Suriyeli Muhammed Plazma Bağışçısı Olacak

Suriyeli Muhammed Plazma Bağışçısı Olacak

Yayın: 05.05.2020 21:25
Paylaş:
A+ A-

Bir süre önce korona virüse (Covid-19) yakalanan ve iyileşen Suriyeli Muhammed Elismail (27), immün plazma bağışçısı olarak başka hastalara umut olacak.
Yaklaşık 7 yıl önce Suriye’deki iç savaştan dolayı anne ve kardeşiyle birlikte Türkiye’ye gelen Elismail’in babası ise İdlib’te kaldı. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Çevre Mühendisliğini kazanan ve eğitimine devam eden Elismail, dünyayı etkisi altına alan korona virüse yakalandı. 11 Nisan’da Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan Covid-19 testi pozitif çıkan Elismail, 16 Nisan’a kadar hastanede tedavi altına alındı. Daha sonra 14 gün karantina altına alınan Elismail’in 30 Nisan’da yapılan Covid-19 testi negatif çıktı.
İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamada bulunan Elismail, durumunun şu an iyi olduğunu söyledi.
Plazma bağışçısı olacağını ifade eden Elismail, “Plazma bağışı için Kocaeli’ne gideceğim. Orada tahlil yaptıracağım, sonra plazma bağışında bulunacağım. Bağış için kendim başvuru yaptım. İnşallah başka hasta olanlara vereceğim, Allah herkesin yardımcısı olsun, Allah şifa versin” dedi.
Annesi ve kardeşinin Gaziantep’te yaşadığını aktaran Elismail, şunları kaydetti:
“Onlarla telefonla görüşüyorum. Annem şeker hastası korktum yanına gitmedim. Babam Suriye’de kaldı buraya gelmedi. Telefonla görüşüyoruz. 3 senedir babamı görmedim.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.