Tarımda, 15 Bin Çiftçi Ailemizle Bizde Varız

Tarımda, 15 Bin Çiftçi Ailemizle Bizde Varız

Yayın: 18.01.2021 23:06
Paylaş:
A+ A-

Vali Fuat Gürel, kurum ziyaretleri kapsamında İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ ve İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek ilimizde sürdürülen tarımsal çalışmalar ve projeler hakkında İl Müdürü Çetin Ayvalık’tan brifing aldı.

71.840 hektar tarım arazimiz var;

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Şube Müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda kuruluşun genel yapısı, personel, bina ve araç durumu hakkında bilgiler veren İl Müdürü Çetin Ayvalık;  İlin toplam yüzölçümünün 414.500 hektar olduğunu 300.000 hektar alanın ormanlık alan, 4.222 hektarın mera, 38.421 hektar tarım arazisi dışı ve 71.840 hektar arazinin tarım arazisi olduğunu ifade etti.

15.000 Çiftçi Ailemiz Bitkisel Üretim Gerçekleştiriyor;

Bitkisel üretimde 15.000 Çiftçi ailesi olduğunu, ortalama arazi büyüklüğünün 5-50 dekar, toplam ekilen alanın  %31’inin tarla ürünü olduğunu,  hububat ve yem bitkisi başta olmak üzere 117.015 ton rekolte gerçekleştiği,  sebze üretiminin 15.813 ton olduğu, ceviz üzüm elma yoğunlukta olmak üzere meyve üretimin  8.176 ton, örtü altı tarımında salatalık domates ıspanak ve marul ağırlıklı olmak üzere 5.644 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

42.250.000 Adet Yumurta Ürettik.

İlimizin 56.830 adet Büyükbaş, 31.300 adet küçükbaş 1.455.000 adet kanatlı hayvan 19.200 adet Arılı Kovan varlığının bulunduğunu 2.060 ton et üretimi 66.000 ton süt üretimi 42.250.000 adet yumurta üretimi ve 104.000 kg bal üretiminin gerçekleştiğini kaydetti.

Hayvan sağlığı kapsamında 171.994 doz aşılama gerçekleştirdiklerini, İlimizde 2.509 işletmeye 5.156 adet gıda denetiminin yapıldığını 5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimlerde 294.908 TL idari para cezası uygulandığını ifade etti.

Projelerimizi Başarı İle Yürüttük;

2020 Yılında bitkisel üretimi alanında; Meyveciliği Geliştirme Projesi, Sertifikalık Tohum Kullanımı ve Yaygınlaştırma Projesi Yem Bitkileri Üretim ve Geliştirme Projesi  Baklagil Üretimi ve Geliştirme Projesi, Örtüaltı Tarımının Geliştirilmesi, Tarım Makineleri Teczihat Alım Projesi, Hayvancılık Üretimi Alanında ise Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma projelerini başarı ile yürüttüklerini söyledi.

2021 Yılında Bitkisel Üretim alanında Silajlık Mısır Üretimi ve Geliştirilmesi, Çeltik Üretimini Geliştirilmesi, Damlama Sulama Yöntemi ile Çeltik Üretimi, Meyveciliği Geliştirme Projesi, Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Geliştirme Projesi, Yağlık Ayçiçeği Üretimi Projesi, Turşuluk Kornişon Yetiştirme Projesi, Sarımsak Üretimi Projesi Hayvancılık Üretimi kapsamında Mobil Koyun Banyoluğu ile Parazitle Mücadele Projesi Arıcılığı Geliştirme Projesi ve Yapay Mera Projelerini teklif ettiklerini belirtti.

Tüm bu projelerle çiftçilerimizin hem bitkisel hem de hayvansal üretim alanında ürettiklerini artırmayı çeşitlendirmeyi ve kendi kendine yeten bir ilden ayrılarak sanayi ve turizmin yanında tarımsal üretim anlamında da söz sahibi olan bir il olmayı hedeflediklerini belirtti.

Pandemi ile birlikte köye dönüşün hızlandığı bu zamanlarda tarımsal üretimin oldukça önemli olduğunu tarımsal alanda da söz sahibi olmak adına önemli projeler yürüten İl Müdürü Çetin Ayvalık başta olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür etti.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.