Safranbolu’da Bu Yıl 7’ncisi Düzenlenen Safran Festivali Başladı

Safranbolu’da Bu Yıl 7’ncisi Düzenlenen Safran Festivali Başladı

Yayın: 13.10.2023 15:31 |Güncelleme: 27.12.2023 16:40
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada en iyi korunan 20 kenti arasında bulunan Safranbolu’da bu yıl 7’ncisi düzenlenen Safran Festivali başladı.

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı iş birliği ile bu yıl 7’incisi  düzenlenen Safran Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Safranbolu’ya bağlı Babasultan Mahallesi’nden başlayan yürüyüş Kazdağlıoğlu Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşte safran bitkisine atıfta bulunarak hazırlanan mor kıyafetler giyildi.

Kazdağlıoğlu Meydanı’nda devam eden Safran Festivali programında ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından programın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar;  Safranbolu’nun tarihine değinerek, Cinci Hoca geldikten sonra şehirleşme başladığını vurguladı. Dizdar; “Bizim için önemli olan  Cinci Hocanın mezarını henüz bulamadık. Cinci Hocanın hamamı ve hanı ile Köprülü Külliyesi yapılarak burası daha da gelişti. Safran bitkisi o yıllarda dikiliyordu. Yıllar sonra safran borsası, buradan yönetilmeye başladı. Bu konudaki çalışmaları sebebiyle İl Tarım Müdürü Çetin Ayvalık Bey’e teşekkür ederim” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise konuşmasında, “Dünya Miras Kenti 20 kentten biri olan Safranbolu, safran bitkisi “kırmızı altın” olarak bilinirliğini festivalle bütünleştirmek istiyoruz. Safranın önemini anlatacak sergiler, paneller düzenlenerek uzmanlar tarafından tanıtımının yapılması sağlanacak. Safranın üretiminin arttırılması yani sıra pazarlamasının yapılması en büyük tehlike olarak karsımıza çıkıyor. Dışarıda daha fazla üretilmesi ve bizlerin bu konuda daha bilinçli çalışmalar yapmamız gerektiğinin önemine işaret ediyorum. Katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Festivalimizin yıllarca devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ise yaptığı konuşmada; “Bölgemizde yetişen  1 kg safrana 170 bin çiçek gerekiyor. Safranbolu’da alan çok yetersiz bölgemizde yasal mevzuatın düzenlenerek gündeme gelmesini sağlayacağım” dedi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz da yaptığı konuşmada; “7. Safran Festivali Tarihi ve Kültürel zenginliği ile ön plandadır. Milli bitki ünvanlı Safran dünyada hem lezzet hem de şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Safranbolu’nun zanaatkar emekleri ilçenin özgün dokusuyla bütündür. Çevresindeki doğal güzellikleriyle destinasyon merkezidir. Doğa manzaralarıyla kireç taşı oluşumu, Bulak’taki yer altı gölüyle yerli ve yabancı turistler tarihi, kültürel ve doğa zenginliklerini bir arada görebilmektedir. Türkiye yüzyılına aktarmak için tıbbi aromatik bitkiler, el sanatları, tarihi evleriyle birlikte yer alacaktır” dedi.

Konuşmalardan sonra program Safranbolu Kanuni İlköğretim Okulu Öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Programa katılanlara Safranbolu’ya özgü 24 çeşit baharatla hazırlanan ve içindeki en değerli baharat olan safran bitkisinin bulunduğu macun dağıtıldı. Macun ikramının ardından ise Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Safranbolu’nun tarihi lezzetlerinden safranlı zerde tatlısı vatandaşlara ikram edildi.

Festivale; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Milletvekili Cevdet Akay,  Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Safran hasadı iptal oldu
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Safran Festivali’nin ana konusu olan Safran hasadı ertelendi. Safran hasadının ertelenme sebebi ise henüz Safranın çiçek açmamış olması gösterildi. Hasat ileriki bir tarihe ertelenirken, festival ile ilgili diğer etkinlikler yapılacak. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Videoyu İzlemek İçin Tıklatın

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Vali Yavuz Özçelik-İş Sendikasını ziyaret etti

Yayın: 18.05.2024 12:38
Paylaş:
A+ A-

Karabük Valisi  Mustafa Yavuz, Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyelerine İade-i ziyarete bulundu.

Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanlığı’nda gerçekleşen ziyarette Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir süre görüşen ValiMustafa Yavuz, misafirperverlikleri için kendilerine teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Nazik ziyareti ve güzel dilekleri için Vali Mustafa Yavuz’a teşekkür eden Başkan Yılmaz sendika çalışmaları hakkında bilgiler verdi.