Tokat’ta hubat hasadı sürüyor

Tokat’ta hubat hasadı sürüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.06.2024 04:37
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Pazar ilçesinde hubat hasadı devam ediyor.

İlçede bir süre önce başlayan hububat hasadında dane kayıplarının önlenmesi hususunda teknik personel tarafından arazi ve biçerdöver kontrolleri yapılıyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, hububatta dane kaybını en aza indirmek amacıyla biçerdöver kontrollerini sürdürdüklerini söyledi.

Ziraat mühendisleri tarafından titizlikle gerçekleştirilen kontrollerle çiftçilerin verimliliğini artırmayı ve ürün kayıplarını minimum seviyede tutmayı hedeflediklerini anlatan Kapar, “Biçerdöver kontrollerimiz çiftçilerimizin emeğini ve ürünlerini korumak adına büyük önem taşıyor. Bu kontroller sayesinde hasat döneminde yaşanan kayıpları minimuma indirerek, daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım yapısını desteklemeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Peygamber Soyundan Gelen Kaymakamın Eşine ait mezarlık talan edilmiş

Yayın: 30.06.2024 15:30
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK – Safranbolu Aile Mezarlığı’ndaki mezar taşlarının kaderine terk edildiği görüldü.

Osmanlı dönemine tarihlenen mezar taşları dekoratif zenginliği nedeniyle merak uyandırıyor. Beyaz mermer üzerine, kabartma yazı ve bitkisel süslemeli mezar taşlarının yerinden oynatıldığı, mezarların rastgele kazıldığı ve yakınlarında ateş bile yakılmış olduğu görüldü. Tarihimize ışık tutacak kişilere ait mezar taşları koruma altına alınmalı ve yaşatılmalı. 

Müslüman Mezarlığı’nda Altın Olmaz

Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Niyazi Ünal, Safranbolu Aile Mezarlığı’nda bulunan çok sayıda tarihi mezarların talan edildiği ve yıkık durumda bırakıldığını ifade etti. Mezarlığın restore edilmesinin önemine değinen Ünal, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti. Ünal: “Kesme taşlarla yapılmış mezarlıkların talan edilip, içlerinin de açılmış olduğunu gördük. Hüsn-i Hat ve Kaligrafi alanında oldukça zengin mezar taşlarını okurken, bir dönem Safranbolu Kaymakamlığı ve Emniyet Amirliği yapan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüşdi) Reşid Efendi’nin Eşi Şerife Nefise Hanım’ın mezar taşını çözümledik. Böylesine önemli, hat sanatının eşsiz örnekleri sergilenen bir mezar taşının kaderine terk edilmesi açıkçası bizleri çok üzdü. Bizlerde konuyu ilgili yetkililere bildirdik. İnşallah tarihi değerlerimizi yerinde koruyabiliriz ve yaşatabiliriz.” dedi. Ardından Müslüman mezarlığında altın arayanların boşuna mezarları talan ettiğine, değerli bir eşya bulamayacaklarını işaret eden Ünal, dekoratif mezar taşlarının daha dikkatli korunması gerektiğinin önemini vurguladı. “Müslüman mezarlığında altın olmaz” diyerek define arayanların ecdadımıza ait mezarlarını artık rahat bırakmaları gerektiğini söyledi.

Safranbolu’da 1840’lı yıllara ait mezar taşında, bir dönem Safranbolu’nun Kaymakamlığını ve Emniyet Amirliği görevinde bulunan, Peygamber soyundan geldiği belirtilen Mustafa (Rüştü) Reşid Efendi’nin Eşi, Şerife Nefise Hanım’a ait bitkisel süslemeli mezar taşı daha iyi korunmayı ve yaşatılmayı hak ediyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Mezar Taşındaki Yazılar için tıklayınız.

Hüvel Hallakül Baki

Viranşehir Kaimmakamı (Kaymakamı)

Rikab-ı Hümayun

Şahanei Kapucu Başlarından

El Seyyid Mustafa Reşid (Rüşdi)

Efendinin Halidesi (Hanımı)

El muhtaç Fi Şefaat

Rasulena Şerife Nefise Hanımın

Ruhiçün Fatiha

Sene H. 1262