Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.03.2024 00:12
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında sahasında Fenerbahçe'ye 3-2 yenilen Trabzonspor'un teknik direktörü Abdullah Avcı, devre arası ve maç sonu yaşananlarla ilgili üzüntülü olduğunu söyledi.

Avcı, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, öncelikle oyunla alakalı konuşmak istediğini belirterek, “Bugün oyun planımız, merkez orta sahada Berat ve Mendy ile oynayıp şiddetli baskılar yapmaktı. Hataları doğru kullanmak ve direkt oyun odaklıydık fakat oyunun ilk 15 dakikasına hakim olamadık.” dedi.

Baskıları doğru yapamadıklarını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

“Merkez orta sahada daha sert olma durumunu oluşturamadık. O arada rakibin orta sahasındaki oyuncu sağ ayağıyla ceza sahası dışından şut attı ve gol oldu. Onu karşılamada sıkıntımız oldu. Devre bitmeye yakın oyunun anları ve süreleri vardır. Devre 1-0 bitsin ona göre hamle yapacağız diye düşünürken yine kenardan taç atışının devamındaki pozisyonda gol yedik ve içeriye 2-0 girdik ama özellikle 15. dakikadan sonra oyuna hakim olduk, üretme konusunda sorun yaşadık. Yakaladığımız pozisyonlar vardı. İkinci yarı değişiklik yaptık, formasyonumuzu değiştirdik biraz. Tamamen oyunu domine eden bir durum oluşturduk.”

Avcı, devre arasında oyuncularına 'dakika 70 olur 75 olur fark etmez, oyuna dahil olacağız' dediğini aktararak, şöyle devam etti:

“Ardından Bardhi’nin attığı golle skoru 2-1’e getirdik. Rakibin de direnç gösterdiği o bölümde 2-2’yi yakaladık. Penaltıdaki pozisyon kırmızı kart mı değil mi bilmiyorum. Hakem penaltıyı verdi. Bilgilendirirler herhalde. Sonrasında taraftarlarımızın da olumlu olduğunda bizi ittiği, olumsuz olduğunda aşağı çektiği bir durum var. 2-2’den sonra 3-2’yi düşünürken, yine söylüyorum. Pozisyonu çok net seyrettiğim için, Umut havadayken faul oldu. Halil Umut Meler hocayla da paylaştım bunu. Halil hoca kaçırabilir ama VAR diye bir şey var. En azından çağrılır ve bakılır. Üzüntüm şu, oyun olarak söylüyorum bu kadar geri dönüşler oldu, vazgeçmeden oyunu domine edip iyi bir takıma karşı maçı kazanmak varken gol yiyoruz. Oyunu kaybettik. Olumlu tarafı ise geri dönüşler ve sağlıklı hareketler.”

– “Biz de zarar göreceğiz rakip de görecek herhalde”

Avcı, maçta yaşanan olaylara ilişkin de, “Devre arası ve maç sonuyla ilgili üzüntülüyüm. Bunu senelerdir sahanın içerisinde kalmaya çalışan bir teknik adam olarak konuşuyorum. Konuşarak da değiştiremeyeceğim ama uzak kalmaya çalışacağım. Devre arası İsmail hocaya da söyledim, lütfen sağduyulu olalım dedim. Karşılıklı hiçbir şey olmasın çünkü burada buna benzer çok şey yaşandı dedim. Ben sadece PFDK ne gibi kararlar verecek onu merak ediyorum. Biz de zarar göreceğiz rakip de görecek herhalde. Sonunu merak ediyorum.” şeklinde konuştu.

Türk futbolunun artık tamamen kaosla beslendiği, gerginliklerin yaşandığı şekle doğru ilerlediğini kaydeden Avcı, şu ifadeleri kullandı:

“Futbolun iyileştirme gücü varken bu tam tersine çevriliyor. Hem maçı kaybettiğimiz hem de yaşanan olaylardan dolayı üzüntülüyüz. Ziraat Türkiye Kupası ve Süper Lig üçüncülüğü hedefimizde net bir şekilde durduğumuzu da belirtmek istiyorum. Bugün daha rahat olmalıydık. Şimdi belki de sahamız kapanacak. Bu kadar olayların sonucunda PFDK ne gibi kararlar verecek? Hiçbir şey bilmiyorum. Onun için üzüntülüyüm. 2-0’dan 3-2’ye dönebilecek oyunu veya rakibin kazandığı oyunu konuşmamız gerekirken saha dışına çıktık yine. Üslubumuzu ve dilimizi değiştirmediğimiz sürece yüreğimiz ve kalbimizi de değiştiremeyiz.”

Avcı, elinden geldiğince yaşanan olayları düzeltmeye çalıştığını belirterek, “Ben İsmail hocayla devre arasında da maç sonunda da konuştum. Bunlar insanların üzerinde kötü izler bırakıyor. Elimizden geldiğince ve bu tür olayların olmaması için düzeltmeye çalıştık. Neler yaşandığının detayları raporlarda olacak. Oyuncularım ceza almasın diye saha içini ayırmaya çalıştık fakat oyunu değil yine başka bir şey konuşuyoruz. Biz olayların bu noktaya gelmemesi için yardımcı olmaya çalıştık, bilginiz olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Android kullanıcılarını hedef alan mobil bankacılık Truva atları yüzde 32 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.05.2024 12:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky, Android kullanıcılarını hedef alan mobil bankacılık Truva atlarında geçen yıl yüzde 32'lik artış görüldüğünü bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, gelişen finansal siber tehdit ortamının ayrıntılı analizini sunan yıllık Finansal Tehditler Raporu'nun 2023 sürümünü yayınladı.

Rapora göre, en yaygın mobil bankacılık Truva atı olan Bian.h, Android üzerinde gerçekleşen saldırıların yüzde 22'sini oluşturarak bu tehdidin büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Coğrafi olarak, Afganistan, Türkmenistan ve Tacikistan gibi ülkeler, bu tür zararlı yazılımlarla en çok karşılaşan bölgeler olarak belirlendi.

Türkiye'deki kullanıcıların bu tehditten etkilenme oranı ise yüzde 3 olarak kaydedildi.

PC tabanlı finansal kötü amaçlı yazılımların etkilediği kullanıcı sayısında geçen yıl yüzde 11'lik düşüş gözlenirken, Ramnit ve Zbot gibi kötü amaçlı yazılım aileleri, etkilenen kullanıcıların yarısından fazlasına zarar vererek öne çıktı.

Finansal kimlik avı ise 2023 boyunca ciddi bir tehlike olarak kalmaya devam etti. Kurumsal kullanıcılar arasındaki tüm kimlik avı saldırılarının yaklaşık yüzde 27,3'ünü, ev kullanıcılarına yönelik olanların ise yaklaşık yüzde 30,7'sini finansal kimlik avı oluşturdu. E-ticaret markaları, finansal kimlik avı girişimlerinin yüzde 41,65'ini çekerek en fazla hedeflenenler arasında yer aldı. PayPal üzerindeki kimlik avı sayfaları, bu alandaki saldırıların yüzde 54,78'ini oluşturdu.

Kripto para ile ilgili kimlik avı faaliyetleri ise geçen yıl yüzde 16 artış gösterdi.

-E- mağazalara yönelik kimlik avı saldırıları en yaygın örnek

E-mağazalara yönelik kimlik avı saldırıları, finansal kimlik avı faaliyetlerinin yüzde 41,65'ini oluşturdu. Bu alanda Amazon, kimlik avı girişimlerinin yüzde 34'üyle en sık taklit edilen çevrim içi mağaza olurken Apple yüzde 18,66 ile ikinci sırada, Netflix ise yüzde 14,71 ile üçüncü sırada yer aldı. PayPal ise bu saldırılarda yüzde 54,73 ile en fazla hedef gösterilen ödeme sistemi olarak dikkati çekti.

Kaspersky, geçen yıl kripto para ile ilgili kimlik avı linklerine yönelik 5 milyon 838 bin 499 adet engelleme işlemi gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 16'lık bir artış olarak kayıtlara geçti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Igor Golovin, kullanıcıların gerekli güncellemeleri yaparak cihaz güvenliğini güçlendirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Para her zaman siber suçlular için bir çekim noktası oldu. Kötü amaçlı yazılım saldırılarının önemli bir kısmı finansal olarak motive ediliyor. Geçen yıl mobil kötü amaçlı yazılımlarda görülen artış, siber suçlarda endişe verici bir eğilimin altını çiziyor. Yeni ve agresif kötü amaçlı yazılım türlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte saldırganlar taktiklerini mobil cihazları daha agresif bir şekilde hedef alacak şekilde geliştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Kaspersky, mobil zararlı yazılımlara karşı güvende kalmak için bazı önerilerde de bulundu.

Kullanıcıların birçok güvenlik sorununu yazılımların güncellenmiş sürümleri yükleyerek çözülebileceklerine işaret eden şirket, “Uygulamalarınızı yalnızca Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi mağazalardan indirmeyi tercih edin. Bu mağazalardaki uygulamalar yüzde 100 güvenli değildir, ancak mağaza temsilcileri tarafından kontrol edilirler ve bazı filtreleme sistemleri vardır. Her uygulama bu mağazalara giremez. Kullandığınız uygulamaların izinlerini kontrol edin.

Özellikle Erişilebilirlik Hizmetlerini kullanma izni gibi yüksek riskli izinler söz konusu olduğunda bir uygulamaya izin vermeden önce iyi düşünün. Güvenilir bir güvenlik çözümü, gizleme tekniklerinden bağımsız olarak kötü amaçlı uygulamaları ve reklam yazılımlarını cihazınızda kötü davranışlar sergilemeye başlamadan önce tespit etmenize yardımcı olabilir. İşletim sisteminizi ve önemli uygulamaları güncellemeler mevcut oldukça güncelleyin.” değerlendirmesine yer verdi.