Sağlık Bakanı mpox için konuştu: Alarm halindeyiz!

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.08.2024 18:26
A+ A-

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği (mpox) virüsüne ilişkin alarm halinde olduklarını belirterek, “Şu ana kadar tanısı konulmuş bir hastamız yok. İnşallah da olmaz ama olursa da üstesinden geleceğimizi bilmenizi istiyorum” dedi.

Memişoğlu, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen İl Değerlendirme Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023 depremlerinde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diledi.
Depremin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçtiğini ve Hatay’ın yeniden Türkiye’nin en iyi ve kaliteli şehri olmaya başladığını belirten Memişoğlu, şöyle konuştu:

“Tabii ki bazı eksikler var ama çok kısa zamanda bunların da üstesinden gelineceğini görüyorum. Esasında yeni bir Hatay, yeniden bir Hatay yapıyor arkadaşlarımız, milletimiz, devletimiz. Onun için hayranlıkla ve buradaki arkadaşlara her türlü desteği vererek biz de onlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin gücünü görmek isteyenlere, Hatay’ı bir ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Onun için bu milletin, devletin gücünü gerçekten zorda olduğu zaman nasıl gösterdiğini tarih de göstermiş, bugün de göstermiş. Onun için herkese başta Sayın Cumhurbaşkanı’mıza minnetlerimi, şükranlarımı arz ederim.”
Memişoğlu, kentte 6 hastane yapıldığını, yapılmaya da devam edildiğini vurgulayarak, “İnşallah çok kısa zamanda da buradaki şehir hastanesinin ihalesini yapmış olacağız. Bizler, sağlıkçılar hem tedavi hizmetlerini hem de özellikle koruyucu ve hastalanmadan sağlığımızı korumayı amaç edinmiş durumdayız. Onun için burada sağlıklı hayat merkezi ve aile sağlığı merkezleriyle ilgili ciddi bir çalışma yapacağız, onları da milletimizin hizmetine sunacağız.” diye konuştu.

M çiçeği (mpox) virüsü

Sağlık Bakanı Memişoğlu, M çiçeği (mpox) hastalığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle son zamanlarda gündeme gelen bu maymun çiçeğiyle ilgili de herkes bir beklenti içinde. Herkes her gün her dakika bir haber içinde ama biz nasıl Kovid-19’da sağlık sistemimizin ve çalışanlarımızın başarısını test ettiysek, emin olun her türlü salgında, hastalıkta, sağlıkla ilgili sorunu çözebilecek hem insan gücüne hem sağlık altyapısına sahibiz. Biz insanların panikle, korkuyla değil, önden tedbir ve planlamayla, hazırlıkla bu tür salgınların üstesinden geleceğine inanıyoruz. Daha salgın gelmeden veya belli bölgede endemikken insanlarımızın korkmasını istemiyoruz. Özellikle toplumumuz da bizlerin, yani resmi makamların söylediklerine itibar etmeliler. Her türlü hazırlığı yaptığımızı, maymun çiçeği de olsa başka salgınlar da olsa bunların üstesinden gelebileceğimizi bilmelerini istiyorum.”

Kişisel temizliğin önemine vurgu yapan Memişoğlu, şunları kaydetti:
“En önemli şey, her türlü salgında esasen kişisel tedbir, temizlik, hijyen. Aynı zamanda bizler de hem hudut kapılarımızda hem içeride her türlü testi yapabilecek, gerektiği zaman aşısını yapabilecek insan gücüne ve sisteme sahibiz. Onun için tedirgin olmalarını, korkmalarını, paniklemelerini istemiyoruz. Emin olun biz her gün, her saniye bununla ilgili alarm halindeyiz ancak şu ana kadar tanısı konulmuş bir hastamız yok. İnşallah da olmaz ama olursa da üstesinden geleceğimizi bilmenizi istiyorum.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Ceviz Hasadında Dikkat Edilmesi Gerekenler: Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 08.09.2024 14:49
A+ A-

Karabük’te yıllanmış bahçelerin gözde ağaçları cevizlerin hasadı başladı. Ağustos ayında başlayıp, Ekim ayının son haftasına kadar devam eden ceviz hasadında geleneksel yöntemler kullanılıyor.

Ağaçlardaki cevizlerin toplanması için kimi zaman silkeleme makinesinden kimi zaman da ahşap ya da plastik sırıklardan yardım alınıyor.

Karabük’te ise aileler, kendi ceviz ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sahip oldukları bahçelerindeki ağaçlara çıkarak, ahşap sırıklarla hasada başladı.

Uzmanlar, ceviz ağacından düşme tehlikesinin artmasıyla birlikte silkeleme yöntemini makinelerle gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca ceviz hasadının eldivensiz yapmaması için özellikle uyarılarda bulunuyor. Bunun yanı sıra eski kıyafetlerle ve dayanıklı eldivenlerle yapılacak hasadın, ceviz yağının lekesinin elden ve kıyafetten çıkmasının zor olmasından kaynaklanıyor. Cevizin içi kadar kabuğunun da ziyan edilmemesi önem taşıyor. Topraktaki verimi arttırdığı için kabukları da gübre olarak kullanılıyor. Ceviz hasadını çocuklarla yaparken mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor, çocukların ceviz kabuğunu tüketmemesi ve ellerini ceviz kabuğundan sonra gözlerine değdirmemeleri yönünde uyarıları yer alıyor.

Cevizin Hasadı ve Muhafazası

Uzmanlara göre; ceviz, özellikle chandler ve fernor gibi kaliteli fidan çeşitlerinden yetiştirilen bir meyvedir. Hasat zamanı, yeşil kabuğun üçte bir oranında çatladığı döneme gelmiş demektir. Bu aşamadaki hasat, “derim safhası” olarak adlandırılır ve iç ceviz ile yeşil kabuk olgunlaşır. Eğer cevizler bahçeden hemen toplanmayacaksa, meyvelerin ağaçta bırakılması iç ceviz kalitesi için daha iyidir.

Hasat Zamanı

Ceviz hasadı, bulunduğunuz iklim koşullarına bağlı olarak Ağustos ayı itibarıyla başlayıp Ekim sonuna kadar sürebilir. Ceviz çeşidine bağlı olarak, taze tüketim için erken hasat genellikle önerilmektedir.

Hasat Öncesi Hazırlık

Hasat işlemi öncesinde, ağaçların sulanması önerilmektedir. Ayrıca, hasat için tercih edilen saatler sabahın erken saatleri veya akşam gün batımına yakın serin zaman dilimleridir.

Hasat Şekli

Ceviz hasadı sırasında en uygun yöntem, ağacın nazik bir şekilde silkelenerek cevizlerin toplanmasıdır. Ağaca zarar vermemek için sırıkla vurma yönteminden kaçınılmalıdır. Hasat edilen meyvelerin yeşil kabukları çıkartıldıktan sonra, cevizlerin gölgede veya serin bir alanda kurutulması gerekir.

Cevizin Muhafaza Yöntemleri

İç cevizlerin önce kırılması gerekmektedir. Yüksek iç oranına sahip cevizler, piyasa tarafından daha çok tercih edilmektedir; bu da cevizlerin bütün halde çıkarılmasını önemli kılar. Kırma işlemi öncesi cevizin nem oranını artırmak, bu süreci kolaylaştıracaktır.

Tohum olarak seçilen cevizlerin hasadı, yeşil örtüsünün %80 oranında çatladığı dönemde yapılmalıdır. İç cevizlerin muhafazasında, yağ oranı %70 civarında olduğu için yağ asitlerinin bozulup cevizi acılaştırmaması adına depolama alanlarının nem oranı %4-5, sıcaklığı ise 4-5 °C olmalıdır. Bu koşullarda iç cevizler 1-1.5 yıl boyunca saklanabilir.

Kabuklu cevizler ise, 21 °C’de 4 ay ve 1 °C’de yaklaşık iki yıl boyunca muhafaza edilebilir. Cevizlerin doğru bir şekilde hasat edilmesi ve muhafaza edilmesi, ürün kalitesini ve raf ömrünü artıracak önemli adımlardır.

Karabük’te ceviz yaygın olarak baklavada kullanılırken, çok daha pratik bir tatlı olan kek yapımında da tercih ediliyor.

Pratik ve Lezzetli Bir Alternatif: Cevizli Kek Tarifi

Ev yapımı tatlılar arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan cevizli kek, özellikle ceviz yemeyen çocuklar için mükemmel bir alternatif sunuyor. İşte lezzetli bir cevizli kek yapmak isteyenler için pratik bir tarif:

Malzemeler

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı ceviz içi (arzuya göre fındık, badem de eklenebilir.)

2 su bardağı un

Hazırlık Aşaması:

  1. Öncelikle derin bir kabın içine yumurtaları ve toz şekeri alarak köpük köpük olana kadar çırpın.
  2. Karışımın içine sıvı yağ ve süt ekleyip, tekrar çırpmaya devam edin.
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edin. Kısa bir süre daha çırpın.
  4. Son olarak, dövülmüş cevizleri ekleyip spatula ile nazikçe karıştırın.
  5. Daha önce yağlayıp unladığınız yuvarlak kek kalıbına hamuru dökün.
  6. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kekin içi pişene kadar yaklaşık 50 dakika kadar pişirin.
  7. Sürenin sonunda keki kürdanla kontrol ettikten sonra fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin. Ardından kek kalıbından ters çevirerek çıkarın.
  8. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpin. Kekinizi dilimleyin ve servis edin.

Cevizli kek, hem lezzetli hem de pratik bir tarif olarak evlerin vazgeçilmezi olarak tercih ediliyor. Özellikle çocukların damak zevkine uyum sağlamasıyla dikkat çekiyor. Afiyet olsun.

 

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331