaşar Yıldırım oldu.

Kastamonu ili 1977 doğumlu olan Yıldırım, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde tamamladı.

2006 yılından bu yana Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda Arkeolog olarak görev yapan Yıldırım, kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi konusundaki bilgi ve deneyimiyle yeni görevinde önemli projelere imza atması bekleniyor.

Yıldırım’ın atanması, Karabük bölgesinin kültürel varlıklarının korunması adına yeni bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Yeni müdür, uzmanlık alanında yaptığı çalışmalarla bölgedeki tarihi eserlerin korunmasına katkı sağlamaya devam edecek.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427