Son dakika: Libya’da sel felaketi: Ölü sayısı 11 bin 300’e çıktı

Son dakika: Libya’da sel felaketi: Ölü sayısı 11 bin 300’e çıktı

Yayın: 14.09.2023 22:46
Paylaş:
A+ A-

Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Libya’da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 11 bin 300’e yükseldiği bildirildi.

Son dakika: Libya tarihinin en kötü günlerini geçirmeye devam ediyor. Sel felaketi yaşanan ülkeye çok sayıda yardım gönderildi. Son gelen bilgilere göre sel felaketindeki can kaybı 11 bin 300’e çıktı.

Libya’nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası’nın Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda’da yol açtığı sel felaketinde can kaybı her geçen gün artmaya devam ediyor. Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derna kentinde can kaybının 11 bin 300’e yükseldiği bildirilerek, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu ifade edildi. Açıklamada, kentte arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

“ÖLÜ SAYISI 20 BİNİ BULABİLİR”

Derna Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 18-20 bini bulabileceğini belirtmiş, “Cansız bedenleri çıkarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda cansız bedenin bulunması nedeniyle şehre salgın hastalık bulaşmasından korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Derna’daki sel felaketi iki barajın çökmesinden kaynaklanmış, 30 milyon metreküpten fazla su şehre dağılmıştı.

Kaynak:mynet.com

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bulgaristan’dan getirttiği salyangozlarla çiftlik kurdu

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Trabzon'da, Bulgaristan'dan getirttiği anaç ve yavru salyangozlarla 6 dönüm arazide çiftlik kuran Ülkü Koçoğlu, üretime başladı.

Trabzon'u salyangoz yetiştiriciliğinde öne çıkarmak isteyen 47 yaşındaki Koçoğlu, ekonomik önemi olan “helix aspersa maxima” türündeki kara salyangozunun üretim ve pazarlaması için kolları sıvadı.

Bulgaristan'dan getirttiği 600 kilogram anaç, 500 bin de yavru salyangoz ile Ortahisar ilçesine bağlı Geçit Mahallesi'ndeki 6 dönüm arazide çiftlik kuran Koçoğlu, yaklaşık 1 ayı aşkın süredir üretim yapıyor.

Koçoğlu, her gün geldiği çiftliğinde salyangozların bakım ve yemlemesini yapıyor, yumurta ve salyalarını özenle topluyor.

– “Dünyada en çok tercih edilen salyangoz türü 'helix aspersa maxima'yı tercih ettik”

Ülkü Koçoğlu, AA muhabirine, ülke üretimine katkı ve kadınlara yeni iş alanı sağlayabilmek adına salyangoz yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi.

Bu kapsamda dünya çapındaki çiftlikleri araştırdığını belirten Koçoğlu, “Ülkemizde yapılabilecek toprak, su analizleri ve iklim koşullarını da değerlendirerek bir salyangoz çiftliği kurup ülkeme, şehrime döviz girdisi sağlamak istedim.” dedi.

Koçoğlu, salyangozun kullanıldığı sektörlere dikkati çekerek, “Salyangozun kullanılabileceği her sektörde iyi yerlere gelerek şehrimi, ülkemi, dünya çapında temsil etmek ve kadınlarla beraber çoğalarak, büyüyerek kooperatifleşmek istiyorum. O yüzden de bu işe girdim.” diye konuştu.

Çiftliğindeki salyangozları yurt dışından getirttiğini vurgulayan Koçoğlu, hem salya hem de salyangoz eti anlamında dünyada en çok tercih edilen salyangoz türü olmasından ötürü de “helix aspersa maxima”yı tercih ettiklerini dile getirdi.

– “İşletmemizin en önemli prensiplerinden birisi sıfır atık”

Koçoğlu, projenin Ortahisar Belediyesinin desteğiyle hayata geçtiğini aktararak, “Burası 6 dönüm üzerine kurulu bir yer. 400 metrekare kapalı alanımız var. Burayı kuluçkahane olarak kullanıyoruz. Yurt dışından 600 kilogram anaç salyangoz, 500 bin de yavru salyangoz getirttik. Anaçlarımızı yavrulatıyoruz, üst alandaki sera bölümünde de büyütüyoruz.” dedi.

İşletmenin en önemli prensiplerinden birinin de sıfır atık olduğuna işaret eden Koçoğlu, salyangozların yemlerini de kendilerinin hazırladığını anlattı.

Koçoğlu, yemlerle ilgili Türkiye ve dünya piyasasında markalaşma yolunda ilk adımı attıklarını ifade ederek, salyangoz özüne yönelik dünya çapındaki üniversiteler, ilaç ve kozmetik firmalarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi.

– “Hedefimiz kendi kremimizle piyasaya çıkmak”

Hedeflerinin kendi kozmetik markalarını oluşturarak kendi kremleriyle piyasaya çıkmak olduğunu dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:

“Çünkü biz burada kendi salyalarımızı en organik şekilde elde ediyoruz. Hayvanlarımızı da tamamen kendimiz beslediğimiz için organik alanda büyümüş salyangozların organik salyalarıyla kendi kremlerimizi oluşturacağız. Bu konuda KTÜ ile proje hazırlığına girdik. İnşallah oradan da güzel sonuçlar elde edeceğiz.”

Koçoğlu, şu anda 3 kişiye istihdam sağlayarak işe başladıklarını, ilerleyen günlerde kadın çalışan sayısını artırmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Gerçekten gelecek nesiller için bir şeyler yapmamız gerekiyor. O yüzden üretime ve özellikle ihracat ürünü olarak çok kıymetli olan salyangoza değer verilmesi, bu çiftliklerinin sayısının artması ve toplu bir hareket olarak ülkemize kazanç sağlamayı hedefliyoruz. Salyangozun kabuğundan salyasına, gübresinden etine kadar her şeyini değerlendirebiliyoruz. Biz 600 kilogram anaç, 500 bin yavru ile başladık. Bu yılki hedefimiz 20 ton.”

İhracata yönelik hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Koçoğlu, “İhracatta pazar arayışımız yok. Firmalarla ilk görüşmeler yapıldı. Onlar bizden hasatla ilgili geri dönüş bekliyor.” diye konuştu.