Sinop’un tescilli kestane balında tüketicilere “etiket ve analiz” uyarısı

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.09.2024 20:00
A+ A-

SİNOP (AA) – GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU – Sinop'un Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde gür kestane ormanlarında üretilen tescilli kestane balı, gerekli analizlerinin yapılması ve etiketleme işlemlerinin ardından tüketiciyle buluşturuluyor.

Tescilli Sinop kestane balına gösterilen rağbetten memnun olan arıcılar, vatandaşlara analiz edilmemiş ve etiketlenmemiş kestane balını tüketmemeleri uyası yaptı.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine, verimli geçen hasat sezonu sonrası kestane balı satışlarının devam ettiğini söyledi.

Özellikle Erfelek'te 20'ye yakın köyde kestane üretimi yapılması dolayısıyla üretilen bala talep olduğunu belirten Koca, arıcıların tüketicilere en kaliteli balı yedirebilmek için büyük hassasiyet gösterdiğini ifade etti.

Koca, tescilli bir ürün olan kestane balının üzerinde etiket olmayanların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini kaydederek, “Kestane balının etiketsiz satılmaması gerekiyor. Aslında sadece kestane değil, hiçbir bal etiketsiz satılmamalı. Etiketin üzerinde üreticinin ismi, hangi bölgeye ait olduğu, ne zaman üretilmiş hatta fiyatına kadar hepsinin belli olması lazım ama maalesef ülkemizde bu konuda çok fazla duyarlılık yok.” dedi.

Üzerinde etiketi bulunmayan ve piyasada “kestane balı” adı altında satılan ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Koca, şöyle devam etti:

“Vatandaşımızın mutlaka kestane balının üzerinde bir üreticinin isminin olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Yarın bir gün beğenmediği, memnuniyetsiz kaldığı zaman onu arasın, bunun ne için böyle olduğunu sorabilsin. Kestane balında koyu bir renk oluyor. Kestane kabuğunun üzerinde kırmızılık var, onun balda görülmesi lazım. Ayırt edilebilir ama çok fazla da sahte bal var. Yani hiç arı görmemiş ürünler de piyasada dolaşıyor. Tüketici, elinden geldiğince üreticiden almaya çalışsın. Aracıdan değil, arıcıdan almaya özen göstersin. Eğer bir şarküteriden, bir yerden alıyorsa çok güvendiği yerden alsın.”

Koca, Erfelek'te üretilen ve tahlil edilen balın kalitesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Balımızı Sinop Üniversitesinde tahlil ettiriyoruz. Bölgemizde zaten kestane balı tescillenmiş durumda. Mutlaka etiket koyuyoruz üzerine. Etiket vasıtasıyla vatandaş bizi sosyal medya aracılığıyla buluyor. Siparişlerini veriyorlar, buradan kargo ile gönderiyoruz.” diye konuştu.

Bölgedeki kestane balı veriminin kovan başına 12 kilogram seviyelerinde gerçekleştiğini aktaran Koca, bunun arıcıları memnun ettiğini sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’teki üç trafik kazasında 3 kişi yaralandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.09.2024 22:12
A+ A-

Karabük’te meydana gelen 3 ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı.

N.O. idaresindeki 27 P 7324 plakalı tır, Karabük-Ankara kara yolu Söğütlüçeşme mevkisinde kontrolden çıkarak su kanalına düştü.

Kazada yaralanan sürücü ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Karabük-Bartın kara yolu Soğuksu mevkisindeki kazada da H.Ö. yönetimindeki 34 CLJ 669 plakalı otomobil kontrolden çıkarak yol kenarına devrildi.

Yaralanan sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Karabük-Eskipazar karayolu Cumayanı köyü yakınlarındaki kazada ise D.M’nin kullandığı 31 PU 746 plakalı otomobil, aynı yönde giden ve plakası tespit edilemeyen otomobille çarpıştı. Yaralı sürücü ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331