TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yayın: 02.02.2024 16:23
Paylaş:
A+ A-

İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Torba Yasa, TBMM’den geçtiği zaman Resmi Gazete’de yayımlanacak.

2024 Yılı Torba Yasa Maddeleri

1-En düşük emekli maaşı ve refah payı düzenlemeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Emekli için son bir aşama kaldı, o da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi olacak.

2-Önemli konulardan biri de koronavirüs salgını yıllarında gerçekleştirilen KISA ÇALIŞMA dönemleri, son 3 yıl içinde 450 gün prim olanlar kısa çalışma ödeneği alabilecek. Günümüzde 600 gün olan prim şartının 450 güne düşürülmesi birçok kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması anlamına geliyor.

3-3600  Ek Gösterge‘nin torba yasada olması için bir çalışma yapıldığı ancak 86 maddelik Torba Yasada yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

4-Kısmi emeklilik olarak da bilinen kademeli emeklilik için bekleyiş sürüyor. Ancak kademeli emekliliğin Torba Yasa’daki detayları bilinmiyor.

5-Torba kanunda işverenleri yakından ilgilendiren iki düzenleme var. 6111 kanun kodlu teşvikin süresi 31 Aralık 2023 tarihinde sona ermişti. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yararlanabilecekler. 6111 kanun kodlu teşvik 2011’den bu yana uygulanıyor. Bir kez SGK’ya bildirilen sigortalılar iş değiştirse ve teşvik şartlarını taşısalar bile yalnızca bir kez bu teşvikten faydalanabiliyor. 6111 kanun kodlu sigorta prim teşvikinin uygulanma süresinin iki yıl daha uzatılması ve 6111 kanun kodlu sigorta prim teşviki hali hazırda en geniş kapsamda uygulanan teşvik bekleniyor. Özellikle genç ve kadınların istihdamında daha uzun süreyle işverene destek sağlayan teşvik bir sigortalıda asgari ücret düzeyinde bile 3100 Lira avantaj sağlıyor. Bu desteğin devamı işverenlerin lehine oluyor. Ayrıca düzenleme, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılacak, teşvik süresi ise bu tarihten sonra bir yıl daha Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabilecek.

Vatandaşların sabırsızlıkla beklediği Torba Yasa’nın maddeleri bu ay içerisinde netleşeceği ön görülüyor. Torba Yasa ve Kademeli Emeklilik ile ilgili gelişmeleri haberlerimizde yer vermeye devam edeceğiz. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Yorumlar

  1. Mahfuz YAŞAR

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.100 haber okuyoruz en doğru heberi sizde okudum

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da narkotik denetimlerinde 17 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da gerçekleştirilen denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile ilçe emniyet müdürlükleri ekiplerince, uyuşturucu madde satışı yapan sokak satıcılarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Adreslerde ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramalarda 121 sentetik ecza hapı, 261,46 gram esrar, 251,21 gram sentetik uyuşturucu, 23 kök kenevir bitkisi, 5 uyuşturucu kullanma aparatı ile hassas terazi ele geçirildi.

Denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

Zanlılardan 2'sinin çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlendi.