Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 43’ü eşleri ve partnerleriyle fotoğraf paylaşmıyor

Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 43’ü eşleri ve partnerleriyle fotoğraf paylaşmıyor

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 19.09.2023 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky, Dijital Batıl İnançlar anketi sonuçlarını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya nazaran, Kaspersky tarafından gerçekleştirilen Dijital Batıl İnançlar anketi, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki iştirakçilerin yarısından fazlasının (yüzde 55) partnerleri yahut eşleriyle toplumsal ağlarda fotoğraf paylaşmadığını ortaya koydu. Türkiye’de bu oran yüzde 43 olarak belirlendi.

Kişisel fotoğrafların toplumsal medyada paylaşılmasının kimi olumsuz sonuçları olabiliyor. Bilgi ihlalleri nedeniyle fotoğraflar istenmeyen şahıslar tarafından ele geçirilebiliyor ve şahsî bilgilerin açığa çıkması riski doğabiliyor. Sonrasında siber hatalılar bu fotoğrafları kimlik hırsızlığı yahut oltalama taarruzları için bilgi toplamak maksadıyla kullanabiliyor. Fotoğraflara gömülü pozisyon dataları, kullanıcının nerede olduğunu açığa çıkararak fizikî güvenliği dahi tehlikeye atabiliyor.

Kullanıcılar sevdikleriyle fotoğraf paylaşmaktan kaçınmalarına dair farklı nedenler sunuyor. Türkiye’de insanların yüzde 60’ı özel hayatları hakkında kimsenin bilgi sahibi olmasını istemiyor. Her beş iştirakçiden biri (yüzde 19) fotoğraflardaki görünümünü beğenmiyor. yüzde 20’si partnerlerinin ortak fotoğraflarının herkese açık olarak paylaşılmasını istemediğini söylüyor (erkekler bu görüşü bayanlardan daha sık lisana getiriyor). Türkiye’den ankete katılan her dört şahıstan biri (yüzde 25) fotoğrafların herkese açık olarak paylaşılması halinde kendilerinin yahut ilgilerinin uğursuzluğa uğrayacağından korkuyor.

– “Olası risklerden biri de doxing taarruzlarıyla karşı karşıya kalmak”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Unsurum Özar, Kimi durumlarda, toplumsal ağlardaki fotoğrafların davetsiz konuklar ve siber hatalılar için bilgi kaynağı haline gelebildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Özellikle fotoğraflara açıklamaların yahut coğrafik etiketlerin eşlik ettiği durumlarda bu geçerli. Muhtemel risklerden biri de doxing ataklarıyla karşı karşıya kalmak. Bu, berbat niyetli şahısların kurbanın prestijine ziyan vermek yahut sorun yaşamasına neden olmak için hakkındaki bilgileri kamuya açık bir formda yayınladığı bir akın halidir. Doxing yapanlar örneğin kişiyi sıkıntı durumda bırakabilecek ferdî fotoğraflar yahut görüntüler, çoklukla bağlamından koparılmış ferdî yazışma modülleri, konut adresi, telefon numarası, iş yeri hakkında bilgiler kullanırlar. Bu nedenle ferdî yahut diğer bir şahısla paylaşılan, beraberinde açıklama içeren bir fotoğrafı yayınlamadan evvel, bu türlü bir yayının rastgele birine ziyan verip vermeyeceğini düşünmek ve gönderiyi yayınlamadan evvel müsaade istemek kıymetlidir.”

Kaspersky, toplumsal ağlarda paylaşılan fotoğrafların risk oluşturmaması için şunları öneriyor:

“Taranmış evraklar üzere kapalı bilgiler içeren fotoğraflar yüklemeyin. Hesabınız herkese açıksa, arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz hakkındaki bilgileri toplumsal ağlarda paylaşmayın. Toplumsal ağlardaki saklılık ayarlarınızı denetim edin. Profilinizi kapalı tutun ve yalnızca ferdî olarak tanıdığınız şahısları arkadaş olarak eklemeyi tercih edin. Her hesap için güçlü ve farklı parolalar kullanın. Bunları periyodik olarak değiştirin ve parola oluşturmak ve saklamak için parola yöneticileri kullanın. Platform müsaade veriyorsa iki etaplı kimlik doğrulama kullanın. Öbür bireyler hakkındaki dataları onların müsaadesi olmadan üçüncü bireylere aktarmayın.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Terme’de yapılması planlanan projeler incelendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Terme ilçesinde yapılması planlanan projelerle ilgili inceleme gerçekleştirildi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse Terme ilçesini ziyaret etti.

Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçede yapılması planlanan projelerle alakalı bir dizi incelemelerde bulunulduğunu belirterek, “İlçemiz için çok büyük hayallerimiz var. İlçemizi hak ettiği yere getirmek, projelerimizi bir bir hayata geçirmek için gece gündüz çalışacağız.” ifadesini kullandı.