Tokyo’dan Safranbolu’ya: Japon Öğrenciler Türk Kültürüyle Tanışıyor

Tokyo’dan Safranbolu’ya: Japon Öğrenciler Türk Kültürüyle Tanışıyor

Yayın: 27.03.2024 14:51 |Güncelleme: 28.03.2024 10:11
Paylaş:
A+ A-

Japonya’nın başkenti Tokyo’da Tama bölgesinde bulunan Otsuma Özel Kız Koleji öğretmen ve öğrencileri Safranbolu’ya geldi. Türkiye’ye ilk kez gelen kız öğrenciler 14 ile 16 yaş aralığında olduğu, Türk kültürü ile tanışmanın heyecanını taşıdıklarını bildiren Japonca rehberleri Mehmet Seçer, öğrencilerin Safranbolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini gözlem ve inceleme şansına sahip olduklarından ve bundan da büyük kıvanç duyduklarından bahsetti.

 

Japon Öğrenciler Türk Aile Yapısını Öğreniyor

Okulun öğretmeni, Takeshi Matsuda Beyefendi, konuşmasında okulun tarihçesine değindi: “Japonya’da 1908 yılında Kotaka Otsuma Hanımefendi tarafından kız çocuklarının kariyerlerine başlamalarına yardımcı olmak için bir el sanatları okulu açtı. Okul, 1994 yılında orta öğretim birimi açılarak, 1988 yılında da Otsuma Tama Lisesi adıyla anılmaya başlandı. Otsama Tama Ortaokul ve Lisesi, 12-18 yaş arası kızlara yönelik özel eğitim veren ikinci okul olarak kuruldu. Okulun kurucusu Kotaka Otsuma’nın hiç çocuğu olmadığı için evini ve arazisini okula dönüşmesine izin verdiği biliniyor. Kotaka Otsuma, bölgedeki kız çocuklarının hayatın zorluklarına rağmen güçlü ve saygılı birer kadın olarak dünyaya hazırlamaya ant içmiş, ileri görüşlü bir eğitim gönüllüsü olduğu ve şu günlerde ilkokuldan, liseye ve hatta üniversiteye kadar uzanan eğitim kurumlarının kurucusu olarak ismi halen yaşatılıyor. Bu okulda kız çocukları hayata hazırlanıyor.

Türkiye’ye 14 kız öğrenci ile geldik. Öğrencilerimizin her biri matematik, fizik, kimya, felsefe, botanik, müzik, resim, yabancı dil ve bilim gibi birçok derslerde başarılı olduklarını her birinin piyano ve başka bir müzik enstrümanı (çalgı aleti) daha çalabildiğini ve dünyayı tanımaları gerektiğini biliyoruz. Sosyal ve kültürel anlamda tarihi zenginlikleriyle ünlü Safranbolu’yu tanımalarını istedik. Okul projesi kapsamında İstanbul, Ankara, Kapadokya ve Safranbolu gezi rotası belirlendi. Safranbolu’da ise Türk aile yapısını öğrenmeleri için daha önceden belirlenen ailelerin evlerinde konakladılar. Öğrencilerimiz bu ailelerle çok mutlu oldu.” dedi.

 

 

Türkiye tur lideri Mayuko Sasaguri Hanımefendi ise şu bilgileri aktardı: “Türkiye’de 8 gece konaklama yapan öğrenciler ilk olarak Kapadokya ve Ankara’ya gittiler. Anıtkabir’i ve Atatürk’ü ziyaret ettiler. Bu illerde konaklama otellerde gerçekleşti. Sadece Safranbolu özelinde güvenilir 7 ailede ikişer öğrenci misafir edildi. Buranın sıcak insanları, yerel kültürü, ev yemekleri ve gelenekleri kısacası Türk aile yapısını deneyimlediler. Bize destek olan Gül Evi sahiplerine, Hasan Kızılay’a ve tüm ailelere teşekkür ederiz. Öğrencilerin çok heyecanlı olduklarını söyleyebilirim. Yarın İstanbul’da olacağız.” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanlığı’na Ziyaret

Japonya’dan, Safranbolu’nun tarihi ve kültürünü öğrenmeye gelen Tokyo Otsuma-Tama Ortaokul ve Lisesi’nin öğrencileri Belediye Başkanı Elif Köse’yi makamında ziyaret etti.

Belediye Başkanı Elif Köse, ziyaretleri hakkında, “Birbirinden tatlı öğrencilerimizle tarihsel dostluklarımızı, acı tatlı anılarımızı, özellikle de Japonya’ya giden ve 1890 yılında Ertuğrul Fırkateyn’inde şehit düşen kahraman askerlerimizi andık, binlerce kilometreyi ortadan kaldıran dostluğumuzdan konuştuk. Japon okul formalarıyla ahenk içinde söyledikleri okul marşlarıyla bize kültürlerinin güzelliklerini sergileyen öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.” İfadelerinde bulundu. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

NEOHUB ve Oxentia sürdürülebilirlik odaklı girişimler için işbirliği yaptı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – DenizBank'ın yeni nesil iştiraki NEOHUB ve Birleşik Krallık'ta inovasyon ve teknoloji alanında faaliyet gösteren Oxford Global Danışmanlık Şirketi Oxentia, sürdürülebilirlik odaklı girişimlerin küresel pazarlara açılmasını destekleyen uluslararası girişim hızlandırma programı TRUK Accelerator için iş birliği yaptı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, mentörlük, ağ oluşturma fırsatları, küresel çaptaki eğitimler ve özel danışmanlığı kapsayan programı başarıyla tamamlayan girişimciler, Oxtech Ventures tarafından yatırım almaya hak kazanacak.

Girişimciler, dört ay süresince Türkiye, beş ay süresince de Birleşik Krallık ekiplerinin rehberliğinde yürütülecek programın çift aşamalı yapısı sayesinde, Türkiye pazarının yanı sıra, Birleşik Krallık ekosisteminde girişimlerini geliştirme ve küresel varlık kazanma fırsatı bulacaklar. Programın başvuruları, 10 Mayıs'ta sona erecek.

– “Ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini gelecek dönemde de bütün imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen, NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam, TRUK'un, sürdürülebilirliği desteklemek, doğal kaynakları korumak üzere sorumluluk alıp elini taşın altına koyan girişimlere yeni çağrıları olduğunu belirtti.

Çam, “Oxentia ile güçlerimizi birleştirdiğimiz programımızda sürdürülebilirlik odağıyla faaliyet gösteren girişimleri geleceği şekillendirecek inovasyonları hayata geçirmeleri için destekleyeceğiz. Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki bu iş birliği, faaliyetlerimizi küresel arenada genişletmek yönündeki çalışmalarımızın da önemli bir uzantısı. Ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini gelecek dönemde de bütün imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

– “Amacımız, bu girişimlerin uluslararası perspektiflerini genişletmelerine destek olmak”

Oxentia Genel Müdürü Steve Cleverley, NEOHUB ile iş birliği yaparak Türk girişimlerinin küresel anlamda büyümesini desteklemekten heyecan duyduklarını vurgulayarak, “Bölgedeki çalışma deneyimimiz, Türkiye'den çok sayıda çığır açan teknolojiler üzerine kurulan, yenilikçi ve kendi yerel pazarlarında başarılı girişimler çıktığını bize gösterdi. Amacımız, bu girişimlerin uluslararası perspektiflerini genişletmelerine, potansiyellerini kullanmalarına ve yeni pazarlara ulaşarak büyümelerini hızlandırmalarına destek olmak” değerlendirmelerinde bulundu.