Türkiye için büyüme tahmini yükseldi, Çin’in düştü! Fitch Ratings’ten küresel endişe raporu

Türkiye için büyüme tahmini yükseldi, Çin’in düştü! Fitch Ratings’ten küresel endişe raporu

Yayın: 14.09.2023 13:07
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’nin kredi notu görünümünü ilişkin önemli bir karara imza atan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten küresel endişe raporu geldi. Çin ve Avrupa için aşağı yönlü revize yapan Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti.

Seçimlerin ardından iş başı yapan yeni ekonomi yönetimi rasyonele dönüş için 100 günde önemli kararlara imza atarken uluslararası kuruluşlardan Türkiye’ye ilişkin iyimser tahminler gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin kredi notu görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a çıkaran  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten Türkiye için yeni tahmin geldi. Fitch Ratings, Türkiye için büyüme tahminin yükseltti.

ÇİN’İN BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞTÜ TÜRKİYE’NİN YÜKSELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun eylül sayısını “Çin Endişeleri Artıyor” başlığıyla yayımladı. Fitch Ratings, Çin ekonomisinin ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 5,6’dan yüzde 4,8’e ve gelecek yıl için yüzde 4,8’den yüzde 4,6’ya düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye için tahmini ise yükseltti. Fitch,  Türkiye ekonomisinin bu yılın 2’nci çeyreğindeki beklenenden daha güçlü büyümesinin ardından bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltildiği kaydedildi.

Fitch tarafından yayımlanan raporda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da aralarında bulunduğu yeni ekonomi yönetiminin atanmasından bu yana para politikasının daha ortodoks bir hal aldığı aktarıldı. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 ve 2025’te ise yüzde 3,4 büyümesinin beklendiği bildirildi.

KÜRESELDE ÇİN ENDİŞELERİ ARTIYOR

Fitch’in raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl tahmin edilenden biraz daha hızlı büyümesinin beklendiği ancak Çin’in emlak piyasasında derinleşen çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü, parasal sıkılaşmanın ise ABD ve Avrupa’daki talep görünümü üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturduğu aktarıldı.

Küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e yükseltildiği belirtilen raporda, bunun bu yıl şu ana kadar ABD, Japonya ve Çin hariç gelişmekte olan piyasalardaki “şaşırtıcı direnci” yansıttığı kaydedildi.

Raporda, küresel ekonominin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürüldüğü, dünya ekonomisinin 2025’te ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği bildirildi.

ABD’DE RESESYON HALA OLASI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasına rağmen ülkedeki hızlı tüketim artışının bu yıl da devam ettiğine işaret edilen raporda, bunun istihdam ve ücretlerin hızla artmasından kaynaklandığı aktarıldı. Raporda, iş gücü talebinin son aylarda yavaşladığı ve iş gücü piyasası soğumaya devam ettikçe ücret enflasyonunun daha da düşeceği kaydedildi.

İş gücü gelirindeki yavaşlama ihtimalinin yanı sıra kredi ivmesinin negatife dönmesiyle kredi koşullarındaki sıkılaşmanın da belirginleştiği belirtilen raporda, kar artışındaki düşüşün aynı zamanda yatırım beklentilerinin zayıfladığının sinyalini verdiği bildirildi.

Raporda, “Hala hafif bir resesyon bekliyoruz, ancak şimdi bunun 2024’ün ilk yarısında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 1,2’den yüzde 2’ye yükseltildiği belirtilen raporda, ülke ekonomisinin gelecek seneye ilişkin büyüme beklentisinin ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,3’e düşürüldüğü kaydedildi.

AVRUPA İÇİN TAHMİNLER AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Avro Bölgesi’ndeki toparlanmanın ise enerji şokunun ardından durduğu, şimdi dünya ticaretindeki ve Çin’deki yavaşlamadan kaynaklanan yeni dış zorluklarla karşı karşıya olunduğu belirtilen raporda, Avrupa Merkez Bankası‘nın (ECB) sıkılaşmasının kredi büyümesi üzerinde baskı yarattığı aktarıldı.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya ve gelecek yıl için yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e düşürüldüğü bildirildi.

Kaynak:Türkiye

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan’dan taraftarlara teşekkür mesajı:

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 20:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan, Beşiktaş ile karşılaşacakları Ziraat Türkiye Kupası final maçı için satışa sunulan biletlere kısa sürede büyük ilgi gösteren taraftarlara teşekkür etti.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, sezonun en büyük maçını 23 Mayıs'ta Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynayacaklarını ve finale hazır olduklarını belirtti.

Maçın biletlerinin bugün satışa sunulduğunu hatırlatan Doğan, şunları kaydetti:

“Dünyanın en büyük şehir takımı olarak 5 dakikada 37 bin bileti satın alan taraftarlarımıza, 'Bize Her Yer Trabzon' sözünün slogandan ibaret değil, aynıyla vaki olduğunu bir kez daha gösterdiği için teşekkür ediyorum. Şimdi sıra Türkiye Kupası'nı 10. kez müzemize götürmeye geldi. İnşallah tarihe bir kez daha şahitlik edeceğiz. Karşılaşma boyunca takımımıza göstereceğiniz desteğe olan inancımı yineliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”