Tarihi Safranbolu’da Kurbağa Sesleri İnliyor

Tarihi Safranbolu’da Kurbağa Sesleri İnliyor

Yayın: 13.05.2024 15:06
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu’nun önemli tarihi yapılarından biri olan Cinci Han’ın arkasındaki Han Arkası Sokak için Safranbolu Belediyesi, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümü, Mimarlar Odası ve Tarihi Kentler Birliği’nin iş birliği ile hazırlanan proje uygulanmıştı. “Han Arkası” projesiyle gerçekleşen yayalaştırmanın sonucunda, bölge gezi alanı haline geldi. Tarihi Cinci Han’ın arkasında yer alan Akçasu deresinin üzeri açılarak sergilenmeye başlandı. Ancak dere ve tarihi yapının alt yapıları ile ıslah çalışmaları yarıda kaldı.

Yüzyıllar boyunca Çin’den Anadolu topraklarına uzanan tarihi İpekyolu üzerinde kurulmuş irili ufaklı yüzlerce kervansaraydan biri de Safranbolu’daki Cinci Han olarak kimliğini koruyor. Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında yaptırılan Cinci Han, günümüze kadar gelen eşsiz mimarisiyle göz dolduruyor. Tarihi Safranbolu’nun “Han Arkası” projesinde üzeri açılan Akçasu deresinden kimi zaman kötü kokular yükselirken kimi zaman da kurbağa sesleri kentte yankılanmaya başladı. Projedeki dere ıslahı ve çevresindeki mimari yapıların altyapısı tamamlanmadığı için dere içerisindeki kurbağaların sesi de açığa çıktı. Çarşı esnafları ve turistler, tüm seslerin artık birbirine karışmaya başladığını ileri sürdü.

UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Safranbolu’da turizm sezonunun açılmaya başlamasıyla birlikte çarşı sakinlerinin ve esnaflarının talepleri oluyor. Bu talepler içerisinde han projesinin destekleneceği alt yapı projelerinin de olması yer alıyor. Böylece, derelerin temizlenmesi ve sağlıklandırılması, kurbağaların doğal yaşam alanlarını da riske etmeden yardımcı olacak yeni bir projenin hazırlanması gerekiyor.

Bu konuda yerel yönetimlerin ve kuruluşların işbirliği yapması önem taşıyor. Çarşı sakinleri tarafından, açığa çıkan derelerin kirlenmesinin önlenmesi ve Cinci Han’ın zemin taşlarının yanı sıra atık su gider borularının da düzenlenmesi gerektiği bildirildi. Aksi takdirde tarihi Safranbolu, önemli bir anıtsal mimarisinin kaybıyla karşı karşıya kalabilir.

Safranbolu’nun turizm potansiyelini korumak ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirmek için Han yapısının temelinden çatısına kadar korumak büyük önem taşıyor. Bu tarihi ve doğal mirasın bir arada bulunduğu alanı, gelecek nesillere aktarılabilmek için ivedilikle gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ.. 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tıra saklanan uyuşturucu “Hektör”ün hassas burnundan kaçmadı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da bir tırda yapılan aramada, “Hektor” adlı narkotik dedektör köpeğin yardımıyla uyuşturucu ele geçirildi.

Samsun Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik ve İstihbarat şubeleri ile Kastamonu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ekipleri, Samsun'a tırla uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı bilgisi üzerine ortak çalışma yürüttü.

Ekipler, İlkadım ilçesi Derecik Mahallesindeki polis uygulama noktasında M.S'nin (35) kullandığı tırı durdurdu.

Tırda narkotik dedektör köpeği “Hektor” ile yapılan aramada, kupa kısmında 1219 gram sentetik uyuşturucu ile 2 bin 744 sentetik ecza hapı ele geçirildi.

Sürücü M.S. ekiplerce gözaltına alındı.