Teknoloji ile Safranbolu Selanik Oldu

Teknoloji ile Safranbolu Selanik Oldu

Yayın: 31.10.2023 14:16 |Güncelleme: 27.12.2023 16:39
Paylaş:
A+ A-

Dünyanın “en iyi korunan 20 kenti” arasında gösterilen Karabük’ün Safranbolu ilçesinde çekimleri devam eden, Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminde kullanılan teknoloji imkânsızı başardı.

Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminin çekimleri Safranbolu’nun birçok farklı mekanlarında geceli gündüzlü devam ediyor. Son teknolojiyle gerçekleştirilen çekimlerin yanı sıra, Gülizar-ı Cennet Zübeyde filminin yönetmeni Gani Rüzgar Şavata’nın ve ekibinin mütevaziliğiyle de Safranboluluların gönlüne taht kurmayı başardığı öğrenildi. Film ekibinin, çekimleri için Safranbolu’nun birçok farklı konumunda tarihe saygılı ve çevre temizliğine oldukça duyarlı bir çalışma yürüttükleri izlendi.

SAFRANBOLU’YA OLMAYAN “DENİZ” GETİRİLDİ

Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan kenti Safranbolu, şimdi de film platolarında yerini aldı. Denizi olmayan bu kent, “Gülizar-ı Cennet Zübeyde” filminin çekimi için deniz teması ihtiyacını mavi kumaşlarla dekor oluşturarak karşılamayı başardı. Safranbolu’nun tarihi dokusuna uygun olarak teknolojiden destek alınarak gerçekleştirilen bu proje, dönem filmine mükemmel şekilde uyarlanmasını sağlayacak.

Film ekibi, dönem filmine uygun mekan arayışında Safranbolu’yu tercih etti. Ancak deniz manzarası gereksinimi nedeniyle farklı bir çözüm bulmak zorunda kaldı. Bu noktada teknoloji devreye girdi. Safranbolu’nun tarihi sokaklarına ve evlerine mavi kumaşlar serilerek deniz teması yaratıldı. Bu başarılı dekorasyon ile film ekibi, Safranbolu’yu adeta Selanik’e benzetmiş oldu.

Filmin usta yönetmeni Gani Rüzgar Şavata, Safranbolu’nun tarihi dokusunu bozmadan deniz kenarı sağlamak için teknolojiden faydalandıklarını belirtti. Orijinal yapılara zarar vermeden, kumaşlar ve diğer dekoratif ögelerle tarihi kente Selanik’e benzeyen bir atmosfer yaratmayı hedeflediklerini ifade etti.

Safranbolu, Türkiye’nin tarihi değerlerini ve güzelliklerini sinemaya taşımanın bir örneği haline geldi.  Safranbolu‘da gerçekleştirilen bu film, Türk film endüstrisinde ünik bir proje olarak yer alacağı ve diğer tarihi kentlere de örnek olacağı düşünülüyor.

ÖNCE TARİHİ KONAK, PEMPE KÖŞK’E DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜ

Safranbolu konağının Atatürk’ün doğduğu pembe köşke benzetilmesi için film ekibinin teknolojiden yararlandığı görülmüştü. Tarihi konağın rengi, dijital ortamda pembe renge boyanmış gibi gösterildi. Film ekibi, kentin tarihi mekânlarında çekim yaparken Safranbolu halkının da büyük desteğini almaya devam ediyor. Şimdiler de ise Safranbolu’nun tarihi evlerinin kapılarına kadar uzanan deniz manzarası merakla bekleniyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Düzce’de “11. Yeşilay Bisiklet Turu” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – Düzce'de hava muhalefeti nedeniyle ertelenen “11. Yeşilay Bisiklet Turu”, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda gerçekleştirildi.

Yeşilay'ın, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliğinde “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla düzenlediği etkinlik kapsamında yaklaşık 200 bisikletli Anıtpark Meydanı'nda toplandı.

Etkinliğe katılan Vali Selçuk Aslan, bisiklet turunun Yeşilay tarafından bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla 2011'den bu yana geleneksel olarak düzenlendiğini anlattı.

Planlamanın geçen hafta pazar günü yapıldığını ancak elverişsiz havadan dolayı ertelendiğini aktaran Aslan, “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na denk gelmesi daha da anlamlı olmakta. Bu sene 11'incisini icra ediyoruz. Sağlıklı yaşamın keyfini sürelim sloganıyla inşallah bugün pedal çevireceğiz.” dedi.

Aslan'ın konuşmasının ardından Yeşilay yelekleri giyen bisikletliler, Türk bayraklarıyla süsledikleri bisikletleriyle 5 kilometrelik güzergahta önlerindeki araçtan çalınan marşlar ve şarkılar eşliğinde pedal çevirdi.

Başlangıç noktasında son bulan tura, Vali Aslan'ın yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı, Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Ali Dilber, Türkiye Bisiklet Federasyonu Düzce İl Temsilcisi Selim Cicu da katıldı.