Trabzon’un turist sayısı geçen yılın 7 ayına nazaran yüzde 43 arttı

Trabzon’un turist sayısı geçen yılın 7 ayına nazaran yüzde 43 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.08.2023 13:00
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Tarihi ve doğal güzellikleriyle Doğu Karadeniz'in kıymetli turizm merkezlerinden Trabzon'a 7 ayda gelen turist sayısı, geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 43 arttı.

Yeşil ve mavinin bir ortada bulunduğu, kendine has kültürel zenginliğiyle dikkati çeken Trabzon, Körfez ülkeleri başta olmak üzere, bilhassa sıcak bölgelerden gelen ve kent hayatından sıkılanların tatil güzergahları ortasında yer alıyor.

Kente gelen turistler yaylaların yanı sıra en çok Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Kızlar Manastırı, Ganita ve Ayasofya Camisi'ni ziyaret ediyor.

Şehir merkezinde de alışveriş yaparak vakit geçiren turistler, yörede trekking, rafting, safari, balık tutma, at binme, tekne ve yat gezintisi, tırmanma, paraşütle atlama üzere alternatifleri de kıymetlendiriyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, AA muhabirine, Trabzon'un turizm döneminde her yıl olduğu üzere bu yıl da çok ilgi gördüğünü söyledi.

Ziyaretçi sayısının bu ay pik düzeye ulaşmasını beklediklerini lisana getiren Erdoğan, “Körfez ülkelerimizin tamamı vilayetimize ilgi göstermekte. Son devirlerde Avrupa bölgesinden de başta Hollanda, İtalya, Fransa ve Almanya olmak üzere Trabzon'a ilgi var.” dedi.

Erdoğan, konukların en çok yaylaları tercih ettiğini anlatarak, “Sümela, Uzungöl, Hıdırnebi ve öteki yaylalarımız en önemli destinasyonlarımız. Gelen konuklarımız tabiat ile baş başa kalmayı sevdikleri için dere kenarlarında, serin yerlerde vakit geçirmeyi seviyorlar.” diye konuştu.

Trabzon'da son devirde tekne sayısının da yüzde 50 arttığına işaret eden Erdoğan, “Misafirlerimiz kıyı bölgesinde teknelere binerek daha farklı destinasyonları görmeyi çok seviyorlar. Doğal bu bizi mutlu ediyor. Trabzon gerek alternatif ziyaret manasında, gerekse deniz turizmi manasında canlanmış oluyor.” tabirlerini kullandı.

– Temmuzdaki turist sayısı, geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 81 arttı

Tamer Erdoğan, turizm dönemini bu yıl, geçen yılın üzerinde kapatmayı umduklarını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Şu anki bilgilerimize nazaran, 2023'ün 7 ayında yabancı manasında yaklaşık 400 bin konuğumuz var. Yabancı turist sayımızda 2022'nin 7 ayına nazaran yüzde 79 artış kelam konusu. Yerli ve yabancı toplamında da 2023'ün 7 aylık devrini baz aldığımızda 740 bin konuğumuz var. Bunda da geçen yılın ortalamasını baz aldığımızda yüzde 43 artış kelam konusu.”

Trabzon'un geçen ay 192 bin 892 yabancı turiste mesken sahipliği yaptığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yabancı turist olarak geçen yılın temmuz ayına nazaran bu yıl yüzde 112 artış kelam konusu. Yerli ve yabancı toplamında da 2023 yılı temmuz ayında 268 bin 427 kişi konuk ettik. Toplamdaki artış ise geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 81 oldu. Ümit ediyorum Trabzon turizmde hak ettiği yeri almaya devam edecek.”

– “Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün'den çok fazla turist geliyor”

Sera Gölü Tesisleri sorumlusu Hayri Can Aydın, turizm yoğunluğunun geçen seneye göre tıpkı halde devam ettiğini söyledi.

Sera Gölü'ne bilhassa Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Ürdün'den çok fazla turistin geldiğini lisana getiren Aydın, haftanın 7 günü de ağır olduklarını söz etti.

Aydın, havaların hoş gitmesinin de yoğunluğu arttırdığına işaret ederek, “Çok şükür rastgele bir sorun yaşamadan yeterli bir halde turistlerimizi ağırlayıp, yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Turistlerin tabiat ile iç içe olmayı sevdiklerini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

“Sezon şu an için hoş gidiyor, inşallah bu türlü de devam edecek. Ağustos ayındayız, dönem yavaş yavaş bitiyor üzere. Önümüzdeki sene nasıl daha uygun olabiliriz, turistlerimizin ilgisini nasıl daha çok çekebiliriz, bunun çalışmalarını yapıp önümüzdeki sene ona nazaran hazırlanmaya çalışıyoruz.”

– “Gerçekten buralar çok güzel”

Sera Gölü'ndeki oyun alanlarında kızı ile vakit geçiren Altan Hamza Çebi, Trabzon'un ve Sera Gölü'nün hoşluklarına dikkati çekerek, “Herkese tavsiye ediyorum. Tabiatın içinde bir yer. Hafta sonu için, tatiller için ailelerin hoş vakit geçireceği bir yer.” biçiminde konuştu.

Almanya'dan ailesiyle tatile Trabzon'a gelen 58 yaşındaki Mustafa Şahin, Boztepe ve Ayasofya'yı gezmeye fırsat bulduklarını söz etti.

Denizin ve görüntünün çok hoş olduğunu lisana getiren Şahin, “Daha görmediğimiz, gezecek yerlerimiz var. Hakikaten buralar çok hoş. Bambaşka bir tabiatı var. ” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arıcılar devlet desteğiyle bal üretiyor

Yayın: 20.05.2024 14:39
Paylaş:
A+ A-

Üreticilere organik arıcılığın benimsetilmesi, elde edilecek organik arı ürünleriyle gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yerelde istihdam sağlanması ve aile iş gücünün artırılması amacıyla 2022 yılında “Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık Projesi” hazırlandı.

Üç yıllık bütçesi 1 milyon 500 bin lira olan proje kapsamında ilk etapta 18 üreticiye yüzde 70 hibeyle organik arılı kovan ve ekipman desteği sağlandı.

Arıcılar, geçen yıl iklim koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamasa da bu yıl hedefledikleri bal üretimini yakalamayı hedefliyor.

Kırıkkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hızır Akdemir, AA muhabirine, proje öncesinde Dinek Dağı’nı ekiplerle gezdiklerini ve organik bal üretimi için bu bölgeyi seçtiklerini söyledi.

Bölgeye geçen yıl 18 arıcının yerleştirildiğini ve faaliyetlere başladıklarını anlatan Akdemir, “Arıcılarımıza organik arılı kovan ve ekipmanları KOP desteğiyle tedarik edildi. Sonrasında üretime başladık. Geçen yıl mevsim şartlarından dolayı arıcılar biraz mağdur oldu. Bu yıl çok iyi olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Akdemir, proje kapsamında malzemelerin yüzde 70 hibeyle sağlandığını, bu yıl da yüzde 100 hibe olarak ilave kovan verildiğini dile getirdi.

İlk olarak her üreticiye 20 arılı, 18 de yedek kovan dağıtıldığını belirten Akdemir, şunları kaydetti:

“Bu yıl da 11 kovan, 20 kilogram petek verildi. Bölgede şu anda 500’e yakın kovan var ama bu sayı 1000’e kadar çıkabilecek. Devletimiz arıcılarımıza çok güzel proje hazırladı. Aynı zamanda Orman İşletme Müdürlüğü 15 bin dekar alanda 20 çeşit ballı bitki dikti. Bunun için de çok teşekkür ederiz. Arıcılar ve birlik olarak projenin devam etmesi, sertifikalar ve coğrafi işaret alınması için mücadele edeceğiz. Projenin başarılı olacağına ve memleketimize fayda vereceğine inanıyoruz. Bütün arıcılarımızın gününü de kutluyor, bol kazançlı yıl diliyorum.”

Üreticilerden Ali Rıza Çelik ise yaklaşık 18 yıldır arıcılık yaptığını, devletin de kendilerine güzel bir imkan tanıdığını ifade etti.

Bölgenin bal verimi açısından çok iyi olduğunu vurgulayan Çelik, “Umarım devletimizin tanıdığı imkanları boşa çıkarmayacağız, devletimize katkıda bulunacağız. Aktif olarak 23 kovanım var. Zaman zaman artıyor veya eksiliyor. Devletimiz 50 kovana kadar müsaade etmiş. Projeden memnunuz, sağ olsunlar. Hem İl Tarım ve Orman hem de Orman İşletme Müdürlüğü elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Biz de elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Musa Akay da “10 yıldır arıcılık yapıyorum. Hibe projesine katıldık, şu anda memnunuz. İşlerimiz iyi. Allah devletimize zeval vermesin, gereken desteği yapıyor. Geçen yıl iklime bağlı sıkıntılar oldu ama bu yıl daha güzel olacak inşallah. Şu anda 30 kovanla üretim yapıyorum.” dedi.