Sanatına Tutkulu Bir Zanaatkâr: Mehmet Kemal Özdal ile Bakır Sanatının Geleceği

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 26.07.2024 12:48 |Güncelleme: 27.07.2024 13:37
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu’da bakır işlemeciliği zanaatkârı Mehmet Kemal Özdal, eski eşyaları sanat eserine dönüştürmeye devam ediyor.

Safranbolu’da yaşayan Mehmet Kemal Özdal, eski bakır malzemeleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motiflerle süsleyerek sanat eserine dönüştürüyor.

40 yaşındaki Mehmet Kemal Özdal, çocuk yaşta babasından öğrendiği bakır işleme zanaatini 26 yıldır sürdürüyor. Ateşle yumuşatılan ve torna tezgahlarında farklı kalıplara sokulan bakır malzemelere yeniden hayat veren Özdal, hem geleneksel el sanatlarını yaşatıyor hem de modern tasarımlara imza atıyor. Sanatına olan tutkusu ve ustalığı ile dikkat çeken Özdal, bakır işçiliğinin önemine vurgu yaparak, bu sanatı gelecek nesillere aktarmak için çalıştığını belirtiyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Safranbolu’ya gelen yerli ve yabancı turistlerinin beğenisine sunduğu bakırdan oluşan tepsi, sürahi, bardak ve çaydanlık gibi diğer mutfak eşyalarının üzerine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait süsleme programlarını işliyor.

Sanat eseri haline getirdiği bakır eşyalar, Özdal ustanın ellerinden geçerek otantik mekânların ve evlerin vazgeçilmez süslemeleri haline geliyor. Bakır işleme ustası Mehmet Kemal Özdal, mesleğini çok sevdiğini belirterek, “Bakır malzeme üzerindeki işçiliğe bağlı olarak yapım süresi 1 günde de olabiliyor, 6 ay kadar uzun süreni de bu süre işlemesine göre değişebiliyor. Bu yıl işlerimiz Ramazan Bayramından itibaren çok durgun hale geldi. Vatandaşın alım gücünden ziyade mi, malzemelerin pahalı olmasından mıdır bilemiyorum ama geçen yıllara göre düşük. Bu yıl özel sipariş bile gelmedi.”

BATI KARADENİZ’İN TEK BAKIR ZANAATKÂRI SAFRANBOLU’DA

Selçuklu motiflerini daha anlamlı buluyorum ve çok severek yapıyorum, diyen Özdal; 18 yaşından sonra bir çırak yetiştirmenin zor olduğunu kaydetti. Özdal: “Safranbolu Kaymakamlığı’nın bir çalışması var. Evraklarımızı tamamladığımızda yanımızda yetiştirilmek üzere stajyer eleman verecekler. Ağaç yaşken eğilir. Biz acı tatlı bu işi bitiririz de, esnafların sıkıntısı giderilmedikçe çırak yetiştirilse de bu mesleği nasıl sürdürecek onun çok iyi planlanması lazım” dedi.

Bakır işleme ustası Mehmet Kemal Özdal, mesleğini çok sevdiğini belirterek, “Bu mesleği Batı Karadeniz‘de bir ben yapıyorum. Geriden heves eden arkadaşlar var ama kimse bu mesleği yapmıyor. Bakır işlemeciliği güce dayalı bir meslek değil, erkek ya da kız fark etmez herkes yapabilir. Engelli bir vatandaş bile bu mesleği yapabilir.” diye konuştu.

Çocuk yaşta çıraklık yaparak mesleğine adım atan zanaatkâr Özdal, babasından öğrendiği geleneksel desenleri hayata geçirmeye devam ediyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait motiflerin derin anlamlar taşıdığını vurgulayan Özdal, bu eserlerin hayatı simgelediğini ifade etti. Ancak, geçmişin bu özel eserlerinin günümüzde alıcıyla buluşmakta zorlandığını belirtti.

Ekonomik zorlukların sektörde büyük bir engel oluşturduğunu dile getiren Özdal, ekonominin düzelmesiyle birlikte mesleğinin daha iyi bir konuma geleceğine inandığını söyledi. Geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Özdal, maddi şartların iyileşmesinin bu değerli kültürel mirasın geleceği için büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Özdal, sanat ve zanaatkârlığın sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek, desteklenmesi gereken bir alan olduğunu vurguladı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ. 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amasya’da doğal gaz borusunda çıkan yangın söndürüldü

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 16:52
A+ A-

AMASYA (AA) – Amasya'nın Suluova ilçesinde doğal gaz borusunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Fatih Mahallesi'nde ekiplerin su arızasına müdahale ettiği sırada iş makinesinin doğal gaz borusuna zarar vermesi sonucu yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın, büyümeden söndürüldü.

Yangınla ilgili ekipler inceleme başlattı.

Fatih Mahallesi Muhtarı Enes Apaydın, ekiplerin çok kısa sürede yangına müdahale ettiğini, olumsuz bir durum bulunmadığını belirterek, itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

​​​​​​​

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331