Taşköprü sarımsağının tarladan pazara serüveni maket ve heykellerle anlatılıyor

Taşköprü sarımsağının tarladan pazara serüveni maket ve heykellerle anlatılıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2023 08:24
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafik işaret tescilli Taşköprü sarımsağının ekiminden hasadına kadar geçen süreç, Taşköprü Kent Tarihi Müzesinde maketler ve bal mumu heykellerle anlatılıyor.

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, akabinde AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağı, bölge açısından değerli bir geçim kaynağı. Taşköprü sarımsağı, lezzeti ve aromasıyla ön plana çıkıyor.

İlçenin Kent Tarihi Müzesinin bir kısmında, Taşköprü sarımsağının öyküsü de anlatılıyor. Bölgedeki sarımsak üretimi, gerçeğine uygun olarak maketler ve bal mumu heykellerle canlandırılıyor.

Taşköprü Belediye Lideri Abdullah Çatal, AA muhabirine, bölgede yüzyıllardır sarımsak ekimi yapıldığını söyledi.

Sarımsağa ait, Taşköprülüler ortasında anlatılan bir rivayet bulunduğunu aktaran Çatal, “Rivayete nazaran Sezar, kendisine rakip olarak gördüğü kuvvetli bir kumandan olan general Pompeus'un askerlerini hastalandırıp şifasının Taşköprü'de olduğunu söyler. Pompeus burayı fethetmeye gelirken 'Esans kokulu memleketi fethetmeye gidiyorum' der. Bu da Taşköprü'de o vakitten beri sarımsak ekildiğini göstermektedir.”

– “Bölgede 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor”

Taşköprü Kent Tarihi Müzesi sorumlusu Barış Sağıroğlu da müze binasının 1850 yılında inşa edildiğini söyledi.

Taşköprü Belediyesi bünyesine geçen binanın 2017'de müzeye dönüştürüldüğünü belirten Sağıroğlu, müzede kentin tarihini, kültürünü ve iktisadını yansıtan nesnelerin yer aldığını lisana getirdi.

Müzenin bir kısmının sarımsağa ayrıldığına işaret eden Sağıroğlu, şöyle devam etti:

“Sarımsak, Taşköprü için değerli bir bitki, en kıymetli tarım eseri. Ekonomik getirisinden ötürü da bölgede, 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor. Burada maketler aracılığıyla sarımsağın serüveni anlatılıyor. Başta sürülen tarlalara bayanlar sarımsağı ekiyor. Sonraki süreçte sarımsağın çapa ve sulanması yer alıyor. Taşköprü sarımsağının hasadı temmuzun birinci ya da ikinci haftası yapılır. Hasat da anlatılıyor. En sonda da kurutulan sarımsak pazara götürülerek satılıyor. Maketler aracılığıyla sarımsağın öyküsü, serüvenini burada görebilirler.”

Müzeye gösterilen ilgiden mutlu olduklarını vurgulayan Sağıroğlu, “İl ve vilayet dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.” dedi.

Müzeyi gezen Oğuzhan Erdoğan ise iki yıl evvel İstanbul'dan Taşköprü'ye yerleştiğini anlatarak “Sarımsağın ne çeşit kaidelerde yetiştirildiğini bilmiyordum. Çok güçlü bir ekim serüveni var. Burada en başından sonuna kadar sarımsağın serüveni tek tek anlatılmış.” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Akılla Durak İlgi Gördü

Yayın: 10.05.2024 14:56
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, şehrin modernizasyonunu sağlamak ve vatandaşlara daha iyi bir ulaşım deneyimi sunmak amacıyla akıllı durakları hayata geçirdi.

Safranbolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, atölyelerinde üretimini yaptığı konsept durakların ardından şimdi de akıllı durak üretimine başladı. Üretilen ilk akıllı durağın kent merkezinde yerini almasının ardından vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Safranbolu Belediyesi dört bir koldan üretim yaparak Safranbolu halkına hizmet kazandırma projelerine devam ediyor. Şehrin dokusuna uygun olarak üretilen ve mahallelerde yerini alan konsept durakların ardından şimdi de kollar akıllı durak üretimleri için sıvandı. Çelik konstrüksiyon temelli olarak ilk üretimi yapılan dört tarafı kapalı akıllı durak kent merkezinde bulunan otobüs duraklarında yerini aldı. İçerisinde bulunan klima, akıllı cihazlar şarj istasyonu, kent kart dolum noktası, sensörlü kapı ile oluşturulan akıllı durak sayesinde, vatandaşlar bekleme süresini rahat bir şekilde geçirirken hem şehir içi ulaşımı daha konforlu bir şekilde gerçekleştirebiliyor hem de akıllı teknolojinin imkânlarından faydalanabiliyor. Akıllı duraklar ayrıca entegre bilgi ekranlarına sahip. Bu ekranlar aracılığıyla, güzergâh bilgileri, hava durumu, toplu taşıma araçlarının hareket saatleri ve şehirdeki etkinlikler gibi önemli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Böylece, vatandaşlar beklerken zamanlarını daha verimli bir şekilde geçirebiliyor ve güncel bilgilere kolayca ulaşabiliyorlar.

Safranbolu Belediyesi’nin bu yenilikçi adımı, şehrin modernizasyonuna önemli bir katkı sağlarken, aynı zamanda vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırıyor. Safranbolu Belediyesi İşletme Müdürü Kurutuluş Çavuş Fen İşleri Müdürlüğü atölyelerinde üretilen akıllı duraklar sayesinde teknolojinin toplumsal faydaya nasıl dönüştürülebileceğini gösteren bir örnek oluşturduklarını belirtti. Çavuş, halkın en iyi imkanlara sahip olması için Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini söyledi.