Safranbolu’da “Slow Food” Topluluğunu Kurmak İçin İlk Adımlar Atıldı

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın Tarihi: 07.07.2024 16:19
A+ A-

KARABÜK – Slow Food Lideri, Yeryüzü Pazarı Derneği Başkanı Yasmina Şelfun Lokmanoğlu, Mersin ili Tarsus ilçesi örneğine değinerek, Safranbolu’ya slow food ünvanının değer katacağını işaret etti.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun cittaslow (sakin şehir) belgesi alması, 1980’lerde İtalya’da başlamış olan gıda ve yemek kültürünün koruma ve tanıtımını amaçlayan uluslararası harekete katılmasını beraberinde getiriyor.

Safranbolu Gülevi sahipleri Gül ve İbrahim Canbulat çiftinin misafirperverliğinde gerçekleştirilen hibrit toplantıya Tarsus’tan Dernek Başkanı ve Slow Food Türkiye Koordinatörü Yasmina Şelfun Lokmanoğlu çevrimiçi katıldı. Toplantıda ilçenin yerel üreticileri, akademisyenler, ilçe tarım müdürlüğünden yetkililer ve Karabük yöre mutfağının tanıtımında büyük rol oynayan kadın aşçılar hazır bulundu.

Slow Food Lideri Lokmanoğlu konuşmasında; “Öncelikle yerel yemeklerimizi ön plana çıkarmayı düşündüğümüz ve bu konuda neler yapabiliriz diyerek slow food hareketine katıldık. Bunun için Tarsus’ta başlattığımız yerel pazar ve yemeklerinin kayıt altına alınması, korunması önem taşıyordu. Şu an Gaziantep ile devam ediyoruz. Kısa zamanda Safranbolu’da aramıza katılacaktır. Tarsus’ta yerel üretimlerin geleneksel yöntemlerle ve büyük bir pazarda yer almasını sağladık. Bu sayede biyoçeşitliliğin korunmasını hedefledik. Biyoçeşitliliği korumak için nuhun ambarı ürünlerini kullanarak bunu insanlara öğreterek savunuculuğunu yaptık. Kaybolmakta olan yerel ürünlerin yeniden yaşatılmasını sağladık. Bunları da pazar günleri büyük bir yerel pazar kurarak, yeryüzü pazarını turistlere açtık. Burada aşçı dayanışması yaşadık. Kaybolmakta olan ürünlerin yeniden canlanmasını ve pazara çıkmasını eğitimlerle sağlamış olduk. Bölgeye özel topraklarda, Slow Food ile örneğin Karabük’te kaç adet manda (camız, camış) var? Batı Karadeniz’de sayıları giderek azaldığı için, bu bölgede 207 adet manda kalmış, bu örnek için diyelim ki neler yapılabilir? Burada bal üretimi gibi ya da ata tohumuyla ilgili neler yapılabilir? Enerji tasarrufu, suyun tasarrufu, atık kullanımı gibi birçok noktada sistematik hale geliyorsunuz. Plastiksiz yaşam üzerine bir çalışma yapıyoruz. Burada plastik kullanmayarak dünyaya da temiz çevre mesajını veriyoruz. Safranbolu’nun bölge olarak komünite üyeliği sağlanabilir.” dedi.

Tarsus, Gaziantep ve Safranbolu’nun yerel ürünlerine ve yemek kültürüne odaklanan Slow Food hareketi, biyoçeşitliliğin korunması ve yerel ürünlerin canlandırılması için önemli adımlar attı. Aynı zamanda, plastiksiz yaşam ve çevre koruma konularında da duyarlılık göstererek, toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı. Önümüzdeki dönemde ise Safranbolu için yerel projeler geliştirilmesi ve bölgenin komünite üyeliğinin sağlanması hedefleniyor.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.. 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SAMSUN (AA) – Ladik Belediyesi Sıfır Atık Toplama Merkezinde kompost üretimine başlandı.

Ladik Belediye Başkanı Adnan Topal ile Başkan Yardımcısı Fikret Baştan, tesisi ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Topal, Sıfır Atık Merkezinde özellikle sebze pazarından toplanan bitkisel atıkların kompost makinesinde fermante edilerek gübre elde edildiğini anlatarak, “Park ve bahçelerimizdeki ihtiyacımızı kendimiz karşılayacağız. Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyacı olmaları durumunda onlara da tedarik edeceğiz. Böylelikle hem atıkları dönüştürüyor hem de toprağın kaybettiği zenginliği kazanmasını sağlamış oluyoruz.” dedi.

Ladik Belediyesi Sıfır Atık Merkezi Müdürü Mustafa Emin Yaman de tesiste aylık 100 kilogram kompost üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

​​​​​​​

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427