Şehit ailesini gururlandıran “Kış Tatbikatı-2025”

İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Şubat, 2025 17:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kış Tatbikatı-2025, Kars’ta bulunan "Samsunlu Şehit Astsubay İlhan Hamlı"nın ismini taşıyan atış ve tatbikat alanında devam ediyor.
Kış Tatbikatı-2025; Türkiye’nin konut sahipliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından programı yönetilen, 3’üncü Ordu Komutanlığı denetim ve idaresinde, 9’uncu Kolordu Komutanlığı tarafından icrası yönetilen, dost ve müttefik ögelerin da iştirakiyle 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından, 20 Ocak-7 Şubat 2025 tarihleri ortasında Kars’ta Şehit Astsubay İlhan Hamlı Atış ve Tatbikat Alanı’nda yapılıyor. Samsunlu Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın ağabeyi Ayhan Hamlı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığı davet üzerine tatbikatın halka açık olarak gerçekleştirilen kısmına Karslı şehit yakınları ve gazilerle birlikte onur konuğu olarak katıldı.

"Tatbikat alanında her yer kardeşim kokuyordu"
Samsunlu Şehit Astsubay İstihkam Teknisyen Kıdemli Üstçvş İlhan Hamlı’nın, Kars 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Savaş İstihkam Bölüğünde) buyruğunda vazifeli iken 18 Nisan 1992‘de terör örgütü PKK’nın yol kesme hareketinde 3 astsubay arkadaşı ile birlikte hunharca şehit edildiğini hatırlatan ağabey Ayhan Hamlı, tatbikatı son derece vefalı ve manalı bulduğunu tabir ederek, "Tam 33 yıl evvel kardeşimin misyon yaptığı 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan telefonla aranarak şehidimizin ismini taşıyan tatbikat alanında Kars’ta gerçekleştirilen Kış Tatbikatı-2025 kapsamında tatbikatın bir kısmına izleyici olarak davet edildik. Şehidin ağabeyi olarak bu teklifi tereddütsüz ve mazeretsiz kabul ettim. Bu teklif ailemiz için çok kıymetli ve değerli bir teklifti. Keşke mümkün olsaydı annemle birlikte gidebilseydik, hava kaideleri ve annemin yaşı nedeniyle şimdilik bu mümkün değildi. Tahminen öbür bir tarihte ancak annemin benden çok heyecanlandığını keyifli olduğunu hasta haline karşın beni göndermesi çok değerliydi. 33 yıl evvel büyük bir acıyla anne ve babamla birlikte şehidimizin naaşını Samsun’a getirmek üzere hayatımda birinci defa gittiğim Kars’a bu kere Samsun’dan 33 yıl sonra çok değerli bir davete icap ederek büyük bir gururla geldim. Kardeşimin bayrağı devrettiği kıymetli silah arkadaşları tarafından bir abi olarak karşılandım ve konuk edildim. Tatbikat alanına götürüldüğümde gördüm ki kardeşimin silah arkadaşları bayrağı daha yükseğe taşımışlar gururla dalgalandırıyorlar. Tatbikat alanında her yer kardeşim kokuyordu. Her askerin yüzünde kardeşimi gördüm. Tarifsiz hisler yaşadım. Hiç yalnız bırakılmadım, uzanan her elde kardeşimin sıcaklığı vardı. Bu gerçek bir vefaydı. Bu vefa Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Ulu Türk Ordusu’nun şehitlerine rahat uyuyun vefasıydı. Herkes unutabilir lakin Türk Silahlı Kuvvetleri unutmaz, unutturmaz" dedi.

BARÜ’nün dijital teknolojileri arkeolojiyle buluşturacağı projede çalışmalara başlandı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 18:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Erasmus+ tarafından desteklenen ve arkeolojik kültürel mirasın dijital teknolojilerle geleceğe aktarılacağı projesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı, Bulgaristan History Museum Primorsko Müze Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinde çalışmalar devam ediyor. "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı projenin saha ziyaretleri kapsamında Filyos’taki Tios Antik Kenti’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda proje grubunda yer alan Bilgi ve Doküman İdaresi Kısmından Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile Filyos Belediye Lideri Erol Acar’ı ziyaret etti. BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki mevzuları da kapsayan çalışmalar hakkında bilgi veren proje grubu, yeni teknolojiler kullanılarak yürütülen uygulamaları anlattı.
Görüşmelerde ayrıyeten projenin ikinci toplantısının Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan ve Türkiye’den 25 akademisyen ve uzmanın iştirakiyle 24 Mart 2025 tarihinde Filyos’ta gerçekleştirileceği, iştirakçilerin Tios Antik Kenti’nde bilimsel incelemelerde bulunacağı da paylaşıldı.
Kültürel mirasın korunması ve aktarılması noktasında BARÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki çalışmalarını da kapsayan projenin ehemmiyetine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak vilayetimizden başlayarak bölgemizin gelişimine paha katmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı da kapsayan akademik araştırma ve uygulamalarla elde ettiğimiz deneyimleri, geniş bir çerçevede kullanarak disiplinler ortası iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’nin arkeolojik kültürel mirasının belgelenmesini ve geleceğe aktarılmasını epeyce kıymetli buluyor, çalışmaların bölgemiz ve ülkemiz ismine güzel olmasını diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.