Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Serüveniyle Tarihe Geçti

Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Serüveniyle Tarihe Geçti

Yayın: 09.02.2024 12:38
Paylaş:
A+ A-

Astronot Alper Gezeravcı, Türkiye‘nin ilk insanlı uzay serüveniyle tarihe geçti

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Milli Uzay Programı’nın ana hedeflerinden birinin gerçeğe dönüşmesini sağlamasının yanı sıra deneyleriyle bilimsel literatüre katkı yaptı, Türk halkının uzaya yönelik ilgisinin artırılmasında rol oynadı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Gezeravcı’nın 19 Ocak’ta başlayan uzay görevi, bugün planlanan Dünya’ya inişle tamamlanmış olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) geçirdiği sürede 13 bilimsel deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye’nin uzay serüveninde farkındalık da oluşturdu.

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu ülke genelinde canlı bağlantılar ve çeşitli illerde kurulan uzay çadırlarından (planeteryum) coşkuyla izlendi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne bu tarihi günün anısına Türk bayrağı asıldı.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, SpaceX’e ait Dragon kapsülünün Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta başarıyla fırlatılmasıyla başladı. Gezeravcı’nın uzaydan yaptığı ilk canlı yayındaki sözleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir.” cümlesi oldu.

Yaklaşık 36 saat süren yolculuğun ardından ISS’ye ulaşan 4 kişilik Ax-3 ekibi, istasyonda törenle karşılandı. Tören Axiom Space’in sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı. Gezeravcı, ISS’de yaptığı ilk konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.”

Deneylere hemen başladı

Gezeravcı’nın alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS’ye gittiğinde ilk işi, yanında götürdüğü deney düzeneklerini Dragon kapsülünden güvenli şekilde çıkartarak, deney öncesi muhafaza konumlarına nakletmek oldu.

Ardından bilim misyonu çerçevesinde kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar çeşitli çalışmaların mikro yer çekimi ortamındaki tepkilerini gözlemlemeye başlayan Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca hazırlanan 13 deneyi burada kaldığı sürede ajandasına uygun şekilde gerçekleştirdi.

Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesi ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi deneylerin bilimsel literatüre önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Gezeravcı’nın 14 gün boyunca gerçekleştirdiği deneyler ve bunların daha kolay anlaşılması için terimlerin tanımlamalarını içeren “Deney Sözlüğü” de gün gün TUA’nın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KARABÜK KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINDA SON SIRADA

Yayın: 13.05.2024 15:26
Paylaş:
A+ A-

Karabük, ülke genelinde kaçak elektrik kullanım oranlarının en düşük olduğu iller arasında yer aldı.

Türkiye genelinde kaçak elektrik kullanımı ile ilgili yayınlanan son verilere göre, Denizli %1,3 ile en düşük kaçak elektrik kullanım oranına sahipken, Karabük %2,1’lik oranıyla 2. sırada yer aldı. Kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu il %72,7’lik oranıyla Mardin olarak belirlendi. Mardin’i diğer Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri takip etti. Öte yandan, Ege Bölgesi en düşük oranlarla dikkat çekti.

Diğer İllere Örnek Bir Karabük

Uzun yıllardır bu listenin son sıralarında yer alan Karabük, bu başarısıyla enerji tüketimindeki sorumluluk anlayışıyla dikkat çekti. Karabük’ün kaçak elektrik kullanımının önlenmesi konusundaki başarısının, diğer illere örnek olabileceği ifade edildi. Kaçak elektrik kullanımının azaltılması ve elektrik güvenliğinin sağlanması konusunda daha etkin adımlar atılması hedefleniyor. (Kaynak: Sevgi Özdemir)