Seyahat hastalıklarından korunmanın yöntemleri

Seyahat hastalıklarından korunmanın yöntemleri

Yayın: 21.06.2017 00:10
Paylaş:
A+ A-

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yavuz ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Hülya Karaca, seyahat hastalıklarından koruma yöntemleri konusunda önemli bilgiler verdi.

Seyahat hastalıkları yolculuk yapılan yere, yolculuk şekline ve gidilen yerde yapılan aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkan sağlık problemleridir. Yaklaşan bayram tatili nedeniyle Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yavuz ve Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Hülya Karaca, seyahat edeceklere önemli uyarılarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yavuz, en sık görülen seyahat hastalıkları şöyle sıraladı: “Mikrobik hastalıklar; turist ishalleri, sıtma, sarılık, AIDS. Yolculuğa bağlı hastalıklar; zaman farkı sonucu ortaya çıkan sersemlik hali, uzun süreli hareketsizliklere bağlı emboliler. Seyahat şekline, gidilen yere ve aktivitelere bağlı hastalıklar; sıcak çarpması, yükseklik hastalığı, dekompresyon hastalığı (vurgun), böcek ısırmaları, donmalar”.

Seyahat Hastalıklarında risk grupları

Bebekler, çocuklar, yaşlılar, gebeler veya kronik hastalığı olan kişiler seyahatle ilgili riskler açısından özel olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Dr. Yavuz, özellikle aşılama, ilaç kullanımı, hava yolu seyahatinin riskleri, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların doz ayarlamaları gibi pek çok durumun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Seyahat öncesinde korunma amaçlı alınabilecek önlemler

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), belirli aralıklarla hastalıkların dünya üzerindeki risk haritalarını oluşturduğunu belirten Dr. Yavuz, “Seyahat planlayan herkesin, ister yurt içi, ister yurt dışı planlarında, mutlaka o bölgede endemik olan, yani çok sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları açısından bilgilenmesi gerekmektedir. Aşı olma; seyahatten tercihen 4-6 hafta önce en yakın seyahat hastalıkları kliniği ile temasa geçilmelidir. Profilaktik ilaç kullanımı; mutlaka seyahat hekiminin gidilecek bölgeye göre kullanılmasını önereceği ilaçlar alınmalı, özellikle sıtmadan korunmak için cibinlik ve repellant mutlaka seyahat sırasında bulundurulmalıdır. Gıda hijyeni; gidilen bölgelerde yalnızca iyi pişmiş yemekler, kapalı şişedeki veya paketli soğuk içecekler tercih edilmelidir. Kuduzdan korunma; seyahat edilecek bölgede karşılaşabilecek vahşi hayvanlar ve bunların etleri, kanları ve diğer çıktıları ile temastan kaçınılmalıdır. Hekim danışmanlığı; özellikle Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ile riskli yerlere yapılacak seyahatler öncesinde görüşmek önemlidir” dedi.

Yurtdışı tatiline gidecek olanlar dikkat etmesi gereken durumlar

Yurtdışına seyahate gitmeyi planlayan kişilerin yolculuk öncesi neleri yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Dr. Yavuz, “Kendi yaş gruplarına ait rutin aşılarını yaptırmaları veya eksik dozları tamamlamaları (tetanoz, grip, hepatit A ve B vb.), gidecekleri bölgeye göre de gereken aşıları (Meningekok, Sarı humma, Tifo, Japon Ensefaliti vb.) , hastanelerin ‘Seyahat Poliklinikleri’ne veya ‘Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne başvurarak yaptırmaları gerekmektedir. Sıtma için risk bulunan yurt dışı seyahatlerinde ise sıtmaya karşı koruyucu ilaçların alınması önerilmektedir. Yalnız unutulmaması gereken en önemli nokta, yeterli koruyuculuğun sağlanabilmesi için seyahate gidilmeden en az 1-3 ay önce aşı ve ilaç profilaksilerine başlanması gerektiğidir. Sonuç olarak konforlu ve sağlıklı bir yaz geçirmek için, hem kişisel, hem çevresel hijyen kurallarına dikkat edilmeli, seyahat öncesi ‘Seyahat Poliklinikleri’nden danışmanlık alınmalı, bulaşıcı hastalıkla ilgili en ufak şüphede sağlık kuruluşlarına mutlaka ve bir an önce başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Seyahatte yanınıza almanız gerekenler

Dr. Yavuz, seyahat sırasında yanınızda bulunması gerekenleri şöyle sıraladı: ‘’Uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve şapka (Sıtma, dang hastalığı, filaryasis, layşmanyoz, onkoserkozvb hastalıklar; böcek, sinek ısırmaları ile bulaşır). Vücudunuza ve giysilerinize sürmek için sinek kovucu losyonlar, ishal ilacı, özellikle açık alan veya kampa gidiyorsanız portatif su filtreleri ve iyot tabletleri, güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka, reçeteli tüm ilaçlarınız ve reçeteleri, diğer kullandığınız ilaçlar”.

Havuz enfeksiyonlarına dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Hülya Karaca, çocukların havuzlardan kapabilecekleri enfeksiyonlara ilişkin ebeveynlere uyarılarda bulundu. Dr. Karaca, “Bebekler veya çocuklar havuza girmek zorunda değiller, ama denize girmeleri gerekiyor. Tabii ki yaz döneminde serinlemek amaçlı havuza girebilirler, ancak hijyenden, bakımından ve temizliğinden emin olduğumuz bir havuz ise çok uzun süreli kalmamak koşulu ile havuza sokulabilirler. Ancak 4’üncü aylarından önce bebeklere ne havuzu ne de denizi öneriyoruz, çünkü başlarını tam olarak dik tutamadıkları için su yutmalarını engelleyemeyebiliriz” dedi.

Havuz hastalıklarında özellikle karşılaşılan vakalar

Havuzlardan; orta kulak enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve sinüzit gibi vakaların çok sık görüldüğünün altını çizen Dr. Karaca, “Bunun dışında çocuklarda; havuzların klorlama sistemine bağlı olarak alerjik problemler de görülebiliyor. Havuz sularının sıcaklığı da çocuklar için önemli. Çocukların gireceği havuzların sıcaklığının 29- 30 derecenin altında olmaması gerekli. Bunun dışında; can simidi veya kolluklara güvenerek çocukları havuzda yalnız bırakmamalıyız. Denize veya havuza sokmakta ısrarcı olmamalıyız ve çocuklarımızı kesinlikle çok uzun süre havuzda bırakmamalıyız” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 1 milyon 770 bin araç geçti

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum'a bağlayan Yeni Zigana Tüneli'nden bir yılda 1 milyon 770 bin araç geçti.

Zigana Dağı'nın eteğinde 14,5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye'nin en uzun çift tüplü kara yolu tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Mayıs 2023'te ulaşıma açıldı. Tünel sayesinde 8 kilometre kısalan güzergahta seyahat süresi düştü. Seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika azaldı.

Uluslararası Yol Federasyonu 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında “yapım metodolojisi” kategorisinde en iyi proje ödülüne layık görülen tünel, mevcut Trabzon-Gümüşhane hattındaki keskin viraj ve rampaların yanı sıra dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemleri de ortadan kaldırarak sürücülere daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AA muhabirine, Yeni Zigana Tüneli'nin, Doğu Karadeniz'in en önemli merkezi konumundaki Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum'a bağlayan güzergahta inşa edildiğini söyledi.

Tünelin, Trabzon-Aşkale Yolu'nun 44'üncü kilometresindeki Maçka-Başarköy mevkisinde 1015 metre kotunda başladığını belirten Uraloğlu, “1264 metre kotuna yüzde 3,30 eğim ile tırmanmakta, yüzde 0,85 eğimle inerek 67'nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu'na 1212 metre kotunda köprülü kavşak ile bağlanmaktadır.” dedi.

Uraloğlu, 14,5 kilometrelik çift tüpten oluşan tünelin uzunluğunun bağlantı yollarıyla 15,1 kilometreye ulaştığını ifade ederek, “Zigana Tüneli havalandırma sistemleri, kara yolu tünellerinde Türkiye'de ilk defa yapılan dikey şaft yapıları ile teşkil edilmiştir. Proje kapsamında her bir istasyonda bir adet temiz, bir adet kirli hava olmak üzere 2 istasyonda toplam 4 adet havalandırma şaft yapısı bulunmaktadır.” diye konuştu.

– “Mevcut güzergahtaki 90 viraj ortadan kaldırıldı”

Yeni Zigana Tüneli'nin inşasıyla 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolunun 2×2 şeritli bölünmüş yol haline getirildiğine dikkati çeken Uraloğlu, “Projenin tamamlanarak hizmete açılmasıyla, Zigana'nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve birinci tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek 1212 metreye inmiştir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, mevcut güzergahtaki 90 virajın da ortadan kaldırıldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Eğim yüzde 7,7'den yüzde 3,3'e düşürülerek yolun geometrisi iyileştirilmiştir. Güzergah 8 kilometre kısaltılmış, seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika azaltılmıştır. Kış şartlarında kesintiye uğrayan trafiğin kesintisiz ve konforlu akışı tesis edilmiştir. Zigana Tüneli sayesinde bir yılda zamandan 152 milyon lira, akaryakıttan da 210 milyon lira olmak üzere 362 milyon lira tasarruf sağlandı. Karbon salınımı da 15 bin ton azaldı.”

Trabzon-Gümüşhane hattındaki keskin virajlar ve rampalarla birlikte dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kaldırıldığını anlatan Uraloğlu, “Trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akışı sağlandı, yurt içi kara yolu ulaşımı ile uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasına katkıda bulunuldu.” dedi.

Uraloğlu, Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapım, tasarım ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynakların kullanıldığının altını çizerek, “Proje, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edilmiştir. Zigana Tüneli, ülkemizin ve Avrupa'nın en uzun çift tüplü kara yolu tünelidir. Zigana Tüneli'nden hizmete sunulduğu 3 Mayıs 2023'ten bugüne kadar 1 milyon 770 bin araç geçiş yaptı.” diye konuştu.