“Tarım İl Müdürlüğü’nün Büyük Başarısı..”

“Tarım İl Müdürlüğü’nün Büyük Başarısı..”

Yayın: 13.09.2021 21:14
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te,bazı çevrelerin “Olmaz,orada su yok,Köylüler sıcak bakmaz..” gibi yaklaşımlar getirerek,eleştiri oklarını yönelttiği,TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN KAHYALAR KÖYÜ SERACILIK olayı gerçekleştirildi.KAHYALAR Köyü sakinlerini bir Kooperatif çatısı altında buluşturan proje için gerekli su bulundu,15 dönüme yakın bir alan üzerine SERALAR kuruldu ve üretilen “MEVSİMLİK SEBZE/MEYVE..” Karabük’ün önde gelen bir Marketine toptan satılıyor.Ayrıca “LAVANTA KOKULU SAFRAN..” projesi de BAKKA Desteği ile hayata geçiriliyor..

Haber ;Tuğba YILMAZ

İlk gündeme geldiğinde,bir çevrenin olmaz,su bulunamaz,Köy sakinleri bu projeye sıcak bakmaz gibi yaklaşım gösterdiği,Tarım İl Müdürlüğü’nün KAHYALAR Köyü seracılık projesi,hayata geçirildi ve üretilen mevsimlik sebze/meyveler,Köy sakinleri,Kooperatif Üyeleri için önemli bir gelir kaynağı oldu.KAHYALAR Köyü Kooperatifi adına 15 dönüm üzerine seralar kuruldu ve üretime başlatıldı.

Karabük Tarım İl Müdürü Çetin AYVALIK ve mesai arkadaşlarının uzun süredir,üzerinde hassasiyetle çalıştıkları,durdukları ve gerekli suyun temini için gayret gösterdikleri Kooperatif eli ile SERACILIK olayı,bir süredir çok verimli biçimde çalışmalarını sürdürüyor.KAHYALAR Köyü Kooperatifi tarafından üretilen ürünlerin de “Toptan biçimde Karabüklü bir Markete verildiğine..” dikkat çekilirken,her mevsim,o mevsimin gereği olan sebze ve meyve üretiliyor,şeklinde de bilgiler veriliyor.

KAHYALAR Köyü Kooperatifi kanalı ile başlayan ve 15 dönümlük bir alan üzerine kurulu Seralarda üretilen,mevsimlik sebze ve meyvelerin Köy sakinleri açısından çok ciddi bir gelir kaynağı olacağını söyleyen ilgili çevreler “Bu konuya Karabük Valisi Sayın FUAT GÜREL’DE çok ciddi emek ve çaba göstermişti ve şu anda da gelişmelerden de çok memnun olduğuna ilişkin bilgiler alıyoruz..” yolunda bilgiler veriliyor.

Öte yandan Karabük TARİM İl Müdürü Çetin AYVALIK ve mesai arkadaşlarının,Karabük Kırsalında yaptığı atılımların devam ettiğini söyleyen ilgili çevreler “Örneğin BAKKA Finansmanı ile LAVANTA KOKULU SAFRAN Projesi hayata geçirilecek..” bilgilerini veriyorlar ve “Bu proje cam teras çevrelerin de yoğunlaştırılarak,Bölge turizmine de katkı verilmesi cihetine gidilecek..” diyorlar.Lavanta Kokulu Safran projesinin,Beştepeler taraflarında ki aromatik bitkiler bahçesi ile entegre bir çalışma içerisine girerek Bölge turizmine çok ciddi destekler verecek bir proje olarak görülüyor ve gösteriliyor.

Karabük Tarım İl Müdürü Çetin AYVALIK ve çalışma arkadaşlarının Kırsal Kesimin sosyal ve ekonomik yaşamına destek olmak,üretim arttırmak amacı ile yaptıkları çalışmaların süreceğine dikkat çeken,ilgili kaynaklar “Burada çok önemli olan bir husus da,Karabük Valisi Sayın FUAT GÜREL’İN bu çalışmalara tam destek veriyor olması..” ifadelerini kullanıyorlar.

 

Yorumlar

  1. Ahmet S.

    Sayın valimiz ve tarım il müdürümüze hayırlı çalışmalarından dolayı şükranlarımızı sunarız.Özellikle şunu belirtmek isterim.Şehrimiz için büyük önem arzeden bu çalışmanın yapıldığı yerin tam ismi Kahyalar Çakıllar mahallesidir.Bütün halkımızı bu güzel ve tarihi çok eski köy ve mahallemizi ziyarete davet ediyorum.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çocukken çilek fideleriyle başlayan tarım sevgisini seracılıkla üretime dönüştürdü

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – GÖKSEL CÜNEYT İĞDE – Düzce'de çocukken ektiği çilek fidelerinin meyve vermesiyle tarıma ilgi duymaya başlayan Ahmet Genç, merakına yenik düşüp çalıştığı fabrikadan ayrıldıktan sonra devlet desteğiyle kurduğu serada meyve fidanı, süs bitkisi ve çiçek üretiyor.

Gölyaka ilçesinde 10 yaşındayken balkondaki saksılara ektiği 3 kök çilek fidesinden ürün almasıyla evinin bahçesinde ahududu, böğürtlen ve çilek yetiştirmeye başlayan Genç, gençlik yıllarında da otomotiv parçaları üreten fabrikadaki mesaisinden arta kalan zamanlarda meyve yetiştiriciliği yaptı.

Çocukluk tutkusunu mesleği haline getirmeye karar verince 24 yaşında işinden ayrılıp 50 metrekarelik sera kuran Genç, Tarım ve Orman Bakanlığının “Genç Çifti” projesinden faydalanarak 2018'de 600 metrekareye çıkarttığı serada yılda on binlerce meyve fidanı, süs bitkisi ve çiçek yetiştiriyor.

– Sera sayısını 10'a çıkarmayı hedefliyor

40 yaşındaki Ahmet Genç, AA muhabirine, hayallerini gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Bundan 6 yıl önce devlet desteği sayesinde meyve fidanı, süs bitkisi ve çiçekçilik alanındaki üretimini geliştirdiğini anlatan Genç, “Genç Çiftçi projesiyle azimle ve kararlılıkla işlerin buralara kadar geleceğini hayal etmiştik ve bunu gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

“Meyve fidesi üretimimiz yıllık 60 binlere kadar dayandı. Süs bitkisi 40 binlere, çiçek üretimimiz de 20-25 binlere kadar geldi” diyen Genç, üretimin yanı sıra Düzce ve Sakarya başta olmak üzere çevre illere peyzaj alanında hizmet verdiklerini aktardı.

Genç, işlerinin büyümesiyle istihdama da katkı sağladıklarına işaret ederek, “Mevcut çalışan sayımız 20'ye ulaştı. Üretim, pazarlama ve satış ofisi aşamalarında herkese istediği pozisyonda yapabileceği şartlar altında çalışma imkanı sağlıyoruz.” diye konuştu.

Üretimi daha da artırmayı hedeflediklerini aktaran Genç, projeyle kurdukları sera sayısını 10'a çıkarmayı düşündüklerini kaydetti.

Genç, işi daha kaliteli ve profesyonelce yapıp çalışan sayılarını da arttırmayı istediklerini belirterek, “Bu tek başına bir proje değil. İstihdam olanağı sağlayarak aile ortamında yapılabilecek bir iş olduğunu göstermek ve çevremizdeki insanları bu doğrultuda eğitmek istiyoruz. Bu işin sadece hobiden ibaret olmadığını, maddi ve manevi kazançlarının da bulunduğunu kanıtladık.” ifadesini kullandı.