Türkiye’de Akaryakıta Yeni Yılın İlk Gününde Vergi Zammı

Türkiye’de Akaryakıta Yeni Yılın İlk Gününde Vergi Zammı

Yayın: 01.01.2024 11:10
Paylaş:
A+ A-

Benzin ve Motorine 3 Ocak’tan İtibaren 2 TL Üzerinde Vergi Artışı

Türkiye, yeni yıla akaryakıt ürünlerinde vergi zammı haberiyle girdi. 3 Ocak Çarşamba gecesi açıklanan bilgilere göre, benzin ve motorine litre başına 2 TL’nin üzerinde vergi artışı uygulanacak. Bu zam, aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinin açıklanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek.

ÜFE‘deki değişim, son altı ayda yüzde 32,26, son beş aylıkta ise yüzde 24,18 olarak belirlenmişti. 3 Ocak’ta açıklanacak olan yeni ÜFE verileri doğrultusunda, akaryakıt ürünlerinin maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında son altı aylık üretici enflasyonu kadar artış gerçekleşecek.

Eğer ÜFE yüzde 25 olarak açıklanırsa, maktu ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL’den 9,40 TL’ye, motorinde ise 7,05 TL’den 8,81 TL’ye yükselecek. Yüzde 20’lik katma değer vergisi (KDV) eklenince, benzinde en az 2,25 TL, motorinde ise 2,11 TL’lik bir zam olacak.

Bu yeni zammın öncesinde, 16 Temmuz’da gerçekleşen seçimlerin ardından akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında 5’er TL’lik artışa gidilmiş ve maktu ÖTV tutarları her altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmasına dair bir düzenleme yapılmıştı. Aynı dönemde akaryakıt ürünlerinde KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarılmıştı, bu da benzin ve motorine 6’şar TL’lik bir zam getirmişti.

Güncel fiyatlar ise İstanbul’da benzinin litre fiyatının yaklaşık olarak 34,55 TL, Ankara’da 35,18 TL, İzmir’de ise 35,37 TL olduğunu gösteriyor. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da 37,16 TL, Ankara’da 37,74 TL, İzmir’de 37,99 TL seviyesinde bulunuyor. Ancak bu fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında değişkenlik gösterebiliyor. (Halil Kızılyer)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Otomobil ile motosikletin çarpıştığı kaza anı güvenlik kamerasında

Yayın: 18.05.2024 18:38
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te otomobil ile motosikletin çarpıştığı kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Aydınlıkevler Mahallesi Tevfik Fikret Caddesi’nde E.A. (17) yönetimindeki 78 ABM 765 plakalı motosiklet, aynı yönde ilerleyen E.A. (21) idaresindeki 78 BB 649 plakalı otomobille çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Öte yandan kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Görüntülerde, otomobil ile motosikletin çarpışması ve otomobilin çöp konteynerine çarpması yer alıyor.

 

Haberin Videosu İçin TIKLAYINIZ..