Sultanahmet Mescidi onarımında Fiberli imzası

Sultanahmet Mescidi onarımında Fiberli imzası

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 20.09.2023 20:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Osmanlı mimarisinin birinci ve tek 6 minareli mescidi Sultanahmet Camisi'nin 2018'de başlayan onarımın bir kesimi olan aydınlatma projesinde Fiberli aydınlatma armatürleri kullanıldı.

Fiberli açıklamasına nazaran, 1617'de ibadete açılan, yurt içinden ve yurt dışından her sene yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul'un ikonik yapılarından Sultanahmet Mescidi, 2018'de kapsamlı bir onarıma girdi.

21 bin 43 İznik çinisiyle bezeli Osmanlı mimarisinin eşsiz yapılarından biri olan cami, inşa edildiği tarihten bu yana 6 sefer onarıma girmiş ve sonuncusu en kapsamlı onarım projesi olarak duyurulmuştu.

Caminin mimari ve yapısal birçok noktasında onarım çalışması yapılırken aydınlatması da çağdaş bir formda yenilendi. Caminin iç yer aydınlatmasında Fiberli aydınlatma armatürleri kullanıldı.

64 metre ve 72 metre genişliğindeki ibadethane alanında 4 fil ayağı ve ilişkili sütunlara ihtimamla konumlandırılan Fiberli aydınlatma armatürleri yerin duygusal ruhunu güçlendirdi.

Lighting Collective tarafından tasarlanan aydınlatma projesinde maksat mimarinin eşsiz dokularını öne çıkarmak ve vakitten bağımsız ayrıntıları görünür kılmak oldu.

Aynı vakitte güç tasarrufu ve verimlilik üzere kriterlerin de göz önünde bulundurulduğu aydınlatma projesinde mescitteki bezemelerin ve kalem işçiliklerinin de özgün formda aydınlatılmasına itina gösterildi.

21 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakiyle cuma namazıyla tekrar ibadete açılan Sultanahmet Mescidi, barındırdığı 21 bin 43 eşsiz İznik çinisi nedeniyle yabancı turistlerce “Blue Mosque” olarak da isimlendiriliyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te otobüs şoförü rahatsızlanan yolcuyu hastaneye yetiştirdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK (AA) – Karabük'ün Safranbolu ilçesinde otobüs şoförü, rahatsızlanan yolcuyu güzergah dışına çıkarak hastaneye ulaştırdı.

Kent merkezinden Selim Şirin yönetimindeki 78 SB 145 plakalı belediye otobüsüne binen genç kız, bir süre sonra rahatsızlandı.

Durumu fark eden Şirin, güzergahını değiştirerek yolcuyu Safranbolu Devlet Hastanesi'ne götürdü.

Hastaneye getirilerek sağlık personeline teslim edilen genç kızın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Sürücü Şirin, gazetecilere, Karabük-Safranbolu seferini yaparken bir yolcunun rahatsızlandığını fark ettiğini söyledi.

Otobüsü uygun bir yerde durdurduğunu belirten Şirin, “Bir anda fenalaştı. İlk müdahaleyi yapmak için çevresini boşalttık. Daha sonra güzergah dışına çıkarak kendisini en yakın hastane olan Safranbolu Devlet Hastanesi'ne götürdüm. İnsanlık görevimiz.” ifadelerini kullandı.