Safranbolu’nun Restorasyon İhtiyacı Devam Ediyor

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 17.09.2024 15:53
A+ A-

Safranbolu, Geleneksel Türk Evleri ile tanınarak, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkıyor. Safranbolu Evleri, sadece Türkiye değil, dünya kültürel mirası görünümünde de büyük bir önem taşıyor. Safranbolu Evleri, geçirdikleri yangına rağmen direnerek, kimi zaman pullar üzerinde kimi zamanda kartpostallarda yaşatılmaya devam ediliyor.

Safranbolu Evleri, medyada özellikle yer bulurken, 22 Kasım 1978 Tarihi’nde basılan “Safranbolu Evi” temalı pul, serisi içerisinde en pahalı ederiyle, halka sunulmayı başarıyor. Bu özel pul, Safranbolu’nun mimari değerini ve kültürel mirasını koleksiyonlara taşıması açısından büyük bir değer anlamına geliyor. Safranbolu Evi’ni temsilen gösterilen konak ise, 21 yıl önce büyük bir yangın geçiriyor ve bu özgün hali sadece pulda kalıyor.

Eser Koruma Uzmanı, “Safranbolu Evi”nin pul koleksiyonları arasında çok özel yere sahip olduğunu vurgulayarak, şunlara değindi: “Safranbolu Evleri, kültür ve turizm kapsamında ülkemizde ve dünyada ön plana çıkarılan en önemli unsurlardan bir tanesi olarak biliniyor. Geleneksel Türk Mimarisi tarzındaki Safranbolu Evleri, konumlarıyla ve yapı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. İlçe Merkezi’nde 19. yüzyıl başlarında yapılmış yaklaşık 2 bin tane ev bulunuyor. Safranbolu’nun iki ayrı kesimde gruplaşmasıyla; şehir diye bilinen kışlık olarak kullanılan kesim ile ikincisi de, Bağlar diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan kesimden oluşuyor. Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşamının özelliklerini kent ölçeğinde yaşatan tarihi ve kültürel eserlerini tüm insanlara sunuyor. Sahip olduğu zengin kültürel miras ve bu mirası koruma başarısı, Safranbolu’yu bir dünya kenti ününe kavuşturuyor ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmasını sağlıyor. Kent ölçeğiyle korumacılık anlayışında örnek oluşturmasıyla gün geçtikçe daha çok ilgi görüyor. Bin 200’ü koruma altında olan sayısız kültür eseri barındıran Safranbolu, dünyanın en iyi korunan tarihi evleriyle biliniyor” Bu daha çok Geleneksel Türk Evleri ile tanınan Safranbolu’nun, tarihi zenginliklerini doğal güzellikleriyle bir arada sürdürmesi, bugün korumacılıkta 30 yılı geride bırakmasına neden oluyor.

UNESCO Dünya Mirası olarak Safranbolu
Safranbolu, geleneksel Türk Toplumu yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan tarihi ve kültürel evleri ile tanınan bir yer olması, dünya çapında etiketlendi. 19. yüzyıl başlarından günümüze yaklaşık 2 bin geleneksel ev barındıran ilçe, UNESCO tarafından dünya miras listesine alındı. Zengin kültürel mirası ve koruma başarısıyla dikkat çeken Safranbolu, dolayısıyla kent ölçeğinde en iyi korunan yerlerden biri olarak öne çıktı. Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilişinin 30. yılını kutlamak amacıyla özel projeler üzerinde çalışmalar başlandı.

Safranbolu’nun Mimari Değeri, Pul Koleksiyonlarında Kaldı
1978 yılında basılan “Safranbolu Evi” adlı pul, serideki en pahalı pul olarak 8 lira değerinde yer almıştı. Bu serideki diğer pullar ise 1 lira, 2.5 lira, 3.5 lira ve 5 lira değerindeydi. Bunların arasında, Boğaziçi Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, İzmit Saatçi Ali Efendi Konağı, Kula Beylerbeyi Evi, Milas Bahattin Ağa (Aslanlı) Evi yer aldı. Ancak pul üzerindeki 1978 yılında örnek gösterilen “Safranbolu Evi” günümüzde yıkık bir halde kalarak, korunamadı.

Yangın, Safranbolu’nun Kültürel Mirasına Zarar Veriyor
Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde, 514 yıllık tarihi konakta, 2010 yılında saat 02.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Çatıda başlayan alevler kısa sürede ahşap yapıyı sardı. Bu tarihi yapının yangın sonrası kullanılamaz hale gelmesi, Safranbolu’nun kültürel mirasına büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Safranbolu Evleri’nde çıkan yangınlar sonrası restorasyon süreci yaşanmadığı görülüyor. Bu ev ise, sadece pul üzerinde yaşamaya devam ediyor.

Can Kaybı Olmadı, Ancak Tarihi Bir Miras Yok Oldu
Yangın sırasında konakta herhangi bir kişinin bulunmaması can kaybını önlerken, tarihi konağın yıkımı büyük üzüntü yarattı. 1535 yılında yapılan konağın bir önceki sahibi Saraçzade Ailesi’ydi. 2003 yılında satın alınan konak aslına uygun olarak restore ettirilip, 10 odalı otele dönüştürüldü. Aradan geçen 21 yıl sonra, konağın yıkık ve virane görüntüsü Han Arkası Sokak’ta yer alıyor.

Yangının Ardından Restorasyon Gerekliliği
Safranbolu’nun koruma çalışmalarının 30. yılı kutlanırken, yanan konakların henüz restore edilmemesi büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Geleneksel Türk mimarisinin önemli temsilcilerinden biri olan bu konaklar, hem yerel halk hem de turistler için bir değer taşıyordu. Yangınların ardından, Safranbolu’nun kültürel mirasının korunması için restorasyon çalışmalarının gerekliliği, bir kez daha gözler önüne geldi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rönesans Holding’in iştiraki Ballast Nedam’dan sürdürülebilirlik odaklı projeler

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Rönesans Holding'in 2015'te bünyesine kattığı, Hollanda merkezli Ballast Nedam, sürdürülebilirlik odaklı projeleriyle öne çıkıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Ballast Nedam, Rönesans Holding çatısı altında Avrupa, Karayipler, Afrika ve Asya'daki faaliyetlerini artırarak uluslararası varlığını güçlendirmeyi hedefliyor.

Köprü, tünel, kamu binası, liman, konut ve otoyol inşaatı gibi farklı projeleri hayata geçiren şirket, ekonomik kalkınma, hareketlilik ve erişilebilirliği artırmak amacıyla sunduğu yenilikçi çözümlerle sürdürülebilir yaşam alanları oluşturuyor.

Yıl boyunca enerji, su, konut, ulaşım ve sanayi gibi temel sektörlerde sürdürülebilir dönüşümleri hayata geçirerek büyümeyi hedefleyen şirket, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, iklim krizine karşı dirençli sistemler kurmaya odaklanıyor.

Şirket, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, 2030'a kadar şantiyelerde yüzde 100 karbon nötr olmayı, 2040'a kadar ise enerji nötr inşaat hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Hollanda'nın temel altyapısını yenileme konusunda önemli adımlar atan Ballast Nedam, ayrıca, Rijkswaterstaat ile işbirliği içinde, DEME ve Macquarie konsorsiyum ortaklığıyla “A24 Blankenburgverbinding” yol bağlantısı projesini hayata geçiriyor.

Rotterdam bölgesinde erişilebilirliği ve ulaşımı geliştirmeyi, sürdürülebilir altyapı yoluyla bölgenin geleceğini güvence altına almayı hedefleyen proje kapsamında, iki kavşak, bir kara tüneli ve Scheur Nehri'nin altından geçen bir tünelin tasarımı, inşası, finansmanı ve 20 yıllık bakımı üstleniliyor.

Tünel parçalarının suyun altına yerleştirilmesi gibi karmaşık ve hassas bir operasyon gerektiren “Maasdeltatunnel” projesi ise Ballast Nedam'ın 2023'e attığı başarılı bir imza olarak değerlendiriliyor.

– “Amacımız, kendi kendine yeten, akıllı ve yeşil binalar inşa etmekti”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, projeye yönelik açıklamasında, “Amacımız, yaşam alanları ile sürdürülebilirliği bir araya getiren, kendi kendine yeten, akıllı ve yeşil binalar inşa etmekti. Ballast Nedam'ın bu alandaki global başarılarından ve sürdürülebilirlik odaklı yürüttüğü öncü çalışmalardan büyük gurur duyuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ballast Nedam Proje Direktörü Patrick van Os, bu projenin, üstün teknik yetenek ve yenilikçi düşünce gerektiren bir çalışma olduğunu belirtti.

Van Os, “Çığır açan bu projeyi başarıyla tamamlayan ekibimizle büyük gurur duyuyorum. BAAK ve Rijkswaterstaat yetkilileri, danışmanlar, çok sayıda alt yüklenici ve Rotterdam Liman İdaresi gibi paydaşlar dahil olmak üzere yüzlerce kişi, bu projenin gerçekleşmesini mümkün kıldı. Ballast Nedam çalışmalarımızın 2024 sonunda kullanıma girdiğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bizi en çok heyecanlandıran, Rotterdam bölgesinin erişilebilirliğini geliştirmek ve ekonominin büyümesine katkıda bulunmak.” ifadelerini kullandı.

– Cartesius projesi, kent yaşamını sürdürülebilirlik ve refah ile birleştiriyor

Ballast Nedam, sürdürülebilir yaşam alanları kurma hedefi kapsamında, yenilenebilir enerjiye yönelik küresel stratejisini de genişletiyor. Bu stratejinin bir parçası olan Cartesius projesi, dünya genelinde insanların daha uzun, mutlu ve sağlıklı yaşadığı “Mavi Bölgeler” biliminden esinlenerek hayata geçirildi.

Mavi Bölgeler bilimi, modern kentleşme projelerinde ve sürdürülebilir yaşam alanlarının tasarımında ilham kaynağı olarak kullanılıyor. Proje, yoğun kent yaşamını sürdürülebilirlik ve refah ile birleştirirken, modern ulaşım yöntemlerini de entegre ediyor. Cartesius'taki tüm evler, düşük enerji tüketimi ve yeniden kullanılabilir malzemelerle inşa edilerek çevresel etkiler azaltılıyor. Sıcak su ve ısıtma, ortak toprak enerji kaynağı ve güneş panelleri aracılığıyla sağlanırken, binalar iklimle uyumlu beyaz çatılarla donatılarak yaz aylarında soğutma ihtiyacı azaltılıyor.

Ballast Nedam, sürdürülebilirlik taahhüdünü bir adım daha ileri taşıyarak, kablo kanallarından temellere ve çatıya kadar tamamı sürdürülebilir malzemelerle inşa edilen çok işlevli bir hidrojen istasyonu da geliştirdi.

Hollanda'nın 700 bar hidrojen dolum istasyonu “Mexicostraat Hidrojen İstasyonu”, hidrojen üretimini yerinde elektroliz yöntemiyle gerçekleştiriyor. Bu yenilikçi tesis, otomobillerden otobüslere, kamyonlardan teknelere kadar geniş bir yelpazede taşıma araçlarının fosil yakıtlar yerine hidrojenle dolum yapmasına olanak tanıyor ve temiz enerjiye geçişi hızlandırıyor.

Ballast Nedam, Rönesans Holding ile bu yıl, Edie Ödülleri'nde “Jonas Projesi” ile finalistler arasında yer alırken, SEAL Sürdürülebilirlik İş Ödülleri’nde ise “Yılın Sürdürülebilir Ürün Ödülü”nü kazandı.

Amsterdam'ın IJburg bölgesinde yer alan bina, sağlıklı yaşam, sürdürülebilir malzeme kullanımı ve enerji verimliliği esas alınarak tasarlandı. Projede ahşap ve sürdürülebilir beton gibi çevre dostu malzemeler kullanılırken, yapı yüzde 97'lik atık ayırma oranına ulaşarak sürdürülebilirlik alanında en yüksek “BREEAM” sertifikasına layık görüldü.

Jonas Projesi, modern şehir yaşamının gereksinimlerini karşılayan, çevresel etkiyi en aza indiren ve geleceğe yön veren bir model olarak öne çıkıyor.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331