Üreticiler karpuzu aşırı sıcaktan gazete ve samanla koruyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.06.2024 14:02
A+ A-

Osmaniye’de karpuz üreticileri, ürünlerini gazeteye sarıp üzerini samanla örterek aşırı sıcağın etkisinden korumaya çalışıyor.

Çukurova’nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye’de aşırı sıcaklar, günlük hayatın yanı sıra tarım ürünlerini de olumsuz etkiliyor.

Kadirli ilçesinde hasadı devam eden karpuz da aşırı sıcaktan etkilenen ürünler arasında yer alıyor. Sıcak havada çok fazla güneşe maruz kalan karpuzun renginin değişmesinin yanı sıra verimi de düşüyor.

Üreticiler, büyük emekle ektikleri karpuzu, en kaliteli şekilde piyasaya sürmek için sıcakla da mücadele ediyor.

Meyvede güneş yanığı olmaması için çabalayan çiftçiler, karpuzların üzerine gazete ve saman örterek aşırı sıcaktan korumaya çalışıyor.

“Bu sene aşırı sıcak geçiyor”

Üreticilerden Erol Büyükkoç, AA muhabirine, karpuzun olgunlaşmaya başladığını ancak aşırı sıcak nedeniyle ürünün yanma tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Bunun için bazı tedbirler aldıklarını anlatan Büyükkoç, “Ürün yanmasın diye gazete kağıdı ile sardık. Çok fayda göremeyince bu sefer samanla üzerini örttük. Bundan sonra inşallah ürünümüz yanmaz. Geçen senelerde de ara ara sıcak olmuştu ama bu seneki gibi görmedim. Bu sene aşırı sıcak geçiyor.” diye konuştu.

Mehmet Aksu da 20 dönüme ektiği karpuzu aşırı sıcaktan korumak için güneş koruyuculu ilaç uygulaması yaptığını ifade etti.

Aşırı sıcaklar nedeniyle üründe hastalıkların da çıkabildiğine işaret eden Aksu, ilaçlamayla bunun önüne geçmeye çalıştıklarını kaydetti.

İlaçlamanın yarı sıra meyvenin üzerini gazete ve samanla örterek korumaya çalıştıklarını belirten Aksu, bu yılı en az zararla atlatmak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kenevir Yetiştiricisine TMO’ya Başvurma İmkanı

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.09.2024 15:43
A+ A-

İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler, 1-31 Ekim tarihleri arasında TMO’ya başvuruda bulunabilecek.

İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler, 1-31 Ekim tarihleri arasında Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) başvuruda bulunabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik” kapsamında, kenevir yetiştiriciliği belirlenen kurallar çerçevesinde yapılabilecek.

Yönetmeliğe göre, Türkiye’de lif, tohum ve sap gibi amaçlarla kenevir yetiştiriciliği hali hazırda Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamında izinli olarak gerçekleştirilebiliyor. Ancak, ilaç etkin maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi için özel izin gerekiyor. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde yapılacak yetiştiricilik faaliyetleri için başvurular TMO tarafından kabul edilecek.

Başvuru sürecinde üretim planı, yer bilgisi, tedarik protokolü ve alıcı firmanın iş deneyimi gibi belgelerle birlikte, tesisin üretim yeri izin belgesi taahhütnamesi de sunulacak. Bakanlık tarafından onaylanan başvurulara ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği izni verilecek.

Kenevir yetiştiriciliğiyle ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler, bu fırsatı değerlendirerek belirlenen tarihlerde başvurularını gerçekleştirebilirler.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331