Türkiye’nin ilk “Bonsai Müzesi” Yalova’da açıldı, peki Karabük’teki dostluk bahçesine ne oldu?

Türkiye’nin ilk “Bonsai Müzesi” Yalova’da açıldı, peki Karabük’teki dostluk bahçesine ne oldu?

Yayın: 25.03.2024 11:02
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yıllar önce kısa süre açık kalan Türk-Japon dostluk bahçesinin yeniden canlandırılmasına imkan sağlayacak bir gelişme yaşandı. Yalova’nın inşa ettiği bonsai ağaçlarından oluşan Türkiye’nin ilk “Bonsai Müzesi”nin açılışı büyük ilgi gördü. Müzenin uzun yıllar hizmet vermesi iki dost ülkenin kültür alışverişine somut adımlar atıldığı anlamına geliyor. Karabük’te ve Safranbolu’da görev yaptıktan sonra Yalova İl Müftülüğü’ne atanan İlyas Yılmaztürk’te, Türkiye’nin ilk “bonsai müzesi”nin açılışında hazır bulundu. Bu gelişmeler, Safranbolu’da Türk-Japon dostluk bahçesine ne olduğu ve şimdi ne olabileceği sorusunu yeniden gündeme taşıdı.

Dostluk bahçesi yeniden canlandırılmayı hak etmiyor mu? Bu konuda Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı ve diğer kurum yetkililerinin girişimleri ile iki ülke halkının içlerini ısıtacak yeni haberler bekleniyor.

Yalova’da Görkemli Açılış (*)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Yalova’da inşa edilen, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük bonsai müzesi, Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümü kapsamında açıldı.

Yalova’ya bağlı Kadıköy Belediyesinin yer tahsisi üzerine İl Özel İdaresi tarafından 200’ü kapalı olmak üzere 1700 metre kare sergi alanına sahip Yalova Bonsai Müzesi, düzenlenen törenle hizmete girdi.

Yalova Valisi Hülya Kaya, törende yaptığı konuşmada, çiçek kenti Yalova’ya yakışan, güzel bir projeye imza atıldığını belirterek, Atatürk’ün Termal ilçesindeki arboretum ile Hayrettin Karaca’nın kurduğu arboretumun ardından bonsai müzesi ile bu alandaki farkındalığı bir üs noktaya taşıdıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projeye büyük destek verdiğine vurgu yapan Kaya, “Gerçekten çok vizyoner bir projeydi. Yalova’ya çok yakıştı. Turizm noktası destinasyonu olarak Yalova’nın bu noktada çok önemli, çok vizyoner projelere ihtiyacı var. İnşallah burası bir örnek teşkil eder. Bugün Japonya ile birlikteliğimizin, dostluğumuzun bir nişanesi olarak burayı açıyoruz.” şeklinde konuştu.

Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara ise Japonya’nın Tonami ile Yalova’nın kardeş şehirler olduğunu hatırlatarak, her iki şehrin yaygın şekilde çiçek ürettiğini söyledi.

Kasahara, “Tonami de Türkiye’nin önemli çiçeği olan laleyi çok sayıda üretiyor. Bu yüzden 1989 yılında iki şehir arasında kardeş şehir anlaşması imzalanmıştır. Bazı bonsailerden yüzlerce yıl yaşayanlar vardır. Bonsai müzesinin açılmasıyla gelecekte çok sayıda Japon turistin müzeyi ziyaret edeceğini ve sanat eserlerinin tadını çıkaracağını anlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından müzenin açılışında katkıları bulunanlara plaketleri verildi. İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün dualarıyla kurdele kesimi gerçekleştirildi.

Davetlilerin müze içerisindeki eserleri gezerek yetkililerden bilgi almasıyla son bulan açılışa, kurum müdürleri, bonsai sanatçıları ve davetliler katıldı.

(Derleyen: Esra Oğuzkağan Özkan, (*)Kaynak:AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da narkotik denetimlerinde 17 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da gerçekleştirilen denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile ilçe emniyet müdürlükleri ekiplerince, uyuşturucu madde satışı yapan sokak satıcılarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Adreslerde ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramalarda 121 sentetik ecza hapı, 261,46 gram esrar, 251,21 gram sentetik uyuşturucu, 23 kök kenevir bitkisi, 5 uyuşturucu kullanma aparatı ile hassas terazi ele geçirildi.

Denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

Zanlılardan 2'sinin çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlendi.