Trabzon, Ordu ve Giresun’da fındık hasadına başlandı

Trabzon, Ordu ve Giresun’da fındık hasadına başlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.08.2023 20:00
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzon, Ordu ve Giresun'da üreticiler fındık hasadına başladı.

Trabzon'un kıyı bölümündeki fındık üreticileri, 12 Ağustos olarak belirlenen hasat devri için bahçelere girdi. Üreticiler, günün erken saatlerinde başladıkları hasada akşama kadar devam edecek.

Arsin ilçesinde fındık üreticisi 90 yaşındaki Menşure Çin, AA muhabirine, fındık toplamanın çok zahmetli iş olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır fındık toplayamadığını lakin harmanda çalışanlara yardım ettiğini belirten Çin, geçen yıl bahçesinden 30 çuval fındık toplandığını, bu yıl ise 5 çuval lakin çıkacağını düşündüğünü aktardı.

Aynı bölgedeki bahçesinde fındık toplayan Remzi Çin ise çocukluğundan beri fındık topladığını, bu yıl da tıpkı biçimde öğretmenlik yaptığı Kocaeli'nden ailesiyle birlikte Trabzon'a fındık toplamaya geldiğini anlattı.

Çin, kentin coğrafik yapısından ötürü fındık toplamanın meşakkatli olduğuna işaret ederek, “Sakarya ve Adapazarı'na nazaran kıyasladığınızda fındık toplamak epey sıkıntı. Eşim 05.00'te kalktı, kahvaltıyı yapıp 07.00'de bahçeye girip akşam 18.00'e kadar fındık topluyoruz. Her yıl temmuz sonu üzere fındık toplamak için Trabzon'a geliyoruz. Kayınvalidemin ve benim fındığımı ailecek topluyoruz. Bu yıl fındıktan 600 kilogram alacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Üretici Batuhan Turan da hasat ettiği fındığı patoz öncesi Karadeniz Kıyı Yolu'nun kenarındaki kaldırıma serdiği branda üzerinde kurutmaya çalıştığını aktardı.

– Ordu

Ordu'nun kıyı kısmında de fındık hasadına başlandı.

Hasadın başlaması münasebetiyle, Altınordu ilçesine bağlı Eskipazar Mahallesi'ndeki bir üreticinin bahçesinde program düzenlendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan, üreticilere bereketli bir hasat dönemi diledi.

Soydan, belirlenen hasat tarihi öncesinde bahçelere giren üreticiler olduğunun altını çizerek, “Açıklanan tarihte bahçelere girmek kıymetli. Zira tarihinde girilen bahçede fındıkta randıman, kalite, damak tadı farklı olacaktır. Lakin erken toplanan bahçelerde kesinlikle randıman, rekolte, randıman kaybı olacaktır. Bu da bize hem ekonomik olarak olumsuz yansıyacaktır hem de ülke iktisadında randımansız bir fındık oluşacaktır.” diye konuştu.

Bölge açısından fındığın kıymetli olduğunu yineleyen Soydan, dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'inin Türkiye'de gerçekleştiğini, bunun da yüzde 30-33'ünün Ordu'da üretildiğini aktardı.

Soydan, Türkiye'nin fındıktan 2-2,5 milyar dolar civarında döviz girdisi sağladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Fındık o denli bir eser ki dünyanın yahut Türkiye'nin neresinde olursanız olun, makamınız mevkiniz ne olursa olsun, ekonomik durumunuz ne olursa olsun ister 300-500 kilo, ister 5-10 ton fındık üretin, bu topraklar o tarihte herkesi buraya çekiyor. Yani fındık aslında herkesi anasıyla babasıyla akrabasıyla toprağıyla buluşturuyor. O açıdan fındık bizim hakikaten hem manevi bir eserimiz hem ekonomik istikametten 'yeşil altınımız' olarak tabir ediyoruz, ulusal bir eserimiz.”

Altınordu Ziraat Odası Lideri Atakan Akça ve ilçe ziraat odası liderlerinin da katıldığı program, hasatla devam etti.

Giresun'da da kıyı kesimde fındık hasadına başlandı.

İl genelinde havanın yağışlı olması hasebiyle birtakım üreticilerin bahçelere girmeyi tercih etmediği, kimilerinin da yağmur dindiğinde fındık topladığı gözlendi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Turkcell 30. yılını iş ortaklarıyla kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 12:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Turkcell'in sadece bir ses ve data operatörü olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, 30'uncu kuruluş yıl dönümünde iş ortaklarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bir araya geldi. “Bir Olmak Tek Olmak” temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Turkcell'in 616 iş ortağı katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Koç, Turkcell'in iş ortaklarıyla 30 yıldır tek ve bir olarak hareket ettiğini belirtti.

Turkcell'in başarısının formülünün tek vücut olmak, birlikte aynı duyguları hissetmek ve aynı hedefe hep beraber koşmak olduğunu kaydeden Koç, en büyük kazançlarının mağazalarına gelen 41 milyon müşterisiyle 30 yıldır kurdukları gönül bağı olduğunun altını çizdi.

Ekosistemlerinde değerli şirketler barındırdıklarını paylaşan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

“Turkcell bugün sadece bir ses ve data operatörü değil, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü. Paycell, TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+, Turkcell Global Bilgi, Turkcell Superonline, veri merkezlerimiz, enerji santrallerimiz ve daha pek çok şirketimizle kişilere ve endüstrilere yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Milyonlarca insan gibi yüzbinlerce şirket de Turkcell'in güçlü altyapısı ve teknolojisiyle çalışıyor. Teknolojinin olduğu her yerde Turkcell var, her şey Turkcell'le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka teknolojileri, siber güvenlik, veri ve enerji alanlarında müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. En önemli hedefimiz Turkcell'den en az bir Turkcell daha çıkarmak. Bu hedefe de tüm paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız. Türkiye'nin Turkcell'i olarak küresel rekabetin iddialı oyuncusu olmaya devam edeceğiz.”

Toplantının kapanış konuşmasında iş ortaklarına seslenen Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal da, gelecek yıllarda yapay zeka, nesnelerin interneti, akıllı ev, 5G/6G, kurumsal teknolojiler, data gücü, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji gibi teknolojilerin daha çok yer alacağına dikkati çekti.

Özdal, Bugün nasıl su içip yemek yiyorsak, sosyal medyada dolaşıyorsak, yarının dünyasında da bir yapay zeka içerikli robotla sohbet etmek, evinizi başka bir kıtadan yönetmek yeni normal olacak. Biz Turkcell olarak yatırımlarımızı geleceğin teknolojilerine yapıyor ve iş ortaklarımızla birlikte takım olarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.