Teneffüs yolu hastalığı bulunanlara “mağara tedavisi” önerisi

Teneffüs yolu hastalığı bulunanlara “mağara tedavisi” önerisi

Anadolu Ajansı
Yayın: 22.09.2023 08:24
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – ENES SANSAR – Trabzon'da Vakfıkebir Devlet Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aydın Kant, teneffüs yolu hastalığı bulunanlara halo terapi (tuz terapi) özelliğine sahip mağaralardan faydalanmalarını önerdi.

Doç. Dr. Kant, AA muhabirine, teneffüs yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan alternatif tedavi sistemlerinden birinin de tuz terapisi olarak da isimlendirilen halo terapi olduğunu belirtti.

Halo terapinin tuz pompalayan belirli nem ve sıcaklıktaki ortamın sağlanmasıyla uygulandığını anlatan Kant, bu tedavinin çıkış kaynağının ise speleo terapi yani “mağara tedavisi” olduğunu söz etti.

Kant, mağara tedavisinin dünyanın birçok yerinde yaygın halde uygulandığına işaret ederek, “Halo terapi ile ilgili dünyada çok sayıda çalışma yapıldı fakat hala daha çalışmalara muhtaçlık var. Halo terapinin uygulanabilmesi, hastalara yararlı olabilmesi için ortam sıcaklığının 22-25 derece ortasında olması gerekiyor.” dedi.

Mağaradaki nem oranının da çok yüksek olmaması gerektiğini lisana getiren Kant, “Örneğin bölgemizdeki Karaca Mağarası bu özellikleri karşılayan bir mağara. Tanısı katılaşan hastalar, günde en fazla bir saat olmak üzere 10 ila 20 gün halo terapi özelliğine sahip mağarada vakit geçirirlerse semptomları kıymetli ölçüde düzelecektir.” diye konuştu.

– “Hastalar kesinlikle tabiplerine danışarak hareket etmeli”

Kant, karstik özelliklere sahip her mağarada tedavi ortamı olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de Tuzluca ve Karaca üzere az mağaraların speleo terapi özelliği taşıdığını söyledi.

Her mağaranın özelliklerinin çok farklı olduğunu belirten Kant, şu değerlendirmede bulundu:

“Her mağara, halo terapiye uygun değil zira bu tedavinin uygulanacağı mağaraların alerjenden arındırılmış olması lazım. Alerjen içermemesi, nem oranının, sıcaklığının belirli düzeylerde olması lazım. Bakteri, mikroorganizma ve tuz yoğunluğu farklı oluyor. Bu tedavinin asıl elementi sodyum klorür. Her mağara bu tedavi için uygun değil lakin belirttiğim üzere Gümüşhane'de bulunan Karaca Mağarası için kaideler uygun.”

Kant, hastaların kesinlikle doktorlarına danışarak hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Açık yarası, yüksek tansiyonu, faal kanaması, verem, tüberküloz ya da akut bir kalp hastalığı ve etkin enfeksiyonu olan bireylere bu tıp tedavi mutlaka uygulanmamalı.” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’da yüksekokul öğrencilerine yönelik piknik düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.07.2024 20:52
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – Espiye Müftülüğünce Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik piknik düzenlendi.

İlçeye bağlı Hacımahmutlu köyünde gerçekleştirilen programda, öğrencilerle sohbetler edildi, sportif etkinlikler gerçekleştirildi.

Espiye Müftüsü Osman Gülbe, burada yaptığı konuşmada, öğrencilere yönelik bu tür kültürel ve sosyal faaliyetlerin devam edeceğini söyledi.

Espiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ersan Bektaş ise bu tür etkinliklerin gençlerin sosyal, kültürel ve dini bilgilerini artırmalarına katkı sağladığı ifade etti.