Siemens kârlı büyümesini yılın üçüncü çeyreğinde de sürdürdü

Siemens kârlı büyümesini yılın üçüncü çeyreğinde de sürdürdü

Anadolu Ajansı
Yayın: 10.08.2023 19:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Siemens AG'nin 2023'ün üçüncü çeyreğinde siparişleri karşılaştırılabilir bazda yüzde 15 artarak 24,2 milyar avroya yükseldi ve bir sefer daha çok yüksek bir düzeye ulaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, Siemens AG, 2023'ün üçüncü çeyreğinde tüm endüstriyel iş kollarında güçlü gelir artışıyla kârlı büyümesini sürdürdü.

Açıklamada, şirketin büyük projeler ve sistemler kapsamındaki sipariş ivmesinin güçlü bir performans gösterdiği söz edilirken, sipariş-satış oranında 1,28 üzere başarılı bir sayıya ulaşıldı ve bakiye siparişler 110 milyar avro ile bir defa daha rekor düzey çıktı.

Siemens, 2023 mali yılı için küme düzeyindeki beklentiyi teyit ederek, yüzde 9 ila yüzde 11 ortasında gelir artışı ve Siemens Energy yatırımı hariç olmak üzere, satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi pay başına çıkara (PPA öncesi EPS) ait 9,60 ila 9,90 avro beklentisini sürdürdü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Siemens AG Lideri ve İcra Şurası Lideri Roland Busch, bu çeyrekte de kârlı büyüme elde ettiklerine dikkati çekerek, “Tüm iş kollarımızdaki rekabet gücümüzü ortaya koyduk. Bilhassa Çin’de ve kısa periyotlu işlerde talebin olağanlaştığını gördük.

Bir defa daha güçlü ve dirençli bir finansal performans ortaya koyduğumuz için çok mutluyum. Yüksek pahalı büyüme yaratma ve müşterilerimizin dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik seyahatlerini hızlandırma stratejimizi uygulamaya devam ediyoruz.” sözlerini kullandı.

Siemens AG Finans Yöneticisi Ralf P. Thomas da üçüncü çeyrekte de iş kollarının güçlü performansını yansıtmaya devam ettiğini aktardı.

Thomas, “Moody's'in kredi notumuzu yükseltmesi de finansal gücümüzün bir öbür göstergesi. Hissedarlarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımız için paha yaratmaya devam etmemizi sağlayacak ülkü bir pozisyondayız.” değerlendirmesinde bulundu.

– Endüstriyel İş Kolları net gelir artışı sağladı

Siemens, 2023'ün üçüncü çeyreğinde gelirini karşılaştırılabilir bazda yüzde 10 artırarak 18,9 milyar avroya yükseltti. Bu sayı 2022'nin ikinci çeyreğinde 17,9 milyar avroydu. Siparişler de karşılaştırılabilir bazda yüzde 15 artarak 24,2 milyar avro düzeyini görürken bu sayı 2022 üçüncü çeyrekte 22 milyar avro düzeylerindeydi.

Endüstriyel İş Kollarındaki kâr, Akıllı Altyapı ve Dijital Sanayilerdeki kıymetli kâr artışı da dâhil olmak üzere 2,8 milyar avro olarak gerçekleşti. Açıklamada, 2022’nin üçüncü çeyreğindeki kârın Yunex'in satışından elde edilen 739 milyon avroluk çıkarı da kapsadığı aktarıldı.

2022 üçüncü çeyreğinde yüzde 17 olan kâr marjı yüzde 2023'ün üçüncü çeyreğinde 15,3 olarak gerçekleşti.

Net gelir, Siemens Energy AG paylarındaki kıymet düşüklüğü ve Rusya ile bağlantılı tesirler nedeniyle 2022'nin üçüncü çeyreğinde 1,5 milyar avroluk net zararın akabinde, dördüncü çeyrekte 1,4 milyar avroya yükseldi.

Siemens Energy yatırımı, 2023'ün üçüncü çeyreğinde temel olarak Siemens Energy'nin vergi sonrası ziyanına iştirak nedeniyle 0,6 milyar avro ziyan kaydetti. Buna karşılık gelen PPA öncesi EPS 1,78 avro olarak kaydedildi. Siemens Energy yatırımından kaynaklanan ziyan hariç tutulduğunda, PPA öncesi EPS 2,60 avro olarak gerçekleşti.

Grup seviyesinde sürdürülen ve durdurulan faaliyetlerden elde edilen hür nakit akışı 3 milyar avro ile harika bir düzeye ulaştı. Bu sayı 2022 ikinci çeyrekte 2,3 milyar avro düzeyindeydi. Bu kayda paha güzelleşmenin esas nedeni, tüm endüstriyel iş kollarındaki güçlü nakit girişlerinin yanı sıra Endüstriyel İş Kollarında yaratılan 3,1 milyar avroluk çok güçlü hür nakit akışıydı.

– Akıllı altyapı ve dijital sanayilerde güçlü kâr artışı

Dijital sanayiler iş kolunda gelir, karşılaştırılabilir bazda toplam yüzde 11 artarak 5,3 milyar avroya ulaştı. Büyümenin kaynağında bilhassa fabrika otomasyonu ve proses otomasyonu başta olmak üzere otomasyon iş kolu bulunuyor.

Siparişler, evvelki periyotlarda proaktif müşteri satın alımlarından yararlanan otomasyon iş kollarındaki siparişlerdeki gelişmeler nedeniyle karşılaştırılabilir bazda yüzde 35 azalarak 4,1 milyar avroya geriledi. Siparişler Çin başta olmak üzere tüm bölgelerde azaldı.

Buna karşılık, imzalanan büyük mukaveleler sayesinde yazılım iş kolundaki siparişler arttı. Kâr yüzde 24 artışla 1,1 milyar avroya ulaşırken, kâr marjı yüzde 21,1 olarak gerçekleşti. Her iki artış da daha yüksek kapasite kullanımı ve yüksek marjlı eser bileşenlerinin bulunabilirliğinin artmasıyla birlikte eser seçkisinin daha elverişli hale gelmesi sayesinde mümkün oldu.

Akıllı Altyapı iş kolu siparişleri 5,4 milyar avro ile 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki en yüksek düzeye yaklaştı. Bu devirde bilhassa kısa devirli işlerde proaktif müşteri satın alımları tesirli olduğu belirtiliyor. Siparişlerdeki artışın esas nedeni, data merkezlerine yönelik bir dizi büyük sipariş ve batarya üreticileri ile güç dağıtım müşterilerinden gelen siparişler sayesinde elektrifikasyon iş kolunda kaydedilen kayda bedel büyümenin olduğu aktarılıyor.

Gelir tüm iş kollarında karşılaştırılabilir bazda yükselerek toplamda yüzde 15 artışla 4,9 milyar avro düzeyini gördü. Bilhassa elektrikli eserler ve elektrifikasyon iş kollarında güçlü büyüme kaydedildi. Kâr yüzde 37 artarak 769 milyon avroya ulaştı. Kâr marjı 2022'nin üçüncü çeyreğindeki yüzde 12,9'a kıyasla yüzde 15,6 olarak gerçekleşti.

Mobilite iş kolu, 8,3 milyar avro ile yeniden rekor seviyede bir çeyrek sipariş alımı gerçekleştirdi. Bu güçlü artış, Mısır'da anahtar teslim bir raylı sistemin birinci sınırı için 2,5 milyar avroluk bir siparişin ve Almanya'da banliyö trenleri için 2,1 milyar avroluk bir siparişin alınması da dahil olmak üzere bir dizi kıymetli mukavelenin imzalanması sayesinde kaydedildi.

Gelir karşılaştırılabilir bazda yüzde 12 artışla 2,6 milyar avroya yükseldi. Bileşenlerin daha kolay bulunur olması sayesinde bakiye siparişlerin tamamlanma oranının artmasıyla birlikte büyüme kaydedildi. Bu büyümeye tüm iş kolları katkı sağladı.

– Küme seviyesindeki beklentiler teyit edildi

Verilen bilgiye nazaran, Siemens kümesi özelinde Siemens, kur çevrimi ve portföy tesirlerinden arındırılmış olarak yüzde 9 ila yüzde 11 aralığında karşılaştırılabilir gelir büyümesi ve 1’in üzerinde bir sipariş-satış oranına ulaşma beklentisini sürdürüyor.

Dijital Sanayiler iş kolu, 2023 mali yılında yüzde 13 ila yüzde 15 ortasında karşılaştırılabilir gelir artışı elde etmeyi bekliyor. Kâr marjının ise yüzde 22 ila yüzde 23 ortasında olması bekleniyor.

Akıllı Altyapı iş kolu, 2023 mali yılında karşılaştırılabilir gelir artışında yüzde 14 ila yüzde 16 ortasında büyüme ve yüzde 14,5 ila yüzde 15,5 aralığında kâr marjı beklentisini sürdürüyor.

Mobilite iş kolu ise 2023 mali yılında karşılaştırılabilir gelir artışında yüzde 10 ila yüzde 12 ortasında büyüme ve yüzde 8 ila yüzde 10 aralığında kâr marjı beklentisini koruyor.

Siemens, 2023 mali yılının birinci dokuz ayında net gelire 902 milyon avro ve buna karşılık gelen 1,14 avroluk PPA öncesi EPS katkısı sağlayan Siemens Energy yatırımı hariç olmak üzere, endüstriyel iş kollarındaki kârlı büyümenin 2023 mali yılında PPA öncesi EPS’yi 9,60 ila 9,90 avro aralığına yükseltmesi beklentisini sürdürüyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’de besicilerin yaylalara göçü sürüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.05.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'de besicilerin havaların ısınmaya başlamasıyla yaylalara göçü devam ediyor.

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesine bağlı Karatepe Mahallesi'nde yaşayan Ali Sağlam, Erkan ve Soner Tanrıkulu, küçükbaş hayvanlarıyla yüksek kesimli yaylalara yürüyerek gidiyor.

Ali Sağlam, AA muhabirine, Vakfıkebir'den yola çıkarak Tonya'nın Erikbeli Yaylası ile Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinin Özkürtün beldesi, Güvende, Kazıkbeli ve Gavurdağı yaylalarına doğru yolculuklarının başladığını söyledi.

Yolculuğun 4 gün süreceğini belirten Sağlam, “2 gündür yoldayız, 2 gün daha devam edeceğiz. Koyunumuz binin üzerinde, Allah çok versin. 600-700 kuzumuz var. Allah nasip ederse sonbaharda geri döneceğiz. Her sene bu yolu yaya gidip yaya dönüyoruz.” diye konuştu.