Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
02 Şubat, 2024 16:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Torba Yasa, TBMM'den geçtiği zaman Resmi Gazete'de yayımlanacak. 2024 Yılı Torba Yasa Maddeleri 1-En düşük emekli maaşı ve refah payı düzenlemeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Emekli için son bir aşama kaldı, o da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi olacak. 2-Önemli konulardan biri de koronavirüs salgını yıllarında gerçekleştirilen KISA ÇALIŞMA dönemleri, son 3 yıl içinde 450 gün prim olanlar kısa çalışma ödeneği alabilecek. Günümüzde 600 gün olan prim şartının 450 güne düşürülmesi birçok kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması anlamına geliyor. 3-3600  Ek Gösterge'nin torba yasada olması için bir çalışma yapıldığı ancak 86 maddelik Torba Yasada yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor. 4-Kısmi emeklilik olarak da bilinen kademeli emeklilik için bekleyiş sürüyor. Ancak kademeli emekliliğin Torba Yasa'daki detayları bilinmiyor. 5-Torba kanunda işverenleri yakından ilgilendiren iki düzenleme var. 6111 kanun kodlu teşvikin süresi 31 Aralık 2023 tarihinde sona ermişti. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yararlanabilecekler. 6111 kanun kodlu teşvik 2011'den bu yana uygulanıyor. Bir kez SGK'ya bildirilen sigortalılar iş değiştirse ve teşvik şartlarını taşısalar bile yalnızca bir kez bu teşvikten faydalanabiliyor. 6111 kanun kodlu sigorta prim teşvikinin uygulanma süresinin iki yıl daha uzatılması ve 6111 kanun kodlu sigorta prim teşviki hali hazırda en geniş kapsamda uygulanan teşvik bekleniyor. Özellikle genç ve kadınların istihdamında daha uzun süreyle işverene destek sağlayan teşvik bir sigortalıda asgari ücret düzeyinde bile 3100 Lira avantaj sağlıyor. Bu desteğin devamı işverenlerin lehine oluyor. Ayrıca düzenleme, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılacak, teşvik süresi ise bu tarihten sonra bir yıl daha Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabilecek. Vatandaşların sabırsızlıkla beklediği Torba Yasa'nın maddeleri bu ay içerisinde netleşeceği ön görülüyor. Torba Yasa ve Kademeli Emeklilik ile ilgili gelişmeleri haberlerimizde yer vermeye devam edeceğiz. (Esra Oğuzkağan Özkan)  

Yorumlar

  1. Mahfuz YAŞAR

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.100 haber okuyoruz en doğru heberi sizde okudum

Yeni yorumlara kapalı.

İmsak04:10
Güneş05:47
Öğle12:52
İkindi16:41
Akşam19:48
Yatsı21:18

Video Haberler

İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 10:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sezon bitti ama onlara durmak yok

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının akabinde 64 balıkçı teknesi, iki yıl evvel yapılan kura çekiminin akabinde Akdeniz sularında orkinos avcılığına çıkacak.
Akdeniz’de, Malta adasına olan alanda orkinos avcılığı yapacak olan gemi sayısı, 2023 yılında kura çekimiyle belirlenmişti. Geçen yıl Türkiye’den 50, bu yıl ise 64 balıkçı teknesi 15 Mayıs-1 Temmuz tarihleri ortasında Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Orkinos avı için Türkiye’ye verilen kota ölçüsü ise 2 milyon 511 bin 800 kilogram.
Genellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin balıkçı tekneleri olmak üzere, Türkiye’den de 64 balıkçı teknesi belirlenen kota ölçüsüne nazaran 45 gün Akdeniz sularında avcılık faaliyetinde bulunacak.
Kura çekimi sonucu orkinos avına gitmeye hak kazanan 64 balıkçı teknesi ülkemizde 15 Nisan’da başlayan balık avı yasağının akabinde hazırlıklarını tamamlayıp Akdeniz sularına açılacak.

Avlanan orkinoslar yüklü olarak Japonya’ya ihraç ediliyor
Avlanan orkinosların yüklü olarak Japonya’ya ihraç edildiğini belirten Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Keyifli, "2024-2025 av dönemi bitiminin akabinde Tarım ve Orman Bakanlığınca geçen yıl 50, bu yıl ise 65 civarında kura ile belirlenen tekne İtalya, Malta dahil Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Bir kısmı taşıyıcı bir kısmı takviye gemisi bir kısmı da avcı gemisi olarak faaliyetlerini sürdürecekler. 22-24 Nisana kadar avcılık müsaadeleri alınıyor. Yaklaşık Mayıs’ın birinci haftasında serüven başlar. Verilen avlanma müddeti kısa sürüyor daha erken dönüş oluyor. Orkinos avcılığı yaklaşık 30-40 yıldır yapılıyor. Avlanan orkinoslar büsbütün dış ülkelere ihraç ediliyor. Her ülkenin belirlenen kotası var Türkiye olarak da bize verilen kotaya nazaran avcılık yapılıyor. Orkinos yüklü olarak çoklukla Japonya’ya ihraç ediliyor ekonomik manada kıymetli bir balık. Döviz üzerinden olduğu için avcılığa ek takviye oluyor" dedi.
Öte yandan Moritanya, Umman Sierra Leone üzere Afrika ülkelerinde avcılık yapan Türk gemileri avcılık faaliyetlerine hala sürdürüyor. Buralarda avcılık yapan balıkçı tekneleri her hangi bir kuraya tabi olmadan antlaşmalara bağlı olarak avcılık faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye’den yapılan milletlerarası muahedeler kapsamında Türk balıkçı gemileri yüklü olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika kıyıları olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Kıyısı, Somali üzere ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu üzere farklı balık çeşitlerini avlıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak04:10
Güneş05:47
Öğle12:52
İkindi16:41
Akşam19:48
Yatsı21:18

Video Haberler