Türkiye’nin hafif mühimmat ihtiyacını karşılayacak Mite Defence seri üretime başladı

Türkiye’nin hafif mühimmat ihtiyacını karşılayacak Mite Defence seri üretime başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.12.2023 08:12
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – KEMAL CEYLAN – Türkiye'nin hafif mühimmat ihtiyacını yerli imkanlarla karşılamak üzere kurulan ve ülke ekonomisine yıllık 80 milyon avro katkı sağlaması planlanan Mite Defence fişek fabrikası, seri üretime başladı.

Çorum Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde 404 bin metrekare açık, 30 bin metrekare kapalı alana sahip tesisin temeli, 13 Ağustos 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.

Türkiye'de tek seferde temeli atılan en büyük savunma sanayisi yatırımlarından olan tesiste deneme üretiminin başarıyla tamamlanmasının ardından 9,19 milimetre fişeklerin seri üretimine geçildi.

Mite Defence Genel Müdürü Fatih Doğan, AA muhabirine, tam kapasite üretime ulaşmalarıyla Türkiye'nin hafif mühimmat ihtiyacını karşılayacaklarını, Türkiye'nin bu alanda pazar olmaktan çıkıp üretici pozisyonuna geçeceğini söyledi.

Tesiste üç farklı çapta mermi üreteceklerini belirten Doğan, “Milli Savunma Bakanlığımızın denetimlerinden geçerek şu anda 9,19 milimetre diye tabir ettiğimiz fişeklerimizin üretimini yapıyoruz. Bir sonraki aşamada 5,56 milimetre, 45 kalibre diye tabir ettiğimiz fişeklerin üretimine geçeceğiz. Daha sonra 7,62 milimetre, 51 kalibreli fişeğimizi Türk savunma sanayisine vermiş olacağız.” dedi.

Tesiste 150 kişinin çalıştığını, tam kapasite üretime geçmeleriyle istihdamın 400'e kadar yükseleceğini vurgulayan Doğan, “Tesiste yılda 360 milyon fişek üretmeyi planlıyoruz. 360 milyon fişeği Milli Savunma Bakanlığımız, asker ve polisimize verdikten sonra ihracatını da yapacağız.” ifadesini kullandı.

Tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla Türk savunma sanayi sektörüne yıllık 80 milyon avro civarında ekonomik katkı sağlayacaklarının altını çizen Doğan, “Bu bizim için çok değerli. Artık Türk savunma sanayi kesinlikle dışa bağımlı değil. Artık yerli ve milli ürünlerimizi üretiyoruz. Türk savunma sanayisi geçmişte dışa bağımlıyken bugün kendi fişeğini üreten, kendi savunma sanayi araçlarını üreten pozisyona geldi. Bu da ülkemiz adına gurur verici.” diye konuştu.

Doğan, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde savunma sanayisini geliştirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“1980 öncesinde dışa bağımlı bir Türk savunma sanayisi var. Sonrasında ise kendi ayakları üzerinde yürüyen bir savunma sanayisi görüyoruz. Özellikle 2001'den sonra Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde Türk savunma sanayisi şaha kalkıyor. Bu da bize, savunma sanayi şirketlerine güç veriyor. Buradan aldığımız güçle artık Türk savunma sanayisi dünyada da dikkat çekiyor.”

Türk savunma sanayisinde üretilen ürünlerin yurt dışında dikkati çektiğine işaret eden Doğan, “Yurt dışına çıktığımızda Türk savunma sanayisinde üretilen malzemeler için 'Türkiye ürettiyse kaliteli üretmiştir, sağlam üretmiştir' dediklerini görüyoruz. Bu da bize gurur veriyor. Türkiye'nin en büyük hafif mühimmat fabrikasıyız. Türkiye olarak bu alanda pazar konumundayken, artık dünyayı Türkiye Cumhuriyeti'ne çeken aktör konumundayız.” açıklamasında bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky uzmanları, gölge Telegram kanallarını analiz etti

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.07.2024 20:52
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbarat ekibi, gölge Telegram kanallarını analiz ederek siber suçluların Telegram'ı yeraltı pazarı faaliyetleri için giderek daha fazla kullandığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, siber suçlular, Telegram'da dolandırıcılık planlarını paylaşmaya, sızdırılmış veri tabanlarını dağıtmaya, para çekme, sahte belge düzenleme, hizmet olarak DDoS saldırıları ile daha fazla suç hizmetlerinin ticaretini yapmaya adanmış kanalları ve grupları aktif olarak kullanıyor.

Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbarat ekibi analizlerine göre, bu tür paylaşımların hacmi mayıs-haziran aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 arttı.

Telegram'da faaliyet gösteren siber suçlular, Telegram gölge topluluğuna giriş aşamasının düşük teknik beceri seviyesi gerektirmesinden dolayı daha kısıtlı ve daha az teknik gelişmişliğe ve uzmanlığa sahip olma eğilimindeler.

Kötü niyetli amaçları olan birinin bir hesap oluşturması ve suç topluluğunun bir parçası olduklarında bulabildikleri suç kaynaklarına aboneliği yeterli oluyor.

– “Tehdit aktörlerine güvenlik ve cezasızlık hissi veriyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Dijital Ayak İzi İstihbarat Analisti Alexey Bannikov, Telegram'da bir topluluk bulmanın veya oluşturmanın nispeten kolay olduğunu belirterek, “Bu da diğer faktörlerle birleştiğinde, siber suçlular da dahil olmak üzere çeşitli kanalların hızlı bir şekilde izleyici toplamasına olanak tanıyor.” ifadelerini kullandı.

Siber suç topluluğunun Telegram'a artan ilgisinin birkaç temel faktörden kaynaklandığını vurgulayan Bannikov, şunları kaydetti:

“İlk olarak, bu mesajlaşma programı genel olarak çok popüler. İkinci olarak, herhangi bir kullanıcı verisi toplamayan en güvenli ve bağımsız mesajlaşma programı olarak tanıtılıyor ve bu da tehdit aktörlerine güvenlik ve cezasızlık hissi veriyor. Telegram, çeşitli hacktivistlerin açıklama yaptığı ve görüşlerini ifade ettiği bir platform olarak ortaya çıktı. Geniş kullanıcı tabanı ve kanalları aracılığıyla hızlı içerik dağıtımı nedeniyle, hacktivistler Telegram'ı DDoS saldırılarını ve hedeflenen altyapılara karşı diğer yıkıcı yöntemleri kışkırtmak için uygun bir araç olarak görüyorlar. Ayrıca, gölge kanalları kullanarak saldırıya uğrayan kuruluşlardan çalınan verileri kamuya açık hale getirebiliyorlar.”