Safranbolu’da “Geçmişi Geleceğe Aktaran Süreyya Günday“

Safranbolu’da “Geçmişi Geleceğe Aktaran Süreyya Günday“

Yayın: 17.11.2023 13:49 |Güncelleme: 27.12.2023 16:39
Paylaş:
A+ A-

Röportaj – Haber: Esra Oğuzkağan Özkan ve Sevgi Özdemir

UNESCO, dünya miras listesinde bulunan Safranbolu’da yer alan Safran Antik Koleksiyoncusu Süreyya Günday, mesleği hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tarihi çarşının Çeşme Mahallesi’nde bulunan Kunduracılar Sokak’ta yer alan dükkânında nadir olarak karşılaşılan antika eşyaları alıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Günday, mesleğinin ayrıcalıklı yanlarına şöyle kaydetti: “Safranbolu’da 24 yıldır hizmet veren, en eski antikacıyım. Safranboluluyum. 1997 yılında kamudan emekli olduktan sonra antikacı olmaya karar verdim. 1999 yılından bugüne kadar da çarşının en eski antikacı dükkânına sahibim. Safranbolu’nun tarihi ve turistik potansiyeli dünyaya açılmamıza imkân sağlıyor. Bu kenti gezmeye gelenlere de farklı eşyaları bir dükkânda görme ve satın alma şansını arttırdı. Bir antikacının şehirdeki rolüne bakılırsa, ürün çeşitliliği kültürel zenginliği de ön plana çıkarıyor. Burada bir Meryem Ana portresi de bulabilirsiniz, bir Atatürk portresi de, bu da alıcılara geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Genelde antika eserleri çevre köylerden getirenler oluyor. Bazen de ben gidip alıyorum. Aslında son zamanlarda sadece fiyat sormak için bile gelenler oluyor. Evindeki eşyanın fiyatını öğrenmek istiyor, böylece eşyasını değerlendirmek istiyor. Genelde çocuklarına miras bırakmak için fiyat belirlememi istiyorlar. Bazen anlatarak, hiç görmeden bazen de fotoğrafla fiyat vermemi istedikleri oluyor.”

 “Safranbolu’da Bakır Ürünler Çok Çıkıyor”

Günday: “Ben fotoğrafla fiyat belirleyemem o nedenle görmem gerekir. Örneğin bir pikap için fiyatı hemen belirleyemem. Pikabın envai çeşidi var. Markası ne, ahşap mı, çantalı mı, kasalı mı? Yani bu detayları görmek ve tarihlendirme yapmak gerekir. Görmeden hiçbir şey diyemem. Bana gelip anlatırlar ama yakından görmek bu işin püf noktasıdır. Tabi bunu mesleğin içerisindeyken öğrendim. Çok daha önceden de merakım vardı. Ancak 24 yılda çok şey öğrendim. Burada radyolar, pikaplar, avizeler, ahşap ürünler, bakırlar, kitaplar ve tablolar gibi birçok farklı eserler bulunuyor. Bazen aşırı kitap gelir, bazen saat gelir. Bakır çok çıkıyor, bakırdan ürünler çok fazla gelir. Eskiye ait birbirinden farklı malzemeler burada yer alıyor. Birçok şey antika olmadığı gibi değerli de olmayabiliyor. Şöyle söyleyebilirim her ürünün kendine göre bir değeri ve alıcısı olabiliyor. Bu bana göre ya da size göre değişebiliyor. Örneğin, Osmanlı döneminden kalma taş aynamız var. Burada herhangi bir kişinin ilgisini çekebilecek en az bir malzeme bulunur. Ziyaretçilere her bir eşyanın buraya geliş hikâyesini anlatarak, geçmişin izlerini günümüze taşıyoruz. Sahip olduğum geniş koleksiyonu, sağlığım el verdikçe yapmaya devam edeceğim. Safranbolu’da birkaç antikacı kaldık. İlerde çocuklarım veya torunlarım bu işi yapmak isterlerse onlara bırakabileceğimi düşünüyorum. Bu işi sevmezseniz, inceliklerini anlamazsanız asla yapamazsınız. Antika, çok ayrıcalıklı bir iştir. Antika alındığında aslında değerini hem satıcısı hem de alıcısı yükseltmiş olur.”

Safran Antik Koleksiyoncusu Süreyya Günday, insanları geçmişle buluşturan ve geçmişin izlerini günümüzde yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Günday, kültürel mirasımızın eşsiz değerlerine de sahip çıkarak onları koruma ve yaşatma görevini üstlenmeye devam ediyor.

 

       

   

     

(1970’li yıllarda formasını giydiği Safranbolu Spor’un bir fotoğrafı)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

INVAMED Başkanı Dinç’ten 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – INVAMED Başkanı Raşit Dinç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Dinç, mesajında, INVAMED ailesi olarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı minnet, gurur ve geleceğe olan inançlarıyla kutladıklarını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 105 yıl önce, milletin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı uğruna vereceği mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıktığını aktaran Dinç, “INVAMED olarak, Atatürk'ün, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.' sözünü parola alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dinç, o günlerde memleketin her bölgesinin işgal altında olduğunu belirterek, mesajında şunları kaydetti:

“Milleti ayağa kaldırmak ve sömürgecileri topraklarımızdan kovmak için Samsun gemisine binenlerin büyük bir cesareti, kararlılığı ve inancı vardı. Samsun'da işaret fişeğini yakarak başlayan, İzmir'de düşmanı denize dökmeye ve oradan da Cumhuriyet'in ilanına kadar giden uzun yol bizlere anlamlı bir miras bırakmıştır. Bugün 19 Mayıs'ın 105. yılında INVAMED ailesi olarak bu inanç ve kararlılık ile ülkemiz için çalışıyoruz.

'Üreten Bir Gelecek' vizyonuyla sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan bilim, teknoloji ve inovasyona sağlık için yatırım yaparak, Türkiye'yi daha müreffeh yarınlara taşıma kararlılığı içindeyiz. Dün Samsun'a adım atılırken bilim yol gösteriyordu. Bugün de yolumuzu bilim aydınlatıyor. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. yıl dönümünü kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimiz uğruna mücadele eden herkesi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”