Tosyalı ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

Tosyalı ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.04.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA)​​​​​​​ – Tosyalı, GRI standartlarına uyumlu olarak hazırlanan ikinci sürdürülebilirlik raporunu paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2022 faaliyet dönemini kapsayan raporda, “Karbonsuz Çelik”, “Sorumlu Ekosistem Yönetimi” ve “İşin Geleceği” olmak üzere üç farklı başlık altında yürütülen sürdürülebilirlik çalışmaları yer alıyor.

Rapora göre, 2022'de Kapsam-1 ve Kapsam-2 emisyonları ele alınarak yapılan yoğunluk hesaplaması sonucunda Tosyalı, Türkiye operasyonlarından kaynaklı sera gazı yoğunluğunu yüzde 26 azalttı.

Tosyalı ayrıca Türkiye'deki operasyonlarından kaynaklanan sera gazı salımlarını bir önceki yıla göre yüzde 21 azaltarak yaklaşık 281 bin ton sera gazı salımını önledi.

Tosyalı'nın sıfır atık, döngüsel üretim ve geri kazanım gibi birçok alandaki çalışmalarıyla Türkiye operasyonlarındaki geri dönüştürülen tehlikesiz atık miktarı da yüzde 99,9'a ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şirket olarak karbonsuz, yeşil çelik üretiminin mümkün olduğuna inandıklarını ve bunun için değer yaratan yatırımlar yapmaya devam ettiklerini belirtti.

Tosyalı, mevcut tesislerinde ve yeni tesislerinde yaptıkları tüm yatırımların odağında sürdürülebilirlik olduğunu aktararak, daha az karbon salımı yapan, daha az su ve enerji harcayan, yenilenebilir enerji kullanan, üretken ve verimli tesis altyapıları oluşturduklarını kaydetti.

Emisyonlarını ürün bazında hesaplayarak uluslararası sertifikalarla belgelendirdiklerini anlatan Tosyalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yeşil çelik ürünlerimizle AB Yeşil Mutabakat kapsamında 2026'da başlayacak sınırda karbon düzenleme mekanizmasına şimdiden hazırız. Kapsam-1 ve Kapsam-2'den sonra bu raporda ilk defa Kapsam-3 emisyonlarımızı da hesaplayarak, tüm iş süreçlerimizde emisyonlarımızı daha da düşürme kararlığımızı ortaya koyduk. Teknoloji, inovasyon, dijitalleşmenin yanı sıra döngüsel ekonomiye, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlarla dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak, sürdürülebilir yaşam için tüm endüstrimize ve paydaşlarımıza ilham vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Su tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak, kapalı devre sistemler, çeşitli deşarj yöntemleri ve proses suyunun soğutma kuleleri ile yeniden soğutularak kullanımı gibi birçok projeyi hayata geçirmeyi sürdürdüklerinin altını çizen Tosyalı, şirketin, bu projeler sayesinde 2022'de artan üretim miktarına rağmen bir önceki yıla göre su tüketiminin yüzde 11 azaltıldığına işaret etti.

Tosyalı, 2022'de bir önceki yıla kıyasla toplam tedarikçi sayısını yüzde 46 artırdı. Faaliyette bulunduğu bölgenin kalkınmasına katkı sağlamayı birinci öncelik olarak gören Tosyalı, 2022'de yerel tedarikçi sayısını ise bir önceki yıla göre yüzde 40'tan fazla oranda artırdı. Bu artışla birlikte Tosyalı'nın tedarikçilerinin yüzde 90'ı yerel üreticilerden oluştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.