Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Faiz Oranını Artırarak Yüzde 42,5’e Çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Faiz Oranını Artırarak Yüzde 42,5’e Çıkardı

Yayın: 21.12.2023 14:08 |Güncelleme: 27.12.2023 16:42
Paylaş:
A+ A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 2023 yılının son faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 250 baz puan artırılarak yüzde 42,5 seviyesine yükseltildi.

Faiz kararlarına ilişkin yapılan basın duyurusunda, Kasım ayında sınırlı bir artış gösteren manşet enflasyonun, Enflasyon Raporu’nda öngörülen seyirle uyumlu olduğu belirtildi. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını devam ettirdiği vurgulandı.

Toplantı sonuçlarına göre, Para Politikası Kurulu, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşme gözlendiğini değerlendirdi. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, talepteki dengelenme, Türk lirası varlıklara güçlü talep ve döviz kuru istikrarının etkinliğine dikkat çekildi.

Parasal sıkılaştırmanın enflasyonu kontrol altına almada önemli bir rol oynadığı belirtilirken, kurulun dezenflasyon için gerekli sıkılığa yaklaşıldığına inanarak parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattığı ifade edildi. Ancak, fiyat istikrarının kalıcı olması için parasal sıkılığın gerektiği müddetçe sürdürüleceği vurgulandı.

Politika kararları çerçevesinde, kurulun mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi sadeleştirmeyi ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin devam edeceği ifade edildi.

Kurul, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak amacıyla kararlarını almaya devam edeceğini belirtirken, enflasyon ve ana eğilim göstergelerini yakından takip edeceği ve kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceği vurgulandı. (Berkay Doğan)

 

Yorumlar

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında panel düzenlendi

Yayın: 21.05.2024 19:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri kapsamında panel gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, birçok besin grubunu içinde barındıran Türk mutfağı kültürünün sağlıklı olduğunu söyledi.

Türk mutfağının, Akdeniz mutfağının önemli liderlerinden bir tanesi olduğunu belirten Ayyıldız, “Akdeniz mutfağının sağlık konusundaki etkisini hepimiz biliyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda mutfak kültürleri oldukça önemlidir. Uluslararası paydaşlar, artık mutfak kültürünü turizmin önemli bir parçası olarak görmekte ve bir ekonomi aracı olarak kullanmakta. Çünkü mutfak kültürlerinin getirisi fark edildi.” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu da Türk mutfağının, destinasyonların çekiciliğinin artmasında önem kazandığını kaydetti.

Şef Osman Mahir Balıkçı ise Karabük’ün mutfak kültürünün özelliklerine değindi.

Panele, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı da katıldı.