Tütünün üretim ve işlenme süreci Bafra’daki müzede anlatılıyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 08.07.2024 16:52
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da Bafra Ovası'nın en önemli tarımsal ürünlerinden olan tütünün tarlada yetiştirilmesi ile fabrikada işlenme sürecini anlatan müze, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesince çoğunluğu vatandaşların bağışlarıyla 2018'de oluşturulan Bafra Tütün Müzesi'nde, bal mumu heykeller, işleme makineleri ve tütün bahçesi yer alıyor.

Türkiye'nin tek tütün müzesinde, Samsun'da eski dönemdeki tütün fabrikalarında çalışanların fotoğrafları da sergileniyor.

Müze sorumlusu Canberk Uncu, AA muhabirine, tütünün, Bafra'da çok önemli bir tarım ürünü olmasının yanı sıra insanlar için bir yaşam biçimi oluşturduğunu, bundan dolayı müzede kent kültürünü yansıttıklarını söyledi.

Müzedeki eserlerin yüzde 70'inin bağışlarla sağlandığını anlatan Uncu, “Yurt içinden ve dışından gelen ziyaretçilerimize tütünün tüm aşamalarını hem göstermekte hem de anlatmaktayız. 2022 yılında 20 bin, 2003 yılında 27 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. 2024 yılının ilk 6 ayında ise 17 binin üzerinde ziyaretçi aldık. Tahminlerimize göre yıl sonuna kadar 30 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayacağız.” dedi.

Bafra çiftçisinin tütünle 1788 yılında tanıştığını belirten Uncu, “1883 yılında Samsun'da bir fabrika kuruluyor reji idaresi, yani Fransız şirketi tarafından. 1891 yılında kurulan Tütün İskelesi ile yurt dışına da tütünümüzü ihraç etmeye başlıyoruz. Tütün İskelesi bizler için aslında çok büyük öneme sahip. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa da sabah saatlerinde ilk adımını buradan atarak Milli Mücadele'nin meşalesini yakar. Bizler için, Milli Mücadele tarihimiz için çok büyük öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Uncu, Bafra çiftçisinin tütün ile ilgili büyük bir hikayeye sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ziyaretçilere aktardığımız en önemli hikayemiz ise Osmanlı arşivlerine de geçen, şimdiki adı Esençay olan Çağşur köyündeki Rum çetelerinin katliamıdır. Bafra çiftçisinin elindeki tütünü almak için resmi sayılara göre 68 kişi, 1916'nın kasım ayında Çağşur köyünde katledilmiştir. Tütün ürettikleri için Bafra çiftçisi birçok zulümle karşı karşıya kalmıştır. Bu hikaye tütün müzesinin aslında temel noktasını oluşturmaktadır. Müze ile geçmişte çiftçimizin, tütün işçilerinin yaşadıklarını gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz.”

– “Müzeyi çok beğendim”

Müzeyi ziyaret eden Ayten Gençtürk ise annesinin tütün fabrikasında çalıştığını, kendisinin fabrikanın kreşinde eğitim gördüğünü belirterek, “Müze beni geçmişime götürdü, anılarım tazelendi.” dedi.

İstanbul'dan Samsun'a tatile gelen Seda Kambur da tütün müzesini görünce şaşırdığını ifade ederek, “Tütünün üretiminden fabrikada işlenmesine kadar olan hikayesinin böyle olduğunu bilmiyordum. Yıllar önce işçilerin fabrikada çalışırken fotoğrafları çekilmiş, onlar da tarihe yolculuk etmemizi sağladı. Müzeyi çok beğendim.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, son dönemde gerçekleştirdiği ziyaretlerle bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla işbirliğini güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.  Prof. Dr. Fatih Kırışık’a bu ziyaretlerde Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Durdane Yılmaz Güven eşlik etti.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Kırışık, ilk olarak Salih Yılmaz Beton Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yılmaz’ı ziyaret etti. Görüşmede, bölgedeki sanayi ve üniversite işbirliğinin güçlendirilmesi ve yapı malzemeleri ile beton teknolojileri alanındaki ortak AR-GE çalışmalarına dair fikir alışverişinde bulunuldu. Rektör Kırışık, bu tür ziyaretlerin inovasyon ve bölgesel kalkınma için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bir diğer ziyaret ise Mescier Genel Müdürü Avni Kırıkoğlu’na yapıldı. Ziyaret sırasında üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve teknolojik yenilikler ile AR-GE çalışmalarının artırılması konularında görüşmeler gerçekleştirildi. Genel Müdür Kırıkoğlu, üniversitenin bilimsel altyapısından yararlanarak yenilikçi projelere katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.

Rektör Kırışık, Serhat Demir Çelik sahipleri Suat ve Osman Büyükbektaş’ı da ziyaret ederek, demir-çelik üretimi ve malzeme teknolojileri alanındaki inovasyon konularında görüş alışverişinde bulundu. Büyükbektaş, üniversitenin araştırmalarının sektördeki verimliliği artırmada kritik bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Kırışık, Rolmak Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Gedikoğlu’nu da ziyaret etti. Rektör Kırışık, ziyaret sırasında orada bulunan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Çelik ile de görüştü. Gerçekleşen görüşmede döküm sektörü için yenilikçi çözümler ve ortak projeler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Gedikoğlu, üniversitenin bilimsel araştırma ve teknolojik gelişimlerinden yararlanarak üretim süreçlerini iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Rektör Kırışık, VECA Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili’yi ziyaret ederek, üniversite ile sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve genç girişimcilerin desteklenmesi konularında görüşmeler yaptı. Vergili, üniversitenin bilgi birikiminin iş dünyasına katkı sağlayacağına dikkat çekti.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ardından Işık Çelik  Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında sanayiye yönelik yenilikçi çözümler, AR-GE projeleri ve üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin sektöre kazandırılması ve uygulamalı eğitim imkanlarının artırılması üzerinde duruldu.

Prof. Dr. Kırışık, Aygünsan Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aygün’ü de ziyaret ederek, sektörel ihtiyaçlara yönelik ortak projelerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu. Aygün, üniversitenin bilgi birikiminden faydalanarak üretim süreçlerini iyileştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Son olarak, Topçugiller Demir Çelik firma sahiplerinden Bayram Demir’i ziyaret eden Rektör Kırışık, üniversite – sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi konularında verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Bayram Demir, üniversitenin araştırma kapasitesinden yararlanarak sektördeki yenilikçi uygulamalara katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Gerçekleşen görüşmelerde firmaların yöneticileri de Karabük Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, üniversitenin akademik bilgi ve tecrübelerinden faydalanmanın sanayiye önemli katkılar sağlayacağını belirttiler.

 

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427