Safranbolu’da Özel Müzeler Acilen Denetlenmeli

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 08.08.2024 16:50
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu ilçesi, birbirinden zengin tarihî ve kültürel değerleri ile tanınıyor. Bu yıl, Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının 30’ncu yılına adım atıyor. Bu vesile ile bölgedeki müzecilik anlayışının yeniden gözden geçirilmesi ve bazı müzelere ise acilen çekidüzen getirilmesi önem taşıyor.

UNESCO, 1994 yılında Safranbolu’yu Dünya Mirası Listesi’ne dâhil ettiğinde, şehrin uluslararası arenada tanınması hız kazandı. Karabük’te açık olarak bulunan özel müzelerin çoğu Safranbolu’da yer alıyor. Kentte bulunan özel müzeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Müze Müdürlüğü tarafından sadece envanter kayıtlarının takibi amacıyla yılda birkaç kez denetleniyor. Bu müzelerin temizlikleri, müze çalışanları, giriş kayıtları ve güvenlikleri için yerel yöneticilerin sorumluluğunda bir denetleme mekanizmasının hayata geçirilmesi bekleniyor. Vatandaşlar, yerel yöneticiler ile kentte bulunan üniversitenin işbirliğinde yeni oluşacak bir denetim ekibinin kontrolünde acilen denetlenmesini talep ediyor.

Karabük ve Safranbolu’da bulunan müzeler şöyle; “Kaymakamlar Gezi Evi, Türk Kahve Müzesi, Tabakhane Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Nostalji Gezi Evi, Lokum ve Safran Müzesi, Çikolata Müzesi, Yörük Köyünde Sucu Hafız Gezi Evi, Sipahioğlu Konağı, Muratoğlu Konağı, Üç Bölük Köyü’nde Kültür ve Sanat Merkezi, Karabük’te Demir Çelik Sanayi Müzesi” yer alıyor.

Birçok özel müze, ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli tarihi ve kültürel alanlar barındırıyor. Ancak, bu müzelerin bazılarında girişi, güvenliği, temizliği ve muhataplığı gibi temel unsurlarında ciddi sıkıntılar yaşandığı ifade ediliyor. Özellikle, devlet müzesine geçiş sürecinde olan bir müzede, sorumlusu bulunmadığı için bu alandaki boş vermişliğin daha da belirginleştiği görülüyor. Vatandaşlar tarafından UNESCO Dünya Miras Kenti Safranbolu’da bazı müzelerin giriş ücreti, güvenlik, etiketleme ve temizliği açısından bu prestijli unvana hiç yakışmayan müzecilik anlayışı sergilemesi eleştiri alıyor. Ziyaretçiler, tarihi çarşıdaki bazı müzelerin ise sergileme değil, sadece satış mağazası gibi hizmet verdiğini dile getiriyor. Turizm kenti olan Safranbolu’ya hiç yakışmayan görüntülerle karşılaştıklarını söylüyor. Karabük genelinde müzelerin profesyonel bir ekiple, denetlenmesi ve takip edilmesi gerektiği önemle vurgulanıyor. Müzelerdeki temiz olmayan mekânsal düzen ve sayılarla etiketli eserlerin anlam kargaşası yaratan, günümüz teknolojisinden uzak sergileme yöntemleri; sadece estetik bir kaygı değil, aynı zamanda ziyaretçilerin müzelerdeki uluslararası standartları yakalaması için denetim mekanizmasını şart kılıyor. Bugüne kadar gelen özel müzeciliğin, daha planlı olarak geleceğe taşınması önem taşıyor.

Vatandaşlar, bazı müzelerde ise ziyaretçilere karşı ilgi ve alakanın satışla sınırlı olduğunu, hatta sadece kafeteryasında güler yüzlü bir karşılama olduğunu ifade ediyor. Bu anlamda, vatandaşlar, müzecilik alanındaki özel müzelerin ciddi bir eğitimden geçirilmesi, giriş ücretlerinin yanı sıra, temizlik, etiketleme ve güvenlik gibi konularda sürekli ve kapsamlı denetimlerin yapılması için planlamaya gidilmesi gerektiğini bildiriyor. Yerel yönetimlerin, müzelerin görünümlerini ve işleyişini iyileştirmek için daha fazla çaba göstermesi, sadece Safranbolu’nun itibarını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölge turizminin de gelişimine katkıda bulunacağı biliniyor.

Karabük genelindeki müzelerin, uluslararası standartlara uygun şekilde güvenli ve temiz bir hâle getirilmesi, hem yerel halkın hem de turistlerin memnuniyetini artıracak. Böylece kentin tarihî ve kültürel mirasını koruma çabalarına da destek verecek. UNESCO Dünya Miras Listesi’nin 30’ncu yılı; Safranbolu’nun gözde müzelerine daha fazla önem verme zamanının geldiğini işaret ediyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Süper Lig’de 6. hafta maçlarının hakemleri açıklandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.09.2024 04:22
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Trendyol Süper Lig'in 6. haftasında oynanacak karşılaşmaları yönetecek hakemler belli oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulundan yapılan açıklamaya göre, 21 Eylül Cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde Atilla Karaoğlan görev alacak.

Ligin 6. haftasında yapılacak maçlarda düdük çalacak hakemler şunlar:

20 Eylül Cuma:

20.00 Atakaş Hatayspor-Sipay Bodrum FK: Ümit Öztürk

21 Eylül Cumartesi:

17.00 TÜMOSAN Konyaspor-Net Global Sivasspor: Yasin Kol

20.00 Fenerbahçe-Galatasaray: Atilla Karaoğlan

22 Eylül Pazar:

17.00 Çaykur Rizespor-Samsunspor: Kadir Sağlam

17.00 Kasımpaşa-Antalyaspor: Burak Pakkan

20.00 Adana Demirspor-Corendon Alanyaspor: Emre Kargın

20.00 Beşiktaş-ikas Eyüpspor: Zorbay Küçük

23 Eylül Pazartesi:

20.00 Göztepe-Bellona Kayserispor: Ozan Ergün

20.00 Gaziantep FK-Trabzonspor: Volkan Bayarslan

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331