Türkiye’de Nesli Tehlikede Olan Türlere Eylem Planı

Türkiye’de Nesli Tehlikede Olan Türlere Eylem Planı

Yayın: 11.10.2023 12:22 |Güncelleme: 27.12.2023 16:40
Paylaş:
A+ A-

Avrupa Birliği katılım öncesi mali fonlarından desteklenen “Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’nin Nesli Tehlike Altında Türleri İçin Tür Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi” kapsamında Mardin’de bir toplantı düzenlendi. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Tuğrul Şahin, Seyit Ali Kurtuluş, Daire Başkanları ve 15 Bölge Müdürü katılım sağladı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Genel Müdür Çokçetin, Bakanlık adına Genel Müdürlüğün koordinesinde yürütülen bu projenin Avrupa Birliği ve ülkemiz tarafından ortak finanse edildiğini söyledi.

Genel Müdür Çokçetin projenin hedefleri arasında; tür koruma konusundaki mevcut çalışmaların artırılması yoluyla Türkiye’nin Tür Koruma Stratejisinin hazırlanması, AB ülkelerindeki iyi uygulamaların incelenmesi yoluyla eylem planı hazırlanması gereken nesli tehlike altındaki türler için önceliklendirme rehberinin oluşturulması, seçilen pilot türler için model eylem planları hazırlanmasının yer aldığını vurguladı.

Geçmişten günümüze bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de birçok bitki ve hayvan türünün yok olduğuna değinen Genel Müdür Çokçetin, “Genel Müdürlükçe ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı amacıyla birçok çalışma yürütüldüğünü” kaydetti.

Tür koruma çalışmalarında eylem planları yapılarak türlerin beşer yıllık sürelerle izlendiğini söyleyen Genel Müdür Çokçetin, “Bu çalışmalarla Türkiye’nin tür koruma stratejisini hazırlayarak çalışmaların daha sistemli hale geleceğini” ifade etti.

Üç gün süren toplantıda biyolojik çeşitlilik, korunan alanların ilanı ve yönetimi, kırmızı listeler, yeşil listeler, biyolojik çeşitlilik izleme ve tür eylem planları konularında eğitimler düzenlendi.  (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atatürk’ü temsil eden bayrak Samsun’da karaya çıkarıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere Samsun'a ilk adımı attığı yer olan Tütün İskelesi'nde, Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarıldı.

Samsun'da 19 Mayıs kutlamaları, saat 09.00'da Atatürk Anıtı önünde başladı. Anıta çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Ardından Tütün İskelesi'ndeki tören alanına geçildi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı coşkuyla kutlamanın onur, gurur ve heyecanını hep birlikte bir kez daha yaşadıklarını söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru'yla 16 Mayıs 1919 Cuma günü İstanbul'dan yola çıktıktan sonra 19 Mayıs 1919'da karaya çıkarak Milli Mücadele'nin ilk adımını Samsun'da attığına işaret eden Vali Tavlı, “O gün Samsun'umuzda yakılan meşaleyle adeta küllerinden doğan, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuyla Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkan aziz Türk milleti, Cumhuriyet'imizin ilanıyla tarih sahnesinde yeniden dirilmiştir. Tam 105 yıl sonra bugün, o tarihi anın milli ve manevi atmosferini yüreğimizde hissediyor, şanlı Türk bayrağımızı coşku ve gururla temsili olarak aynı noktadan karaya çıkartarak, istikbalimizin, Cumhuriyet'imizin ve Türkiye Yüzyılı'nın en büyük teminatı Türk gençliğine teslim ediyoruz.” dedi.

Törende askerler, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Askerler, karaya çıkardıkları Türk bayrağını izcilere teslim etti. İzciler, Türk bayrağını 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin yapılacağı İlkadım Atletizm Stadyumu'na kortej eşliğinde götürdü.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.